Skal og bør

Forleden dag havde jeg en lille chat med Marianne på HAVEFOLKET om havebøger. Hun kunne  bl.a. berette om en gammel havebog som stod i hendes reol og jeg fløj til tasterne, da jeg selv har været ejer af en af samme slags. Den druknede dog desværre i min kælder for år tilbage, men med det korrekte navn kan jeg nu finde den igen.
Billedhavebogen fik jeg lov til at få med i bagagen, da jeg flyttede fra mit barndomshjem og jeg elskede denne bog som var fyldt med trin-for-trin billeder vedrørende forskellige havegøremål. Sådan en trin-for-trin havebog er efter min mening guld værd.
Hvad angår havebøger er jeg de sidste par år nærmest gået modsat og køber gamle danske og engelske havebøger hos antikvaren – det meste er jo skrevet før og når det drejer sig om grundlæggende principper i design, som jeg interesserer mig for, læner vi os meget op ad de “gode gamle” havedesignere.
I chatten med Marianne kommer vi ind på den “skal” og “bør” attitude der godt kunne være i gamle havebøger og vi er enige om, at hvis man læser uden om det, findes der også en del guldkorn i de bøger.
I havelivet er der visse gøremål, hvor det giver mening at holde sig til nogle regler/retningslinjer, men “skal” og “bør” kan man jo bare blæse på, hvis man vil og så gøre sine egne gode eller dårlige erfaringer.  Jeg kan godt lide at læse/høre andres erfaringer.

Beskæring f.eks. kan man foretage året rundt på de fleste træer og ikke som det blev foreskrevet i gamle dage kun om vinteren. Det er dog lidt nemmere at håndtere affaldet om vinteren, når der ikke er blade på træerne. 
I sidste weekend gik jeg lidt hårdhændet til min Magnolia. Jeg har tænkt over det i flere måneder og pludselig skulle det være. Jeg kunne ikke holde ud at vente – der skulle luft ind under træet! Det var ikke en decideret beskæring eller formning af træet – jeg fjernede en stamme som trykkede hæk og buske. 
Grenene tørrer ikke ud i det kølige vintervejr og derfor er det muligt at tage dem ind hen over vinteren. Inde i varmen udvikler knopperne sig, men ikke som hvis det var en forårsdag, de bliver mindre og holder ikke så længe. Jeg har haft glæde af magnoliagrene i december i et par år og nu synes jeg de hører til.
Og jeg stoppede ikke ved det. Jeg blæste på “skal” og “bør”, hev hækklipperen frem og klippede min slangeformede buxbomhæk, som deler baghaven i to.
Mindst to måneder for sent! Hvad tænker jeg dog på?
Jamen, jeg orkede ikke at se på det pjuskeri mere og tiden er bare gået… Og ja – jeg har gjort det flere gange tidligere (omend det var før buxbomsygens tid), fordi det er belejligt at klippe buxbom når man skal bruge det i julekransene. 
Og hvis der nu skulle komme sne i den kommende vinter, så vil min hæk have det bedre i klippet stand end hvis sneen lægger sig på de uklippede grene og tynger dem.

MEN hvis min hæk bliver syg og dør fordi svampesporer har sneget sig ind i de åbne sår, så vil jeg ærgre mig gul og grøn over, at jeg ikke klippede hækken i tidsrummet august-september som jeg i sin tid har lært og til enhver tid vil anbefale…..

13 Comments

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Jeg synes også at man skal gøre sig sine egne erfaringer.
  Dejligt at du nu kan finde din gamle havebog…………har også en del.
  Og har lige fået min reol opdateret med havebøger,rejsebøger og alle mine kunstbøger.Dejligt at det hele nu er samlet og overskueligt.
  Tror da også at jeg vil klippe lidt i min magnolie ………..der er også nogle grene der er blevet for store.
  Din buskbonslange ser da bare rigtig godt ud………er sikker på at den nok skal klare sig.
  Rigtig god weekend Knus Jette

  • Countryliv

   Godaften Jette. Man blir i hvertfald kolg af egne erfaringer;) Jeg tror også at min buxbomslange vil klare sig, den har klaret det tidligere:) God fornøjelse med klipningen i din magnolie.

  • Countryliv

   Det håber jeg også, det ville være forfærdeligt hvis min buxbom gik til. Bogen har jeg fundet på nettet i flere udgaver, så den skal bestilles – hvad skulle vi dog gøre uden nettet?

 • Fru Friis

  Nogle gange bruger jeg "skal" og "bør" fordi det er nemmere at bruge andres erfaringer og andre gange bruger jeg "pyt" og drager mine egne erfaringer… Hver ting til sin tid. :o)

 • marie

  Jeg kender godt den der oplevelse af, at nu skal det altså være, uanset hvad eksperterne foreskriver. Buksbomsygen skal man selvfølgehig have respekt for; men ellers kombinerer jeg nu gerne en let beskæring med indsamling af materiale til juledekorationer, og det har indtil nu fungeret upåklageligt.

 • Lene

  Det er nu tredje år, jeg IKKE har fået beskåret mit blommetræ, selvom jeg ved, at det skal gøres mens der er blade på træet. Jeg har simpelthen sådan en lyst til at gøre det nu, selvom det er for sent, men jeg TØR ikke, for hvad vil der dog ikke ske?

  Din buksbomhæk er meget fin 🙂

 • Birgitte Sværke Pedersen

  Billedhavebogen har jeg også :-). Min er dog købt på et loppemarked. Sammen med en del andre gamle havebøger. Der står helt sikkert at man skal klippe sine stauder ned i efteråret. En af de "skal" og "bør" der ikke er nogen grund til at lytte til :-). De sidste par uger har jeg kredset omkring min forpjuskede buksbomhæk – skal/skal ikke. Det er ikke utænkeligt, at jeg ender med at tage en chance som du. Det er nemlig tredie år, at jeg ikke lige nåede det i august/september ……og så må man nogen gange hoppe op og ned på "skal" og "bør".
  /Birgitte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *