Septemberhaven

Hver morgen når jeg vågner, letter jeg på gardinet og kikker ud i haven. For tiden ser det sådan ud: 

Jeg er septemberbarn og måske er det derfor jeg er så vild med septembermorgener. Lyset, duggen i græsset, spindelvæv i buske og træer, æbler på træet og i græsset…… på denne tid af året er der endelig er kommet godt gang i sommerblomster som Cosmos, Dahlia, Helianthus o.s.v. – ja, der er også et forfald igang, men det er så smukt og går dybt ind i min sjæl.
Kom med og se hvordan det ser ud for tiden. Her er faktisk rigtig mange stauder som er afblomstret, mange som blomstrer for anden gang og en del som har deres blomstringstid her i slutningen af sæsonen.
I det runde staudebed blomstrer nu bl.a. Roser, Echinacea purpurea ‘Magnus’ , Aster ageratoides ‘Asran’, Sanguisorba , Lythrum, Verbena bonariensis, Lavatera,  Cosmos, Lathyrus og mange flere. 
Ananasæbler har det desværre med at slippe træet og dratte til jorden så vi må plukke for at få glæde af dem for fugle og snegle er over dem i græsset. I år har træet slået rekord i antallet af æbler og jeg burde have tyndet dem i den tidlige sommer – det er noteret til næste gang der kommer så mange æbler på. Jeg nyder virkelig at plukke et lækkert æble og spise det på morgenrunden i haven, det er en luksus.
Bedet langs baghavehækken er flot med alle de stauder som blomstrer her i sensommeren.

 Bag haveskuret og under de nye rønnebærtræer ser det grønt og frodigt ud men også lidt tilfældigt. Til højre i billedet ved det første træ har jeg plantet en del sommerblomster og til venstre er der roser og stauder.  Generelt synes jeg at det fungerer bedst i foråret og først på sommeren.

Under den store røn har jeg plantet broncefennikel og den er virkelig fin nu – høj og graciøs.

Den røde hyld ‘Black Lace’ er ved at vokse til i højden og det klæder bedet. I år er der flere klaser med hyldebær, det er et smukt lille træ.
 Sanguisorba ‘Pink Brushes’ er en af højdespringerne i det runde staudebed i sensommeren.

13 Comments

 • Gitte

  Jeg er også september barn. Det er en dejlig måned, og jeg glæder mig også over cosmos, solsikker, dahlia, solhatte, floks og lækre efterårshindbær. Man kan fornemme efterårets komme, og man ved at nu skal der snart lægges lidt forårsløg. Din hyld er smuk, min gik desværre ud.

 • Merete Sørensen Kjeldsen

  Kære Lisbeth. Det er lige før jeg kan fornemme duftene fra blomsterne, morgenduggen og smagen af et annanas æble. Jeg snuppede nu et discovery æble i stedet i dag, her på gården. Det er skønne morgener i september, køligere og smukkere end højsommeren med dens varme. Du har beskrevet september så fint og lige så smuk, som den er. Det er nok for tidligt at skrive tillykke, men jeg gør det nu alligevel 🙂 Kærligst Merete

 • Jette

  Kære Lisbeth.Dejlige billeder fra din september have.
  Elsker også min morgentur rundt i haven.Der er bare sådan en dejli stemning når man går rundt og opdager nye ting i haven
  Og det problem med masser af nedfaldne æbler kender jeg alt for godt.Vores gamle Filippa træ har tonsvis af æbler som drysser ned hver dag.Men har lige lavet to store gryder med æblemos til fryseren.
  Er jo vild med dit runde bed.Og den mørke hyld er bare så flot ……….er også rigtig glad for min.
  God aften Knus Jette

 • Høneballehaven

  Skønne billeder fra september, sikken en morgenudsigt. Min bronzefennikel er ikke så graciøs som din, snarere lidt mere kompakt. Jeg har lige klippet blomsterstandene af, den sår sig rundt omkring i haven. Smukt slutbillede.

 • Sussi.Sussinghurst

  September er ikke min måned, september gør mig vemodig og lidt trist… men der ER jo mange smukke farver i denne måned, og jeg har – som du – forsøgt at sætte stauder der kan glæde øjet her i de første efterårsmåneder – og det hjælper da også lidt 🙂 Smukt er der ihvertfald i dine bede, det kan jeg se – edderkoppernes fangstnet må du gerne ha' for dig selv, de laver altid deres tråde lige i hovedhøjde de starutter

 • Anette Nielsen

  Jeg holder også meget af september, det smukke lys og den der sørlige stemning der kan være sådanne morgener-også er vores datter septemberbarn-vidunderlig måned!
  Det ser godt ud i din have-og Pink Brushes gav mig lige den der wow effekt!
  God søndag og fødselsdag når den tid er, hvis den da ikke allerede har været:-)
  Hilsner Anette

 • Anne Vestergaard Jørgensen

  Hej Lisbeth, tillykke med dig og din septemberhave. Hvor er det smukt at se ned i haven fra soveværelset. Frodige bede med blomster, buske og træer. Ikke mindst er det fint med de cirkel buede hække. Ja det er en skøn måned september. Her går jeg også og nyder frodigheden og blomster der er ved at takke af. Alle bær og æbler nydes og jeg samler ind til kolde tider. I går høstede jeg frø og det er også en god ting at få gjort nu. Det var Kniplingeblomstfrø og frø af Nicotiana. God søndag – mon vi får alt det regn de lover. Her skinner solen.

 • Vivi

  Der er noget helt specielt over de lidt kølige september morgener. Luften er så frisk. Det er lidt vemodigt at sommeren går på hæld, men jeg elsker også efterårets skønne brændte farver.
  Du har stadig mange skønne stauder der står med blomster i din dejlige have 🙂

 • Birgitte

  Hej. Hvor er det en skøn udsigt du kan kigge ud på hver morgen. Jeg kan også godt lide september, men tror faktisk foråret er bedre. Da er der så meget på spring! Dine bede er rigtig frodige og farverige. Jeg håber, de vil se sådan ud længe endnu.

 • Frk. Anemone

  Jeg er også vild med september, det er noget med lyset og roen, der falder over det hele her i september. Det handler mere om at nyde end at yde lige nu – hvis ikke lige man skal til at sætte en masse løg… Du har da bare den skønneste udsigt fra dit soverværelse 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *