Mere skvalder…..

Efter mit forrige indlæg har jeg fået lyst til at forsætte snakken om skvalderkål.

Jeg tror ikke på total udryddelse, men det vigtigste er at den ikke invaderer alle blomsterbedene. Jeg overtog en lidt tilgroet og forsømt have for 30 år siden og store områder var dejlig grønne af skvalderkål så arbejdet med ”udryddelse” har stået på alle årene med større eller mindre indsats fra min side, alt efter hvor i livet jeg har befundet mig. Jeg har stort set fået den væk fra bede og busketter, men ikke i midten af de hække der omgiver haven (jeg deler hække med 4 naboer der ikke deler haveinteressen).

Kik ind til et 1m grønt bælte hos naboen………..
I mit skyggebed hvor der er mange hosta har jeg ikke kontrol over skvalderkålens rødder som er fuldstændig infilterede med hostaernes rødder og umulige at fjerne, men så snart hostabladene er foldet ud hæmmer de skvalderkålens blade og de få der trænger igennem får lov at blomstre for de har jo nogle fantastiske skærmblomster… Det er dog mit mål at jeg får nogenlunde styr på invasionen fra vest i dette år.
Frodig skvalderkål både i bed og hæk…..
Nå, men som jeg fortalte i forrige indlæg så graver jeg skvalderkål op. Først går jeg med min uundværlige gravegreb og løsner rodnettet, derefter ned på knæ og trække, lirke løsne rødderne med fingrene og den lige så uundværlige lille håndgreb. Jeg har haft succes med at spærre adgangen for nye rødder med aviser, men de sidste par år har jeg lagt sort dug under hækken og det er meget effektivt. Derudover spreder jeg et tykt lag spaghnum på jorden udenfor – det er et fortrinligt middel til ukrudtsbekæmpelse, da det får rødderne til at ”rykke en etage op” og dermed bliver meget nemmere at fjerne.
 Rent bed i 5 år!
Og her er skovbedet set fra forsiden i tirsdags. Det kræver et minimum af vedligeholdelse på grund af grundighed da det blev etableret, spaghnum samt afdækning inde ved hækken.
Nu mangler jeg bare at få gjort kål på mælkebøtterne mellem markstensstierne i staudebedet og padderokker i skærebedet – gad vide om jeg nogensinde kommer til at sige “færdigt arbejde”?
Og så til de rigtig dejlige oplevelser, i tirsdags så jeg og ældstesønnen (se vores skygger) et enkelt lysegrønt bøgetræ i Hareskoven ved Bagsværd sø, men det går stærkt nu og idag var mange flere sprunget ud.
Luffe, Vilmer og jeg nyder vores ture i Hareskoven, det er den allerbedste årstid nu hvor skovbunden er hvid af anemoner og træerne grønnes.

14 Comments

 • Vivik

  Hvor er jeg taknemmelig for, at jeg ikke er voldsomt plaget af skvalderkål. Jeg har et par enkelte pletter i haven hvor der er ganske lidt, men selvom jeg prøver at holde dem væk (de oprykkede planter ryger direkte i skaldeposen, så de kommer væk fra haven) bliver de ved med at titte frem.
  Blev dog noget chokeret den anden dag, da der stod 5 "fine" skvalderkål i et bed, hvor jeg aldrig tidligere har set dem. Fatter ikke hvordan de er havnet der. Har ikke købt nye planter, hvor de kan være kommet med, men nu ved jeg, at jeg skal være opmærksom hver dag.

  Et andet sted i haven, har jeg dog fået noget senegræs, det er kommet sammen med nogle planter. Tror jeg bliver nødt til at rydde ca. 1½ m2 for planter, og komme det til livs inden det breder sig yderligere, surt show 🙁

  Fortsat held og lykke med kampen, og god påske.

  Hilsen Vivik

 • Madame

  Sikke nogle dejlig små modeller, Luffe, Vilmer 🙂 Ja, er det ikke skønt at se, at bøgetræerne mange steder er sprunget i dag og i går? Jeg er dybt imponeret over, hvor målrettet du går til værks, når det gælder skvalderkål, og genialt med den sorte 'dug', du har lagt ud. Vores have er nærmest som en plantage med mange træer og buske og ikke særlig fin. Der ligger et lag af nåle mange steder, og det gør åbenbart, at ukrudt ikke kommer op. I dag har jeg plantet tallerkensmækkere og glæder mig til at se dem i blomst 🙂
  Klem!

 • Madam Bæk

  At have en have er evig arbejde – dejlig arbejde. Ang. skvadderkål, så har jeg også nogle enkelte pletter. Til Efteråret graver jeg de planter op, hvor rødderne er rendt ind i. Kan jeg ikke få skvadderkålen ud, så ryger planterne ud i stedet.

 • Karen Frederiksen

  Det er jo også lidt terapeutisk sådan at ha noget at bruge sin energi på. Syntes bare det er svært når de også er i græsset og desto mere vi fælder og lysner i haven desto mere syntes ukrudtet at gro.

  Vivik, mon det er små frøplanter du har fået i bedet, de er jo nemme at tage nu – inden de får etableret sig.

  Tænk sig i USA er der et gartneri som har tjent rigtig mange penge på at specialisere sig i skvalderkål – men havefolk derovre påstår at den ikke breder sig aggressivt.

  Bander så over at jeg frivilligt har sluppet Lamium fri i haven – den har inficeret store dele af mit skovbed, se det var dumt. Men måske den kan bruges til bunddække hvor man ikke har andet, måske et par planter kommer op i skellet mod naboen.

  Frygter også for senegræs, det er faktisk rigtig svært at komme af med, skvalderkål er næsten nemmere. Pileurt og paderokker ved jeg slet ikke hvordan man skal komme af med, de er ikke til at grave op…

 • Iben

  Tillykke med de 5 år 🙂

  Skønne skønne hunde du har, ja, man har virkelig meget fornøjelse af dem, de får deres helt egen personlighed 🙂

  Rigtig god påske Lisbeth, vi har jo bare et fantastisk havevejr ,jjaaaaaaa 🙂

  Iben

 • Ina

  Jeg er heldigvis ikke så plaget af skvalderkål, men ellers har jeg nok af andre ukrudtstyper som mælkebøtter, kortstråle og fuglegræs. Man kommer nok aldrig helt af med dem, så vi må nok finde en måde at leve med dem på 😉

 • Gro

  Rigtig god indsats du gør,! det er ikke lige nemt. Specielt når naboerne ikke gør en indsats for det 🙁 Jeg kæmper selv lidt med det her hjemme, men det er til at overkomme fordi områderne ikke er så store. Om ikke så længe skal jeg hjælpe min mor med at udrydder det i hendes have, hvor vi overvejer at plante `kulsukker`på en stor skrænt.
  Rigtig god påske
  Gro

 • Birgitte Sværke Pedersen

  Skvalderkål bliver haveejere vist aldrig færdig med at snakke om. Vi har en bunke opgravet græstørv liggende, som jeg har dækket med en presenning for få muld ud af det. Ingen anden ukrudt en skvalderkål! Det var dog let af fjerne, så det går nok.

  Der ud over er vi kun moderat plaget. I dag har jeg faktisk tænkt mig at gå en runde og samle lidt til en pesto inspireret af Susanne (Heaven). Resten hiver jeg op og så er det vel bare at fortsætte, så den bliver stresset.

  Fortsat god påskearbejdslyst
  Birgitte

 • Fru Friis

  Jeg er også nået langt med skvalderkålen, men regner egentlig ikke med nogensinde at nå i bund. Jeg er også velsignet med en nabohæk som din, indtil nu vokser det kun under hækken og alt andet bliver slået ned af græsslåmaskinen, men jeg overvejer meget at gå til kamp iført knæbeskyttere og lugeklo!
  PADDEROKKEN er en anden hadet beboer, og den er akkurat ligeså stædig, genstridig og voksevillig som skvalderkålen, – men de skal få skal de…!!!

  Fortsat god påske og nyd nu det herlige vejr uden for megen krigsmaling… ;o)

 • Berit fra Irishaven

  Jeg har også en del skvalderkål på sommerhusgrunden – både i nogen af bedene og i hjørnerne af haven. I et af hjørnerne har jeg startet "projekt bekæmpelse" ved at plante lav kulsukker efter anbefaling fra Camilla Plum´s bog "Blomster". Det virker faktisk ret godt, så nu vil jeg prøve at få det til at vokse ind under hækken. Hvis nogen er nysgerrige, så har jeg et indlæg om det 20/10-10 på min blog.

 • Flora

  Åhhh, her er der også skvalderkål. Jeg kæmper for ikke at miste modet. – Jeg tænker at det er godt for mine høns og kaninen…og min datters to landskildpadder. – Jeg troede jeg var på forkant i år, men bliver nu overhalet indenom, efter flere dage med familien. ØV altså 🙁

 • Bergmanns Have

  Et tip du måske kan bruge. Anlæg en grøn sti på en meters penge langs med hækken. Skvalderkålen har svært ved at etablere sig på tværs af en sådan tækklippet barriere.

  Et par andre fordele er at din have opleves meget større når du kan gå en tur langs kanten af grunden. Endelig får du langt mere glæde af de staudebede du nu har liggende op til hækken. Når sådan en sti er etableret, kan du se bedet fra begge sider – det er som at få et ekstra bed i haven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *