Work-in-progress eller den uendelige historie

I jeres kommentarer til mit forrige indlæg om min forhave som “en torn i øjet” er I alle enige om at dette er en kærkommen mulighed for at udvide og planlægge nye bede. Jeg giver jer ret fordi jeg efterhånden er “færdig” med den overordnede plan for resten af haven og dermed kan tage opgaven til mig og udføre den i løbet af de nærmeste år. Men den HAR virkelig plaget mig i alle de år jeg har boet her fordi det er det første man møder når man går ind ad indkørslen og alligevel har jeg altid prioriteret resten af haven først da det er der vi opholder os.

Jeg begyndte arbejdet i min have da vi flyttede ind i marts 1979 og vi overtog et hus og en have der allerede havde været beboet af en familie i 25 år. Haven var tæt tilplantet med store gamle træer af alle mulige slags, Rødgran, Blågran, Omorika- og Nobilis gran, Ceder, Thuja, Enebær, Lærk, Fyrretræer, 10 kæmpestore elmetræer, birk, æbletræer – you name it!  Desværre stod alle træer alt for tæt i forhold til deres størrelse og de første år tyndede vi ud for at give plads.

Billedet er fra 1988 – 9 år efter vi flyttede ind var huset stadig omgivet af store træer, vi havde ryddet i midten af haven så der kom lys og luft. Vi havde fået vores første barn og der blev gjort plads til sandkasse og gynger.

Nogle af de store grantræer stammede jeg op for at få mere lys i haven, jeg havde ikke en færdig tegnet haveplan, men tænkte mig frem og jeg har været vidt omkring inden haven fik den udformning som den har idag.


Lys og luft og gæster

Dog var det helt sikkert at jeg skulle have urtehave så den blev etableret samme forår som vi flyttede ind.

Urtehaven havde først traditionel udformning med rækkevis af urter, men i 1988 lagde jeg om til højbede som først blev nedlagt for få år siden

Her lå urtehaven, jeg kunne ikke finde et foto taget fra samme vinkel som billedet ovenover.

Vi har stadig denne kæmpe ask som står i skellet mellem 3 haver, jeg fortryder at jeg ikke fjernede det da jeg havde muligheden for 30 år siden for det er ikke kønt og jeg ville meget hellere have en røn eller en blodblomme her.

14 Comments

 • Hanne i haven

  Jeg kan godt se at du har haft hænderne mere end fulde gennem årene 🙂
  Jeg var 'heldig' fordi børn, hunde og kaniner regerede i min baghave i mange år. Så da jeg havde opbrugt det lille stykke deromme, som kunne have i fred, kastede jeg mig over forhaven, hvor jeg kunne have både mig selv og mine planter lidt i fred 🙂
  Det er den eneste grund til at min forhave er rimelig veletableret nu.
  Jeg kan godt forst at du gerne vil have din forhave fin også. Man skulle jo gerne kunne se at der bor én som elsker have. Det har man lov at være stolt af 🙂
  Jeg er sikker på at din forhave snart er lige så smuk som resten af din have 🙂
  Jeg elsker også før og nu-billeder, og uendelige historier 🙂

 • Signe

  Ja, man kan godt se, at der er sket noget – og at årene er gået. Jeg synes også det er sjovt med før, under og efter billeder – glæder mig til på et tidspukt at se både under og efter billederne af forhaven. Den skal nok blive rigtig skøn en dag, når dine grønne fingre har haft lidt fat i nakken på den 🙂
  Jeg synes i øvrigt at det var den helt rigtige prioritering at koncentrere dig om den del af haven, hvor I opholder jer og får mest glæde af det.
  Ha' en dejlig aften – og god fornøjelse med forhave-planlægningen, når du kommer der til!
  Knus Signe

 • Høneballehaven

  Sjovt at se de gamle billeder og hvad der er sket siden da. Spejlbassinet er jo et fantastisk hit til huset, men asken er bestemt ikke noget at samle på, men den er nok ikke nem at slippe af med, når den står i skellet mellem tre haver. En blodblomme eller en sorbus dodong ville være fantastisk der.
  Når nu du går i gang med forhaven, kommer du jo også til at opholde dig mere der, du er jo nødt til at holde øje med al det skønne, du planter der.

 • Frøken Solhat

  Det er da den helt rigtige prioritering Lisbeth…..selvfølgelig er det der hvor man opholder sig på de gode dage der kommer i første række……af selv samme grund bliver rengøring inden døre nedprioriteret her i sommerhalvåret *SMILER*…..haven kommer i første række.

  Din forhave har potentiale og glæder mig til at følge med i drømmene…….

  Knus Dorthe ……der sidder og sukker over det smukke smukke spejlbassin :0)

 • CuginaK

  Det bliver rigtigt spændende, hvad du finder på, det skal nok blive rigtigt godt. Uh, som jeg er vild med dit spejlbassin. Det ligger så bagved huset, som vi ser det herfra, ikke?

  Nu fik jeg helt lyst til at rode i gamle billeder selv også…:)

  kh Anne Mette

 • Fru Friis

  Hvor er det herligt at se huset og haven med historie, der er sandelig sket ting og sager. Først familien som planter en masse træer og ser dem gro til gennem årene og når I som den nye familie flytter ind, er det kunsten at skabe lys og luft tilbage i haven. Ingen tvivl om at forhaven også bliver fantastisk :o)

 • Madame

  Det er spændende at se, hvordan din have har ændret sig og at læse om de tanker, du har gjort dig. En have skal konstant holdes i ave, og det er nok noget, vi forsømmer lidt her. Pludselig er der en fem meter høj ahorn eller eg, som ikke var der sidst, jeg lugede ukrudt 🙂

 • Nette

  Hehe Lisbeth, jeg kan slet ikke huske, hvordan jeres forhave ser ud! Derimod har I jo virkeligt fået lavet en dejlig have, som er et skønt værested for jer. Ovenikøbet har du nu fået din helt egen myggefødeklinik. Det er ikke så ringe endda. Jeg synes nu, at træet spejler sig smukt 🙂

 • bente

  Hej Lisbeth – skønne før og efter billeder du har lagt ud! Ja det er utroligt som en have forandrer sig i løbet af et haveliv. Det ser smukt ud med dit havespejl og flot som det spejler himlen. Himlen på jorden…..hvor poetisk. Sikke en masse i har fældet undervejs! Kender det godt – hos os var det frugttræer. Tror der var over 20 da vi flyttede ind i 1974. I dag er der 5 tilbage af de oprindelige. Sjovt af se!
  Tak for kigget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *