Min frøsucces

Blogmagasinet HAVEFOLKET har for tiden en konkurrence der hedder Min frøsucces. Det er en konkurrence hvor der opfordres til at dele sin succes med frøsåning, ikke bare ved at vise et foto, men også ved en kort beskrivelse af hvordan det lykkes. Så her er mulighed for at udveksle vores erfaringer med forskellige frøsåede – uanset om det er forspirede eller sået på stedet.
Jeg deltager med nedenstående beskrivelser af hvordan jeg sår Lathyrus:
Min største frøsucces og en af mine største favoritter blandt sommerblomsterne er Lathyrus. De dejlige ærteblomster som er så smukke og dufter vidunderligt og belønner med masser af blomster når bare man klipper buketter og frøstande af dem.

Jeg har fundet 2 veje til succes med Lathyrus:

Den første metode foregår i min havestue, hvor der er stuetemperatur.
Jeg lægger frøene i en kop vand i et døgn og sår derefter i 10-12 cm. plasticpotter med jord som er gennemvandet –  4-5 frø fordeles i hver potte. 
Oven på toppen lægger jeg et drys  vermiculite og dækker potten med en plasticpose med hul til udluftning.
Herfra foregår vanding nedefra. 

Efter en uge begynder spirerne at kikke frem og jeg letter på posen og når spirerne er kommet godt igang fjerner jeg den helt.
Når der er afsat mindst 2 sæt bladpar kniber jeg toppen af – det kan ske at planterne når at blive væsentlig længere, men det er nærmest en fordel for så kan de kraftige topskud bruges til stiklinger.
Når vejret tillader det (først i maj) plantes de i krukker og bede med mulighed for at kunne kravle op ad hegn eller stativer af en slags.

Den anden metode er efter Isabella Smith og jeg har afprøvet den med succes:
I marts måned fyldes store potter i plast med jord som vandes igennem. Så frøene i krukken og dæk med jord og igen med plastikpose eller fiberdug. Stil potterne på terrassen (jeg satte dem helt inde ved husmuren).
Glem alt om potterne – indtil pludselig en dag – så har du fine planter som i maj plantes til deres blivested.

Her en lille Lathyrus kavalkade

Hvad er din frøsucces?

Du kan se de andre deltageres frøsuccesser HER og se hvordan du deltager HER
det er selvfølgelig usmart at opfordre andre til at deltage i en konkurrence som man selv deltager i, men det er altid skønt med tips og ideer.

21 Comments

 • Nana, Drømmehaven

  Jeg kan heller ikke sige jeg har haft så mange frøsuccesser … Når jeg sår lathyrus, sår jeg dem bare på voksestedet … Men jeg kan godt se at dine ser mere frodige ud. Det er dejlige billeder du viser 🙂

 • Anonym

  Synes metoden ala Isabella lyder dejlig nem. Hvilken type jord brugte du i plastikpotterne? Gav du slet ikke vand frem til maj?
  Mvh Josefine

  • Countryliv

   Det er lidt forskelligt hvilken jord jeg bruger, men oftest bruger jeg det der hedder planteskolejord.
   Man kan også bruge så- og priklejord, men det vil jeg ikke bruge til metode 2 da det er så store potter og den metode "lugter" lidt af såning på voksestedet.

  • Countryliv

   – og med hensyn til vand så tjekker jeg jordens fugtighed i potterne og hvis der er en tør og varm periode efter spirerne er kommet frem vander jeg, men det er ofte først hen i april-maj det er nødvendigt.

 • Madame

  Det var spændende at læse om dine erfaringer med at så Lathyrus – en af de smukkeste blomster, vi har. Sikke nogle dejlige billeder! Farverne er skønne og som malet med akvarel. Jeg vil huske at vande nedefra, som du beskriver. Min frøsucces er mest med tropiske snerler.
  Rigtig god weekend, Lisbeth!

  • Countryliv

   – dine snerler er også virkelig flotte og de er også et must hos mig samtidig er de villige til at spire og sætte frø så man er selvforsynende i fremtiden:)
   Også god weekend til dig, Madame.

 • Lene

  Dejlige billeder af æretblomster. Jeg er rigtig glad for dem især fordi de dufter så dejligt. Jeg har sået mange gange, og har også rimelig held med det, men når jeg planter dem ud går de i stå og det er sjældent, jeg får blomster i dem, kun blade. Jeg kan se at du planter ud allerede i maj, det er nok det jeg gør forkert, jeg plejer at vente til efter grundlovs dag, så jeg må prøve igen og se om det er det der er fejlen:-)
  Tak for rådet.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  • Countryliv

   De kan nemt gå i stå efter udplantning, hvis der pludselig kommer en kølig nat, det oplever jeg også nogle gange , men jeg dækker ofte med fiberdug hvis der er udsigt til en kold nat.
   Det gode ved metode nr. 2 er at planterne er hærdede fordi de er spiret udendørs.

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Lige nøjagtig lathyrus vil jeg aldrig nogen sinde være foruden i min have. De er så vidunderlige. Især hvis man køber nogle gode sorter. Sidte år købte jeg 3 forskellige af CDs udvalg i Bilka, og de var både smukke og duftede som små parfumefabrikker.

  Det er 2 gode metoder, som du har beskrevet meget fint. Jeg har heller ikke drivhus, men kan SAGTENS hitte ud af det med lathyrus. Det er IKKE svært. Og hvis jeg kan sige det, er det pærenemt 🙂 Man skal blot følge en af dine anvisninger.

 • Havehygge

  Tak for din udførlige beskrivelse. Når man som jeg ikke er særlig erfaren inden for frøsåning, er det godt med nogle klare anvisninger. Jeg skal helt sikkert prøve at så Lathyrus i år for første gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *