Beskæring og foryngelse af buske

Da jeg overtog haven for 30 år siden var grunden tæt tilplantet med store gamle stedsegrønne træer af alle alle mulige slags, Rødgran, Blågran, Omorika- og Nobilis gran, Cypress, Thuja, enebær – you name it! Det var ubetinget vejens flotteste forhave især om vinteren, hvis der oven i købet lå et drys sne henover.. Desværre var de plantet alt for tæt og/eller aldrig udtyndet i tide og da vi måtte fælde nogle af de største træer så de resterende desværre ret pjevsede og skæve ud og over nogle år måtte vi rydde alle træerne der stod ud mod vejen.
For nemheds skyld plantede jeg Symphoricarpos chenaultii ’Hancock’ (Rød Snebær) – de kunne dække alle stødene og ret hurtigt brede et grønt tæppe ud og dermed være et ok pænt visitkort. Hmmm…… med årene er det bare ikke altid nemt at holde dette stykke som et pænt grønt tæppe, alt muligt og umuligt sår og selvsår sig bl.a. brombær som burde holde sig på togskråninger, og en lyserød Phlox som breder sig vildt og uregerligt og derfor må dette vildnis klippes i bund engang imellem.

Det er bare så tilfredsstillende når man kan sætte flueben ved et punkt på todo-listen, som nu forleden dag, hvor jeg fik Flemming (min mand) til at styre buskryderen (uf) hen over bedet. Det virker måske voldsomt at skære det hele i bund, men denne metode giver faktisk det bedste resultat.

I februar skar jeg forresten også en hvid Spirea helt i bund og dermed får jeg en total foryngelse af busken.

Et andet eksempel hvor jeg har brugt saven til at skære i bund er min Rosa Nevada, som sidste sommer så så sølle ud efter første blomstring at jeg besluttede at gøre kort proces – og oven i købet midt om sommeren!!

Snart skød nye fine skud frem og i år ser den så fin ud at jeg tror på den igen;))

3 Comments

  • Annette

    Det er noget så irriterende når noget uregerligt sår sig i ens pæne bunddækken. Det er ikke til at luge væk, for man opdager det først når der er blevet for stort. Jeg havde Vinca som bunddækken i mit skovbed og det bredte sig og voksede over og kvalte alt det andet plus alt muligt ukrudt voksede imellem. Håber du har fået bugt med ukrudtet.

  • Sussi

    Det ser jo lidt brutalt ud når det hele er klippet ned, men indimellem er det nødvendigt. Heldigvis ser det hurtigt pænere ud når det hele rigtig begynder at gro. Held og lykke med foryngelsen…… man skulle være en busk !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *