Hortensiatid

Fra juli og til frosten glæder jeg mig over alle mine hortensia. For mig er det mest en sensommerbusk men i handelen kan de købes året rundt og det er forståeligt for blomsten er vidunderlig.
I haven har jeg efterhånden en del og der kommer flere til hvert år for jeg laver nye af stiklinger om foråret og de vil forhåbentlig fylde godt om nogle år, jeg holder af at have mange af samme slags så jeg har et væld af hortensiablomster.
Desværre har forårets kulde, sommerens tørke og alle de andre faktorer der spiller ind i havelivet betydet en noget sparsom blomstring i flere af mine hortensia i år. For Limelights vedkommende er den først begyndt blomstring nu. Jeg klipper hele busken ned i marts netop for at forsinke blomstringen, meeen jeg er meget spændt på om den når at udvikle alle de små knopper som den har ansatser til.

Hydrangea paniculata ‘Limelight’ – lige nu er der kun to blomster i den.
I begyndelsen af sommeren købte jeg to hortensia i potter til pynt ved spejlbasinnet. Her har der bestemt ikke været sparsom blomstring! De har blomstret overdådigt og i et væk – virkelig alle pengene værd. 
Blomsterne ælder med ynde og blandingen af nye- og falmede blomster er utrolig smuk.
Jeg tror ikke at disse egner sig til overvintring, men jeg vil selvfølgelig gøre et forsøg.

I forhaven har jeg også hortensia i krukker. Det en af de mere hårdføre nye arter. De skal udplantes i haven når efteråret nærmer sig.
Hydrangea Macrophylla ‘Elisa’

Langs havestuen har jeg en række med Hydrangea Macrophylla ‘Clara’, også en af de mere hårdføre arter. Den skal være blå men ph-værdien i bedet svinger og nuancerne er både blå, lilla og lyserøde.

Hydrangea Macrophylla ‘Clara’
Lav din egen hortensia: 
Det er forholdsvis let at lave sine egne buske ved stiklingeformering. Brug en gren som er lige og har tykkelse ca. 1cm. i diameter. Knopperne sidder parvis op ad grenen og en stikling skal have ansats til 2 bladpar – stiklingerne bliver ca. 15-20 cm lange.
Sæt stiklingerne i jord – det kan være direkte i et bed eller som her i en dyb potte. Jorden skal dække de nederste knopper. Træk en plasticpose over potten og det eneste du nu skal sikre er at jorden ikke tørrer ud.

I denne potte står 3 stiklinger fra dette forår. Alle har slået rod og skyder fint – og én i blomst.
God fornøjelse.

25 Comments

 • Madame

  Sikke et vidunderligt syn af alle dine hortensiaer! Jeg er også vild med disse blomster og har et par stykker – en gammel busk, der blomstrer overdådig, og nu er farverne ved at ændre sig til grøn og beige. De er også smukke, når de er helt visne 🙂

 • Sussi.Sussinghurst

  øj, hvor har du mange. Jeg har lige købt mig to i dag – Candle Light hedder de… jeg ved godt at de ikke får den optimale vokseplads, men jeg håber at det går alligevel. Jeg vil notere mig dit indlæg her, om formering af hortensia, det er rigtig godt beskrevet og sikkert noget jeg vil gøre brug af.

 • Høneballehaven

  Hortensiaerne har heller ikke hos mig været meget for at blomstre i år, men min limelight blev ikke klippet ned, og den har heldigvis blomstret skønt i år. Tak for kurset i stiklingeformering, det må jeg prøve.
  Jeg har en Ayesha som ikke har blomstret i mange år, måske skal jeg prøve at stiklingeformere den, det kan være, der er mere held med dem.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Hvor har du mange smukke hortensia.Jeg har også en del…..både i bede og krukker.Min Limelight er også lidt splejset i år.Og min Annabelle skal flyttes over i mit nye bed som jeg lige er ved at lave.Har plantet den forkert…..under mit store træ.Så det bliver et nyt bed igen-igen.
  Tak for information ang.stiklinge formering…….det skal helt sikkert afprøves.Jeg kan også godt lide dnår de skifter farve og bliver lidt læderagtige her om efteråret.God aften knus Jette

 • Henrik

  Jag kunne heller ikke undvære hortensia i haven, det er virklig en værdi for pengene, med lille indsats. Håber snart at kunne få plads til flere, men det kræver en større have…Tak for rådet om tidspunktet til stiklinger, det vil jeg prøver næste forår.
  Henrik

 • Fru Friis

  Jeg er først ved at vænne mig til at have hortensia i haven, så der for var skuffelsen over de små blomsterhoveder i år, temmelig stor. Der er dog kun mig selv at takke, skulle ha' vandet noget mere. Skønt med dit stiklingekursus, det havde jeg slet ikke tænkt på… 😉
  Hvad med klatrehortensia… Har du også dem??

  • Countryliv

   Ja jeg har en lille klatrehortensia som er lavet af en stikling fra KreaLones flotte store plante.
   Min er på vej op ad mit brændeskur og jeg drømmer om at den skal kravle op og dække taget.
   Klatrehortensia har luftrødder som er villige til at slå sig ned i jord;))

 • Gro

  Hej Lisbeth
  Ihh altså, sikke nogle flotte eksemplar! Selvom du har været nærig med vandet. Når man har lavet den samme fejl et par gange, som feks. ikke at vande nok. Ja så lære man det 😉 hø hø
  Så mangler jeg bare en Hotensia…..Ja faktisk så kan jeg ikke finde ud af om det skal være en Hotensia elle en Japansk løn???
  Lad os lige snakkes ved ang. den Daglilje, hvis du stadig er interesseret?
  Knus Gro … Godnat zzzzzzzzzzzzzzzz

 • Vivi

  Hortensiaerne er skønne 🙂

  Har egentlig aldrig tænkt på at tage stiklinge af dem, men skulle måske gå på rov, hvis jeg finder nogen hos venner og bekendte 😉
  Ved du hvornår er det bedst at stiklingeformere hortensia forår eller efterår?

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Lisbeth Høneballe "fortalte" mig om dit indlæg her, da jeg også har et indlæg om Limelight – jeg har aldrig klippet min ned, gør du det HVERT år ?
  Spændende med din beskrivelse af stiklingeformering !
  God aften
  Mange hilsner
  Anita

  • Countryliv

   Ja jeg klipper den ned hvert forår og busken vokser op og bliver sin fulde højde hvert år. Jeg klipper den ned fordi blomsterne har tendens til at blive rødlige når de ældes og det ønsker jeg ikke så når jeg forsinker blomstringen bliver de først rødlige hen i november.

 • Pondside

  Your hydrangeas are beautiful. I am so happy to have several (unknown varieties) finally flowering here. The deer ate them every year and for 10 years we had no blooms. Thank you for the very clear description of how to propagate a new plant.

 • Janne

  Limelight har jeg selv i haven, og jeg elsker den. Den matcher både hvidt, lilla, blåt – den er virkelig smuk. Hvad matcher du din med? Min blomstrer faktisk fint i år, omend lidt sent – ligesom din. Tak for tippet om stiklingerne. Det skal prøves, så jeg måske næste år kan have flere Limelights…

 • Diana`s

  hej Lisbeth , hvor er de flotte dine hortensia, jeg har har nogle stykker i haven men har aldrig været heldige med dem . De satte ikke blomster så jeg syntes det var en fattig omgang .. Nu har jeg forsøgt mig igen og håber på mere held denne gang, for skønne er de jo..

  Gøder du dine ?? ved stiklinge formering sættes de da direkte i potter,??
  tak for flotte billeder
  Kh Diana

 • Anonym

  Hej Lisbeth. En virkelig flot have du har 🙂 Jeg skal til at lave lidt om på et stykke jord jeg har foran huset som står med masser af ukrudt hele sommeren pga. jeg har allergi, jeg vil ligge sort bassin folie oven på jorden som skal blive der altid og der vil jeg så lave huller i som lige passer med en hortensia gren som stikling for at undgå at ukrudt kommer op omkring planten, men hvornår ville du mene det er bedst at gøre det , jeg tænkte selv på om ca 14 dage til 3 uger før jeg kan være klar med det hele da jeg først skal have flyttet planter og hæk væk fra stykket , hvad mener du er bedst efterår eller forår ??? Hilsen fra Fin.

  • Countryliv

   Hej Fin
   Tak for ros. God ide at lave sådan et hortensiabed:-)
   Jeg vil anbefale dig at bruge sort ukrudtsdug i stedet for bassinfolie, da der gerne skal trænge vand jævnt ned i jorden. Du kan evt dække dugen med barkflis så det ikke blæser væk og så det ser ok ud indtil dine hortensia vokser til.
   Du kan sætte stiklinger både forår og efterår, jeg har oftest gjort det i det tidlige forår, men efteråret er et godt tidspunkt at klargøre et bed. HVis nogle stiklinger går til over en vinter kan du stadig nå at sætte nye til foråret.
   God fornøjelse.

  • Anonym

   Hej Lisbeth
   Tak for dit svar. Jeg har bare dårlig erfaring med ukrudtsdug som jeg før har brugt og der kom alligevel mælkebøtter og kvikgræs op igennem ukrudtsdugen, da havde jeg skærver lagt oven på og med bassinfolie vil der jo ikke være noget fordampning af vand og størrelsen bliver en kile på ca. fra 1,20 til 4,0 meter bred og ca. 10,00 meter langt, nu ved jeg godt at jeg ikke kan sammenline hortensia med pil men jeg ved med en som lagde sort plastic på en hel mark og stak pil igennem det og der kunne der jo heller ikke komme vand igennem og de voksede sig flot store, det med lidt pynte bark ovenpå det havde jeg også tænkt mig 🙂 min plan er masser af hortensia og helt ude ved kanten vil jeg lave fuchsia stiklinger og stikke igennem foliet,,, jeg tror selv på at det bliver godt 🙂 Hilsen fra Fin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *