Når farverne falmer.

I slutningen af august var jeg på havetur til bl.a. Marianne Follings have sammen med haveblogveninderne Nette og Lene. Marianne har en helt fantastisk sensommerhave som absolut er værd at besøge.  Da vi gik rundt i haven som er proppet med stauder og græsser, faldt snakken naturligvis på brugen af græsser i bedene,  og om man kan acceptere at de står med brune/gyldne strå en stor del af sæsonen. Jeg kan.

Det er ikke alle planter der behøver pudses og pilles for afblomstrede frøstande, især ikke hvis man vil have en flot sensommer- eller vinterhave. Og tak for det, siger jeg, for jeg har også andet at lave end havearbejde og vil meget hellere nyde solstrejf, dugdråber og spindelvæv end at gå og se på nedklippede pinde og huller i staudebedene. 
Astilbe på billedet nedenunder blomstrede som lyserøde candyfloss i sommer, nu er de olivengrønne og efter min mening stadig lige dekorative.
Sådan er vi forskellige. Men en vis grad af tilbageholdenhed med saksen tror jeg også er godt i hensynet til insekt- og fugleliv. Jeg har desuden fundet ud af at visse stauder klarer sig bedre mod snegle, hvis de ikke klippes ned.
I Liatris her ovenover kommer der ikke ny blomstring efter nedklipning og jeg har oplevet at sneglene kastede sig over de tilbageværende blade, hvis jeg klippede stilkene af, derfor får de lov at stå og jeg synes at de fungerer godt med frøstande. Med årene skubber planterne sig op ad jorden og stilkene kan vælte som mikadopinde, så planter jeg dem om.
i Phlox kan man med fordel klippe en del af stilkene let ned i foråret. På den måde forsinker man blomstringen og forlænger blomstringsperioden. Desværre går det ikke hos mig, da sneglene kaster sig over mine Phlox og æder alle blade, hvis de fornemmer en klippet Phlox. 
Derfor lader jeg Phlox vokse til uanede højder og klipper/nipper kun lidt i dem og så har jeg lært mig at nyde frøstandene i stedet.
I foråret klippede jeg Campanula ‘Pink Dwarf’ godt tilbage for at holde planten lavere end den naturligt bliver. Resten af sæsonen studser jeg de visne blomsterstande let i toppen og holder på den måde gang i blomstringen.
Storkenæb belønner derimod med nyt løv og ny blomstring, hvis man klipper dem ned når de har blomstret og begynder at blive ranglede. Ja hvis man ikke gør det, vil man faktisk også få nyt løv og blomstring – pludselig vokser der en ny frisk roset frem fra basis og blomstringen begynder. Billedet herover er taget idag d. 25 september. 

I år har jeg ikke nænnet at klippe blomsterstandene af de hvide Verbascum – ser det sjusket ud? Det kommer helt an på øjnene der ser!
Må afblomstrede stauder blive stående, hvad synes du?

27 Comments

 • Høneballehaven

  Jeg holder også det meste uklippet til vinteren, især græsserne skal da være der, det ser godt ud i solen og på billederne. Sneglene – ja de har forskellige livretter i forskellige haver. Hos mig er det selvfølgelig hostaer og lupiner. Liatris opgav jeg for flere år siden, de spiste det hele. Riddersporer er de også vilde med her.

 • Nana Hecquet

  Jeg klipper aldrig stauder ned før om foråret. Jeg synes de er pæne både efterår og – især – vinter. Mine storkenæb blomstrer faktisk også igen nu, selv om jeg ikke har klippet dem ned. Jamen, jeg er bare ikke en særlig god klipper … Jeg kan bedst lide det naturlige, og jeg synes din have ser meget smuk ud!
  Kh Nana

 • Jette

  Hej Lisbeth.Jeg synes din have ser rigtig dejlig ud……………………..klippet eller ej.
  Kan også godt lide græsserne om bonteren.Men jeg har klippet næsten alle mine storkenæb ned i år………………..nogle har genblomstret.
  Men mine Rose Clair har jeg ikke klippet ned.Og de blostre fint lige nu.
  Mange frøstande er smukke at se på med både dug og frost/sne på.
  Håber du er over din forkølelse og ses i på søndag Knus Jette

 • Elna Slot

  Jeg klipper de fleste stauder ned om foråret. På mig virker det rigtigt, at blomsterne visner og stauderne står med frøstande. Og en vinterdag med rim på planterne ser det jo smukt ud. I naturen bliver de visne blomster jo heller ikke klippet af.
  Hilsen Elna

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Først 1000 tak for et rigtig godt indlæg, dejligt at høre hvad og hvordan du gør! Jeg gik rundt i staude haven i går og kiggede, og jeg nænner simpelthen ikke at klippe de ting ned der står ranke, eller med flotte frøstande, studser med let hånd nu, og tankerne faldt på hvor godt det er for div dyreliv,, som jeg elsker at kigge på, eller blive overrasket over:-)
  Hilsner fra Anette

 • Madame

  Hvor er det smukt at se dine billeder, Lisbeth! Frøstande er bare så fine og dekorative. Jeg holder meget af det langsomme forfald i haven, af farveskiftet og af at følge årstidernes skiften. Jeg klipper ikke stauder ned før om foråret 🙂

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth.

  Jo mere vissengrå jeg selv bliver i toppen, jo mere skønhed kan jeg se i en flot stilk eller frøstand, der visner på en smuk måde. Er det ikke Piet Oudolf, der skriver, at man skal vælge stauder, der lever og "dør" smukt?

  Af praktiske og tidsmæssige hensyn bliver her altid klippet ned i løbet af senefterår og vinter. Vi kan simpelthen ikke nå at komme rundt med saksen i forårstravlheden. Og det ender med, at vi tramper de mange spirende løgvækster ned. Det nænner jeg slet ikke.

  Jeg har lært at holde af det på den måde. Det føles som at rydde op efter en god lang fest. Og gøre klar til en ny fest, der allerede starter i januar/ februar med de første vintergækker etc.

  Everyone must march to his own gardendrums.

  Knus og kærlige tanker

 • Fru Friis

  Det ser smukt ud med dine frøstande, også den sorte stritter fra Verbascum. En ting er klipning i løbet af sæsonen, noget andet er klipningen nu. Der må gerne være noget der stritter op forskellige steder og har de tilmed frø som fuglene kan have gavn er, er det ren win-win. Selvfølgelig skal der også tages hensyn til hvor mange frø man ønsker spredt over hele haven, så der tages stilling i hver enkelt tilfælde. Græsserne får lov at stå til det tidlige forår, det beskytter dem selv og jeg finder det meget smukt på en vinterdag. Så jeg kan kun følge dine synspunkter hele vejen gennem haven.

  • Countryliv

   Ja der er forskel på årsagen og tidspunktet for hvornår man klipper for det skal heller ikke se forfaldent ud den halve sommer, men jeg synes også at frøstandene kan være meget smukke på en vinterdag.

 • Birgitte

  Hej. Det ser rigtig godt ud i dine bede. Jeg vælger også at lade stauderne stå med frøstande hele vinteren, dels fordi det er godt for fuglene, men også fordi det er pænt, hvis der falder sne og frost. Jeg plejer at klippe dem ned om foråret, når de skyder fra bunden. Det hjælper også i det tidlige forår, at de har stået hele vinteren, for når alting begynder at gro og man skal luge i starten af sæsonen, så tager man ikke fejl af ukrudt og stauder, der kommer op.

 • Anne

  Hej Lisbeth,
  Jeg lader frøstandene stå. De pynter i vinterhaven og nyder det brunlige forfald. Jeg klipper først ned om foråret. Stauderne trives fint. Her har sneglene endnu ikke set sig lune på floksene.
  Jeg vil dele lidt stauder for at forny dem. Specielt floks har godt af en deling engang imellem. Det ser dejligt ud i din have. Mine Astilber har for lidt plads. Må vist flytte lidt rundt på dem.

 • Villrose

  Enig, også i dine begrunnelser. Jeg klipper bare ned de som får riktig stygge blader. Gresstrå skaper luftighet, og mange frøstander er attraktive om vinteren – særlig med rim og frost på 🙂

 • Lene

  Nej, Lisbeth – de må ikke blive stående ;))).
  Jeg er faktisk allerede så småt i gang med at klippe de højeste stauder ned, men hvor er det godt at der ikke kommer et plantepoliti og fortæller os, hvad vi skal gøre. Det bestemmer vi heldigvis selv :).

 • Bruuns Have

  Det er rigtigt at man ikke behøver at klippe hele tiden, noget står rigtig flot som vissen og der skal også være noget at kigge på om vinteren. Derudover er der mange frøstande eller visne toppe der kan bruges både i buketter og dekoration, heldigvis for det :-), kh Margit

 • Malene, Lad Romantikken Blomstre

  Hej Lisbeth.
  Jeg lader gerne stauderne stå i løbet af vinteren. Det giver gode skjulesteder til fx Mariehøns og så giver det varmen på en kold forårsdag, når det for alvor kribler i de grønne fingre, for at komme igang.
  De planter der sår sig selv helt vildt, klipper jeg dog frøstandende af, inden de er alt for modne!
  Venlig hilsen
  Malene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *