Mums

Jeg har et had-kærlighedsforhold til Chrysantemum. Jeg fik for meget af pottechrysantemum da jeg i 1974 var i lære  i en planteskole som også havde chrysantemumgartneri.
Frilandschrysantemum eller vinterasters er jeg derimod ret begejstret for. Jeg elsker deres stærke stilke og skønne farver som jeg nyder i haven her fra september og helt hen til jul. I min anden læreplads som var et gammeldags handelsgartneri (Simon Andersen i Sandbjerg) produceredes der blandt meget meget andet Chrysantemum  til afskæring på friland.
Ovenover er Dendranthema indicum ‘Orchid Helen’ som blomstrer allerede fra august og til oktober.  Hvis den bliver klippet forgrener den sig og der bliver endnu flere blomster. Chrysantemum er lette at formere ved stiklinger så der er rig mulighed for at fylde havens bede og krukker med efterårsblomstrende.
Da jeg for nylig var på udkik efter nyt til potterne foran hoveddøren faldt jeg over disse skønne Chrysantemum i min yndlingsbutik “De fire årstider” i Lyngby.
Det er lidt svært at se blomsterspidserne p.g.a. lyset, men de er svagt lilla – denne vil jeg prøve at overvintre for den er helt vidunderlig og lever fuldstændig op til den engelske betegnelse “Mums”. Hvis nogen af jer derude kender navnet, vil jeg meget gerne høre det.

8 Comments

 • Pondside

  I'm always happy for the colour that chrysanthemums bring to the autumn garden. I can't be helpful with the name of the pretty white plant you've found – good luck with that!

 • Lea

  Mig og navne…
  Rigtig lækker blomster du har, måske skulle jeg overveje lidt chrys. men jeg har meget som blomster her sidste på efteråret.
  Men, hvor er de flotte.

 • Annette

  Kender desværre heller ikke navnet, men den er super lækker. Jeg ville gerne have nogle vinterasters i haven, men jeg syntes ikke de er så nemme at få fat på. Jeg mener jeg har læst et sted, at i gamle dage tog man frilandschrys.. ind i drivhuset når det blev frost og så havde man blomster til jul. Det kunne da være hyggeligt.

 • Hyacinth Bucket

  Hej Lisbeth..:)

  Tak fordi du løste mysteriet om pigæblet..:-o)
  Dejligt med sådanne eksperter på bloggen.
  Her har vi flere sommerblomster fremdeles, ja en af Clematiserne skulle have blomstret i tidlig sommer, men står i fuld flor nu..)
  Men der har kommet græskar og Chrysanthemummer og Lyng i potter også.
  Jeg kender godt den dejlige Chrys. du viser, den solgte vi i forretningen i Virum. Prøver at spørge datteren om hun kan huske navnet.

  Rigtig god weekend fra din navnesøster..:)

 • Sussi / Sussinghurst

  Det er en fin farve, vi har ofte haft købt små udplantningsplanter om foråret, men jeg nænner ikke så godt at "knibe" dem, så vi har nok ikke altid fået så meget ud af dem som vi plejer – og i år har vi slet ikke nogen. Men de planter man køber i potter plejer nu også at være både billige og holdbare – tænker tit på hvordan det kan lade sig gøre at leve af at dyrke de store kuglechrysser som sælges for 30 – 40 kr.

 • Anonym

  Ja, jeg kan heller ikke hjælpe med navnet men du har lige opklaret et "mysterium" for mig. Jeg mente nemlig bestemt, at jeg havde købt en chrysantemum, hvorefter min mor udbrød "sikken fin vinterasters". Men vi har altså begge ret, hvis jeg sætter "frilands-" foran. Det gør jeg så herefterdags 🙂

  Bedste havehilsner
  Birgitte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *