Ønskeseddel

Herhjemme kikker vi på ønskesedler for tiden, tjekker og synkroniserer – hvem giver hvad og hvordan får vi det i hus? Det er en af de hyggelige julesysler og det gælder om at undgå stress for jeg gider ikke jul med stress.
Jeg ønsker mig selvfølgelig mest havebøger og ting til haven, men den ønskeseddel som jeg tænker på i dette indlæg, er en helt anden. Det er en ønskeseddel som løbende udfyldes i mit baghovede. Den består af ønsker der popper op når jeg kikker på et bed, af løse skitser og noter fra mine notesbøger samt gule lapper på min macbooks skrivebord. Det er komplettering til min have, ønsker om flere træer og buske i 2015.
Umiddelbart synes jeg, at vi i 2014 nåede virkelig meget og at det nye drivhus og sort maling på skure og tilbygning gjorde en stor del til færdiggørelsen af vores have. Nej jeg tror ikke jeg nogensinde holder op med at ønske mig planter til haven, men de store linjer er tegnet. 
Planteønskerne for 2015 kan kategoriseres i grader af “Det ønsker jeg mig meget fordi..” og “det vil være pænt med…”
Collagen viser billeder af de områder hvor jeg ønsker at tilføre træer eller buske.
1. Ny velkomst ved fortovet. (Det ønsker jeg mig meget fordi..)
Helt uventet fik jeg for et par måneder siden mulighed for at få ryddet bedet som byder velkommen. Bedet helt ude ved vejen har været et frygteligt vildnis i årevis. Bunddækket af Symphoricarpos hancock som skulle dække alle stødene fra de store grantræer der engang var her var infiltreret af sæbeurt og brombærskud og da vi i forvejen har et meget bredt stykke kommunalt fortov som er svært at holde ukrudtsfri er der lange perioder hvor jeg bare har lukket øjnene når jeg kommer hjem til matriklen.
2.  Noget at se på bag haveskuret om vinteren. (Det vil være pænt med..)
Cornus Alba Sibirica (hvid kornel) er en fantastisk busk som tiltrækker opmærksomheden med sine nøgne røde grene om vinteren og jeg synes at der mangler noget at se på foran hækken om vinteren. Om sommeren vil de hvidbrogede blade også være fine sammen med alt det der i forvejen står i bedet.
3. Et vinter fokuspunkt for enden af haven  (Det vil være pænt med..)
Med det samme argument som ovenover ønsker jeg mig en Hamamelis *Orange Peel’ (troldnød) i hjørnet ved pavillonen. Fra mit store stuevindue vil jeg nyde en af de buske der har været på min ønskeseddel siden jeg var ganske ung og nu er det vidst på tide at få den hjem.
4. At forskønne udsigten fra min plads i solen på træterrassen.  (Det ønsker jeg mig meget fordi..)
Det sidste snart halve år har vi ikke kunne bruge vores træterrasse. Vi har altid haft naboens sorte garage i skellet og det er mindst 15 år siden at jeg satte rosenbuer langs den sorte væg og det har jeg været virkelig glad for. I sommer blev garagen så revet ned og håndværkere har gået og puslet med nyt skurbyggeri, med fri udsigt til vores have. Som I kan se på fotoet er der sat stolper til et nyt højt hegn, men da vi nu har udsigt til endnu flere store flader med skinnende tegl skal der gøres noget mere.
5. Mere grønt i flisearealet ved cykelskuret (Det vil være pænt med..)
Det er pænt med mange krukker ved hovedtrappen, men jeg kunne tænke mig at pille et lille areal af herregårdsstenene op og plante et lille træ og noget efeu i bunden. 
6. Flere små eksotiske træer (Det vil bare være hyggeligt..)
Ja, for det er bare noget der vil bidrage til drømmen om middelhavet på mine terrasser – de skal dufte af krydderurter og frugter, men ikke bare bestå af besværlige planter der har svært ved at overleve, derfor søger jeg at finde nogle som kan overleve en dansk vinter uden så meget besvær.
Der er ikke stor kunstfærdighed over mine løse skitser, men jeg tænker godt med en blyant i hånden. Jeg har massevis af denne slags skitser – sider i notesbøger der hverken er helt eller halvt færdige og heller ikke altid særlig forståelige. 
Her er så et udpluk af de planter som jeg forestiller mig skal komplettere og de står ikke i samme rækkefølge som opgaverne ovenfor.
1. Kugleakacie er et passende lille træ som med sin fine form og det graciøse løv vil passe godt i flisearealet ud for hovedtrappen. Jeg har haft det før i haven, men måtte desværre fælde det.
2. En række lindetræer vil passe godt i det lange bed foran bøgehækken ude ved vejen. Lind kan klippes og på den måde vil jeg holde dem nede, så de ikke tager overhånd.
3. To stk. flerstammede hjortetak træer skal stå hvor rosenbuerne mødes og skærme for udsigten til teglarealerne. Det betyder også at roserne på buerne skal flyttes, for der bliver endnu mere skygge. Træerne vil også føje eftermiddagsskygge på træterrassen, men det er en fin og flimrende skygge som passer godt til en middelhavsterrasse.
4. Pærekvæde og 6. Bitterorange skal med sine engang skønt duftende frugter bidrage til middelhavsstemningen ved drivhuset og fliseterrassen.
5. Det røde vinterslør bag haveskuret. Cornus Alba Sibirica.
7. Vildvinen Parthenociccuc henryana vil være et smukt dække op ad det sorte hegn ind mod naboen.
8. I dette indlæg har jeg ikke nævnt det paradisæbletræ som jeg stadig ikke har fået inde bag bøgehækken i forhaven, det er selvfølgelig stadig et ønske.
9. Smukke Hamamelis ‘Orange Peel’ det orange fokuspunkt for enden af haven.
Ja, ok det blev et langt indlæg og det er måske ikke hensigtsmæssigt i denne tid, men altså……
Hvis du har tid imellem julesyslerne synes jeg at det kunne være interessant at høre dine planer for nye projekter eller planter i 2015.
Rigtig god weekend!

18 Comments

 • Madame

  Det var spændende at læse om dine havedrømme og -ønsker, Lisbeth! Du har også en perfekt baggrund for at kunne være så målrettet.
  Her er det kaos, der hersker, og især nu, hvor to kæmpe graner er fældet. Jeg ønsker mig først og fremmest en helt plan græsplæne igen, men jeg trøster mig med, at det er en skovhave, jeg bor i 🙂

  • Countryliv

   Tak for dine søde ord 🙂 Der er altid lidt kaotisk når man har fældet store træer, men jeg håber at du får din plane græsplæne tilbage snart. Selvom det er en skovhave du bor i, så er det nok rart med lidt lys til græsset:-)

 • Lisbeth

  Mange dejlige ønsker for din flotte have..:-)
  Kan godt forstå der skal ske noget med den åbne udsigt til naboen.
  Irriterende at folk ikke tænker sig om når de får glaserede tagsten. Når solen skinner på dem kan det i den grad genere naboen (jer).

  Håber at du får alle dine ønsker opfyldt..:-)
  Ønsker dig og familien en dejlig jul.

  Knus fra din navnesøster i nord..<3

  • Countryliv

   Ja, skinnende tegl er ikke altid lige spændende at være nabo til. Jeg håber også at mine ønsker bliver opfyldt over året.
   Jeg ønsker også dig og din familie en rigtig glædelig jul 🙂

 • Høneballehaven

  Dejligt at læse dine ønsker for haven, jeg juler ikke så meget, ved du, så jeg har masser af tid til at læse dit indlæg. Det er spændende ønsker du har, og det ser ud til, at de er godt gennemtænkte. Det er godt at drømme og planlægge, jeg har også masser af sedler til at flyde i bøger rundt omkring computeren. Nogen forbliver drømme, andre bliver til virkelighed, jeg tror, du får de fleste af dine drømme opfyldt. Husk at hjortetaktstræerne breder sig ved rodskud, jeg har masser af skud, men du kommer nok ikke lige til Samsø igen næste år. Cornus Alba breder sig også ved rodskud, så det er jeg også leveringsdygtig i. Paradisæbler med røde bær, kan jeg også klare 🙂
  Lige for tiden har jeg ikke så mange projekter, jeg planlægger, de kommer først, når jeg ser et eller andet, jeg kan tænke mig. Men jeg skal i hvert fald have plantet roser ved bænken i regnvandsbedet, de skal snart hentes hos Jas.

  • Countryliv

   Hyggeligt at du har tid til at læse mit lange indlæg. Tak for dit tilbud om planter, det er sødt af dig. Jeg kommer ikke til Samsø til sommer – det kan være at vi mødes ved en anden lejlighed.
   Jeg fik et hjortetakrodskud af Nette her i efteråret og det klarer sig fint, men jeg har dog kik på et par velvoksne træer så jeg ikke skal vente flere år på at de kommer op og dækker.
   Projekter har det med at dukke op:-)

 • Lea

  Nu blev jeg nysgerrige, kan Bitter Orange klare sig i det danske klima. Jeg kan ikke finde et sted at købe den. Kan ellers ikke klemme mere ned i haven, meeen hvis…

 • Gitte H

  Spændende planer – du kommer ikke til at kede dig i 2015 🙂

  Jeg ville ønske jeg var lige så struktureret som dig og skrev/tegnede ønsker og planer ned, jeg har kun planerne i hovedet.

  • Countryliv

   Jeg glæder mig også til den kommende sæson og det blir interessant, hvor langt jeg kommer med planerne 🙂
   Jeg har altid godt kunne lide at skitsere mine ideer og navnene må jeg skrive for at kunne huske dem – det er jo så blevet lidt nemmere nu hvor man har mobiltelefon ved hånden.

 • Janne

  Jeg kender godt den slags ønskesedler og griner med genkendelsens glæde af dine små tegninger og gule lapper. Men er det ikke herligt? Det er hele processen fra idé til virkelighed som bare er så berigende. Vi kunne jo bare få en havearkitekt og en anlægsgartner til at gøre arbejdet for os, men det ville jo næsten være for kedeligt, ikke?
  Her hos mig ønsker jeg mig andehus/hønsehus, flere hække og træer og lidt finish rundt omkring. 2015 giver mig nyt håb til de ønsker:-) God jul og ikke mindst – godt nyt haveår!

 • Jette

  Hej Lisbeth.Dejligt indlæg………..og ikke spor for langt.
  Kan godt lide at du planlægger og tænker over hvad du skal forny i din have.
  En rigtig god ide at skrive det hele ned……………og lave små tegninger.
  Spændende hvad du får udført til næste år.
  Men synes nu også at du har fået fornyet din have i år med dit flotte drivhus og
  også fået malet jeres skure.
  Blev da også inspireret til at tænke på nye planer i min have.
  Rigtig god advent Knus Jette

  bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbogbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbnnnnnnnnnnn bbh

 • Vivi

  Spændende at læse om dine haveønsker og begrundelsen for dem 🙂
  Jeg kender også alt til det med skitser samt et utal af små sedler med plantenavne på 😉
  Jeg har planer om en indre bøgehæk mere, at frugthaven bliver plantet til med æble-, pære- og blommetræer og at det sidste græs bliver vendt i køkken- og snithaven. Der ud over håber jeg på en udvidelse af min skovsti samt flere/mere bede. Nu må jeg se hvor langt jeg når. Håber vinteren bliver mild, så jeg kan komme godt fra start 🙂

  • Countryliv

   Det der med sedler og noter synes jeg også hjælper med at styre for mange impulskøb – det er meget rart at vide hvor man er på vej hen.
   Tænk hvis du får plantet alle de frugttræer til næste år, det vil være skønt at få gang i det så de kan levere frugt inden der går for mange år:-)

 • Sussi.Sussinghurst

  åh, hvem der havde plads til så mange ønsker….. jeg ønsker mig lidt mere plads…. og en rose med store orange hyben, eller måske en busk med røde grene (cornel?) til at stå nede ved hækken lige her ud for mit vinterudsyn…….. og et kvædetræ, hvor ville jeg dog gerne ha' et kvædetræ og den hvide Syren Beauty of Moscow,,, men ak, de to sidst nævnte kan jeg altså ikke finde plads til. Så det eneste jeg ønsker mig til jul….. i have regi… er et skønt forår og en dejlig sommer, et glødende lunt efterår og en mild vinter… med lidt sne – beskedent ik'?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *