Vinterhaven

Da jeg var barn var en vinterhave en opvarmet tilbygning i glas, hvor der var plantet store stueplanter i murede kummer og hvor Philodendron, vin eller efeu slyngede sig under loftet. Min vinterhave er udendøre og jeg arbejder til stadighed for at forbedre den.
Min sidste dag i juleferien tegner vejrmæssigt mørk og grå og jeg kan ikke fremvise en vinterhave hyllet smukt i rimfrost – det hele er lidt brunt, men heldigvis også grønt.

Træer, buske, stedsegrønne og frøstande danner struktur i vinterhaven. Ovenover er Frøstande af løvehale (Phlomis russeliana), Buxbom hhv. storbladet og småbladet, blomstrende Hedera, og frøstande af purpursolhat (Echinacea purpurea)

De senere år har jeg fået flere Buxbomkugler samt gulstribet Japansk star (Carex morrowij ‘Aureo variegata’) i haven – begge stedsegrønne er gode i vinterhaven.
Magnoliaen er også smuk om vinteren med sine grå grene og store dunede knopper

Massevis af vækster gør sig klar til deres nye sæson bl.a. julerosen som her ses fra ormeperspektiv
Her jeg ser det hele lidt fra oven en diset decembermorgen
Det er et godt tidspunkt at gennemgå havens grafiske udtryk og der skal ikke nødvendigvis så meget til, for at stramme linjerne op – en busk der løftes lidt, en top der trimmes o.s.v. den tur tager jeg jer med på i et andet indlæg.
Rigtig god søndag – et nyt år “truer” og det føles godt.

22 Comments

 • Vivi

  Det er en have i vintertilstand, der fortæller mig, om jeg synes, det er en flot have. Kunsten er, at få en have til at tage sig godt ud hele året og ikke kun hen over sommeren hvor vi har en masse blomster til hjælp.
  Hækken midt på din plæne har en supergod effekt, giver din have rygrad og gør den spændende både vinter og sommer 🙂

 • marie

  Grøn, brun, grå og overskyet er de ord, som bedst beskriver haven lige nu; men bare der kommer nogle få solstrejf, så ser det hele anderledes ud. Hvor ser din have velstruktureret ud på det sidste billede.

 • Høneballehaven

  De første billeder ligner fuldstændig min have, sådan ser det nok ud i de fleste haver nu. Det sidste billede giver et godt overblik over din have, det var sjovt at se, den er bestemt flot også nu – og hækken er rigtig fin.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Er bare vild med det sidste billede du viser.Der ser man rigtig hvor meget betydning at det stedsegrønne har.Hvordan gik det med planen om at lade buxkbomhækken fortsætte rundt om spejlbassinet ?
  Er også meget glad for alle mine buxkbomkugler. og den japanske star har jeg også flere steder.
  God søndag knus Jette

 • Madame

  Du har den dejligste have – også på en grå vinterdag – og de stedsegrønne vækster og flotte linjer lyser dejligt op. Her har vi heldigvis også meget stedsegrønt 🙂

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Din vinterhave står knivskarpt takket være bl.a. dine stedsegrønne indslag.
  Dine fotos er nu heller ikke så tossede 🙂
  Jeg optog udsendelserne Haven i Hune, da de blev genudsendt, og husker tydeligt, at Anne Just sagde, at man skulle sørge for at starte med at plante stedsegrønne planter.
  Lader til at du har hørt efter i timen.
  Jeg går med stærke overvejelser om, at lave en efeuhæk på rionettet ind mod min havenabo, Gro, for at lukke min have mere af. Jeg har plantet mange klematis på nettet, men de er ikke så hurtige, som jeg kunne tænke mig.

  • Nette

   Dine roser kommer til at dække, men der går noget tid. Det er godtnok hæsligt 😉 Ødelægger stemningen. Hvis jeg sætter efeu bliver det en storbladet mørkegrøn. Tror jeg nok.

 • Bente

  Det er en dejlig have du har også om vinteren. Der er virkelig sat form og skik på din have. Flot! Jeg har også her i de senere år fået indført mere stedsegrønt og vinterblomstrende.
  Netop i dag stod jeg og beundrede vores grønne græsplæne, den ligner en forårsgræsplæne. Det er da vildt.

 • Min Grønne Verden

  Godt Nytår Lisbeth
  Hvor ser din have godt ud, det virker som om det er en god rumdeling med den buede hæk.
  Jeg synes oversigtsbilledet er taget fra en meget anden vinkel end du plejer at vise billederne fra (også bortset fra at dette er taget oppe fra), jeg har i hvert fald svært ved at "kende" haven fra billederne jeg ellers har set.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

 • Fru Friis

  Ingen tvivl om at stedsegrønne planter skaber karakter. Dejligt med et kik i vinterhaven, og det passer mig fint at farverne er brun og grøn istedet for hvid og hvid! 😉

 • Gro

  Godmorgen Lisbeth
  Det er en skøn vinter have, der er meget grønt at se på. De to store grantræer i nabohaven er også med til at give karakter til din have. Jeg prøver også at smutte buxbom ind her og der.
  K.Gro

 • Sussi.Sussinghurst

  Selv vinterhaver har charme, det sidste billede giver et flot oversigtsbillede af den del af din have – er spejlbassinet i den modsatte ende af dette haverum – som et slags spejlbillede af det runde bed man kan se på dit billede?

 • Stein

  Vakkert innlegg om vinterhaven din! 🙂 Jeg tror ikke jeg har besøkt bloggen din før, men kommer garantert til å stikke innom igjen.
  Ha en riktig fin dag.
  stein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *