Den første chili spire

Idag dukkede den første chilispire op ad den varme jord og sæsonen er skudt igang. Det er en god ugestid siden jeg såede disse Jalapeno og satte bakken på det varme gulv i havestuen under konsolbordet. 
Jeg har ingen erfaring med såning af chili, men i vejledningen stod at de vil spire bedst i mørke og derfor den placering af bakken.
Først igår fik jeg sået de chilifrø, som jeg selv har høstet sidste år og det bliver spændende at se deres spiredygtighed.
Neiiiij, se nu der!
Der er endnu lang tid til udplantning og det bliver en balancegang, hvor jeg skal undgå at planterne bliver for ranglede. Når de alle er spiret og igang vil jeg flytte planterne til et værelse på første sal. Der har jeg en temperatur på 16-18 grader samt vækstlys, så jeg håber, at jeg kan styre længden på småplanterne.
– okay, her har jeg snydt og købt friske chili.
Ud over chill har jeg også sået artiskok. Jeg drømmer om store flotte artiskokplanter med lilla knopper på størrelse med en knyttet hånd, men jeg må erkende, at det efterhånden er mange år siden det er lykkedes for mig. I tidernes morgen købte jeg nogle planter igennem Haveselskabet og de levede og leverede i flere år indtil en meget hård vinter tog dem engang i firserne.

I år prøver jeg også med forspiring af tomater, men dem starter jeg først op hen i marts.

Ud over drivhusplanter skal jeg også forspire sommerblomster, men de kommer også til at vente lidt endnu. Fra Fuglebjerggård har jeg bl.a. købt nogle meget mørke tagetesfrø, som jeg glæder mig til at se i virkeligheden. Et fast indslag hos mig er den cremefarvede tagetes (Vanilla) og i år prøver jeg så med endnu en type. Derudover har jeg købt Cosmos, Skabioser, lyserøde springbalsamin og Monarda og flere vil komme til.
Ude i haven har jeg drysset valmuefrø – så selvom jeg ikke har billeder fra haven så sker her haveting og sager. 
Men ud kommer jeg – også selv om det som idag er hundekoldt og blæsende – det sørger de to her for og en frisk tur i skoven er nu meget godt for både krop og sjæl:

7 Comments

 • Madame

  Det lyder spændende med frøene, du har købt! Så er foråret rigtig skudt i gang 🙂
  Jeg glæder mig til komme i gang i haven – endnu er det dog lidt for koldt, synes jeg.

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Wooow så er du også en af dem med småplanter af chili !! Jeg selv har først sået mine små chilifrø i dag, så jeg er spændt på hvornår jeg ser den første lille spire. Spændende frø du har købt hos Plum, du må vise den mørke tagetes når den blomstre, for den er jeg da speciel spændt på at se.
  God uge.
  Anita

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Spændende med dine chili……………..skal kun have to planter .
  Så jeg køber mine planter.
  Spændende med dine frø…………….kan se at vi har samme smag…………….og viser også mine indkøb i Bilka.

  Og den mørke tagetes er jeg da også spændt på at se.
  Skal også drysse lidt valmue frø ud i haven…………….har været så heldig at vinde tre slags frø fra Gitte H.
  Rigtig god aften Knus Jette……………..der håber på lidt lunere vejr i næste uge.

 • Nette

  Nå, man lægger nok hårdt og ambitiøst ud! Du har meget fine forhold til at lave planter af alskens slags, så du er meget heldig. Fine forhold på 1. sal og nyt stort drivhus. Det kan da ikke gå helt galt. Jeg har selv købt ALT for mange dahlia og har ALT for mange frø, jeg skal så. Hvordan skal det ikke få for sådan en som mig med begrænsede forhold til slige ting.

  Jeg glæder mig til at komme og inspicere det hele, når du holder åben have 😉

 • Høneballehaven

  Chili sår jeg ikke, men tomater er et must, det er da gået rimeligt de to år, jeg har prøvet det. Det er sjovt når noget lykkes, og du har rig mulighed nu efter I har fået orangeriet.
  Jeg kommer desværre ikke ud og lufte hunde for tiden, da jeg har fået et dårligt knæ 🙁

 • Vivi

  Når jeg ser dine små spirer begynder det virkelig at krible i fingrene, men jeg bliver nødt til at vente lidt, da jeg endnu ikke har et drivhus at sætte planterne ud i. Jeg kan ikke styre dem i flere måneder inden døre.
  Artiskokker har jeg også planer om i år, de er særdeles dekorative, men jeg kan nu også godt li at spise dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *