Hortensia og haveplan

Det er nu hortensiablomsterne skal klippes af og tages ind til kranse og dekorationer, for så snart den første nattefrost har ramt dem bliver de brune og ikke nær så nemme at arbejde med. De kan sagtens anvendes og være dekorative i vissen stand, men jeg kan bedst lide når de har en snert farve.
De 4 hortensia som jeg har stående i krukker ved spejlbassinnet har fået en smuk violet farve nu og vil være flotte i en enkel krans, jeg nænner bare ikke at klippe dem af.
Hydrangea Macrophylla ‘Blaumeise’

Hortensia ‘Limelight’ har jeg haft i nogle år, men de første år klippede jeg dem ikke ned i foråret. Det betød at de ret tidligt på sæsonen 2011 blev lyserøde og det var ikke lige hvad jeg ønskede af en limegrøn/creme-farvet hortensia.

Jeg er så glad for at jeg klippede busken ned til 15 cm. over jorden i foråret, for iår står de stadig smukke og cremefarvede her først i oktober.

 Hydrangea Paniculata ‘Limelight’

Mine Hortensia (Hydrangea Macrofylla ‘Clara’) som står langs havestuen, fik et ordentlig drag over nakken i foråret, hvor først lunt forårsvejr lokkede knopperne til at springe ud og derefter kom der nattefrost så alle blade blev sorte. Desværre gik det ud over blomstringen og der er ikke nær så mange blomster i år som der plejer. ‘Clara’ er også en af de nye sorter der blomstrer på 1. års skuddene og kan tåle at blive klippet ned hvert år.
Hydrangea Macrophylla ‘Clara’
Jeg er gået igang med at føre haveplanen up-to-date. Selvom jeg er teknisk tegner og nøjagtighed er vigtigt i mit fag, er jeg ikke så struktureret i min haveplanlægning. Men nu vil jeg prøve. Den første plan blev tegnet i 1998. Dengang var der firkantede højbede i baghaven, der var et sørøverskib og gyngestativ. Nu synes jeg at det vil være sjovt at opdatere håndtegningen og jeg er faktisk også ved at tegne både mit hus og haven i det 3D program (Revit Architecture) som jeg underviser i.

Ren hygge med blyant og papir
Buxbomslangen forlænges og lukker rummet ved spejlbassinet. 
På den anden side af hækken bliver der et nyt haverum.

25 Comments

 • Monica fra Koseleg

  Åh så heldig du er som kan tegne din egen hageplan! Det ser jo kjempeflott ut! Flotte rhododendroner har du også! Jeg visste ikke at fargen hadde noe med klipping å gjøre?! Jeg har to små syrinhortensia i hagen (plantet for et år siden) den ene er spinkel i vekst, men har hatt fin blomstring, den andre har vokst seg kraftig og fin- men her har blomstringen helt uteblitt… Jeg har også to vanlige hortensia- som aldri har fått skikkelig tak her i hagen- i år har jeg flyttet litt på dem- noe som så ut til å hjelpe på trivselen- de har endelig begynt å vokse seg til litt- men også her har blomstringen uteblitt- men jeg har ikke gitt opp og håper på at neste år- Ja da blir de flotte!!! Ønsker deg en fin søndagskveld Lisbeth!
  Mvh Monica

 • Høneballehaven

  For mig var dette et informativt indlæg. Jeg har nemlig heller ikke været for at klippe Limelight og Annabell ned i foråret, men jeg kan forstå på dig, at det er en god idé. Jeg har længe ønsket mig en hortensia som den første Balumeise, men vidste ikke hvad den hed, så fik jeg også det at vide.
  Nu er der så en ting, jeg vil spørge dig om. Kommer der ikke alger i spejl-bassinet?
  Havehilsener til Lisbeth fra Lisbeth 🙂

  • Countryliv

   Kære Lisbeth
   Det glæder mig at du kunne bruge mit indlæg:) Jo der kommer alger i mit spejlbassin. Jeg har fejet bunden med en blød kost (som man bruger inden døre) nogle gange. Det er jo kun 5 cm dybt og i den meget varme periode fordampede en del vand og jeg benyttede lejligheden til at feje den sidste del ud over kanten og fylde rent på. Nu har det stået flot og sort i den seneste måned.
   I Sommer så jeg at både Claus Dalbys og Kjeld Slots bassiner var grønne af alger og sådan er naturen jo, men jeg kan godt lide at man kan se den sorte bund i mit det giver et flot spejl.

  • Høneballehaven

   Tak for svar, rart at vide at selv de høje herrer får alger i spejlbassinerne 🙂 så kan det nok ikke undgås. Ingen tvivl om, at det må være flottest med sort bund, alger er ikke så kønne.

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Jeg er helt chokeret over at du skriver, at du har klippet din limelight ned til 15 cm. over jordoverfladen. Det tror jeg ikke at jeg tør, men jeg må jo indrømme, at den ser SUPER flot ud.
  Din haveplan ser spændende ud, det er en rigtig god ide at lave en sådan, men hvor tager det bare lang tid.
  God aften
  Have hilsen
  Anita

 • Havehygge

  Hortensia har jeg altid været glad for, og du har mange dejlige af slagsen.
  Jeg kan godt forstå, at du ikke nænner at klippe dem af. Jeg klipper en enkelt gren af og til – mere nænner jeg heller ikke.
  Hvor må det være dejligt at kunne tegne haveplaner. Pøj pøj med projektet.

 • Marianne

  Åh, tal fordi du mindede mig om, at frosten gør dem brune!

  …. Haveplan? Don´t know what yoou´r talking about… Ej, jeg VED jo at det er en god idé! Og respekt! Haveplan er alletiders! Særligt hvis man er god til det der…. 3D. Underviser du i det?

 • Berit fra Irishaven

  Jeg bliver altid imponeret over at nogen af jer andre havebloggere laver haveplaner – på det plan er jeg totalt ustruktureret. Ofte er det tilfældighedernes princip der råder hos mig og nogen enkelte gange er det et planlagt lille projekt der udføres.
  Jeg har lige siddet med en kop kaffe og hygget mig at læse lidt op på dine tidligere indlæg – jeg har også lige fået en frøplante af nyserod. Det bliver dejligt med den til foråret her i byhaven.
  Tak for gode tips om hortensiaer.

  • Countryliv

   Jeg er glad for den overordnede haveplan, men har også udvidet uden at planlægge det i en del år nu og derfor er jeg igang med opdateringen. Jeg laver ikke planer over hvor hver enkelt plante skal stå, men det vil jeg prøve i det nye haverum jeg vil lave fordi det skal bestå af buske og græsser i forskellige nuancer.
   Jeg glæder mig også til nyseroden til foråret:)

 • Fru Friis

  Nååååeeeee….. sagde hun (altså fru friis) og så afklaret ud…

  Jeg er – eller rettere var – umiskendelig hortensiahader men er blevet omvendt af at læse div. blogge hvor jeg indså at verden åbenbart har andet at byde på end blå hortensia. Derfor købte jeg to Limelight sidste efterår og glædede mig (som en haveblogger til plantemarked), til at de to skønheder skulle vise deres storhed denne sommer. Stor var min forundring da de aldrig blev rigtig limefarvede og hen på sæsonen blev grumset lyserøde. Var de mærket forkert, eller hvad skete der?

  Blomsterhovederne fra sidste år klippede jeg forsigtigt af lige under hovedet, som jeg har hørt man skal gøre med hortensia… og nu fortæller du mig at de skal klippes helt i bund!!!

  Jamen Herre Jemini… hvorfor i alverden står den slags oplysninger ikke på planteskiltet, her kunne jeg ha' gået i årevis og undret mig over den manglende limefarve. Så TAK kære Lisbeth, for undervisning udi Hortensia "Limelight" forunderlige liv, – jeg ser frem til årgang 2013 med strålende limefarver :o)

  Det ser iøvrigt ret tjekket ud med din havetegning, – også respekt fra mig :o)

  (PS. Er der iøvrigt også noget jeg bør vide omkring Hortensia "Pinky-Winky"???)

  • Countryliv

   jamen-altså Fru Friis, det bliver jo en ren Lime Light fest næste år:) Det glæder mig at kunne bidrage med noget nyttig viden og nej jeg fatter heller ikke at der ikke er beskæringsvejledning på planteskiltene.
   Alle Hortensia som hedder Paniculata til mellemnavn blomstrer på samme års skud og kan beskæres ned til 2-4 knopper – så dette må også gælde Pinky Winky.
   Andre Hortensia har du ret i skal beskæres varsomt fordi de blomstrer på de skud der blev dannet året før.

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Kan se at der er godt gang i hortensia-klippe ikke klippe?
  Jeg har også både limelight og annabelle,så de skal da begge klippes til foråret.Sjovt nok har jeg lige lavet et indlæg der også omhandler hortensia.Elsker også at lave kranse og dekorationer af dem.Jeg laver også haveplaner,men på min egen hjemmelavede måde.Glæder mig til at se når du forlænger din buskbom-bue.Knus Jette

 • Frk. Anemone

  Tak for tippet om at få høstet dekorationsgrejet fra haven 🙂 Jeg har tidligere haft "brune" hortensia i dekorationerne, men ikke tænkt over at jeg blot skulle være før på færde.

  I øvrigt en fin haveplan – jeg er også mere impulsiv, sådan afgrænset inden for en bestemt bed-farve.

  Ulla

 • Malene, Lad Romantikken Blomstre

  Tænk at Limelight kan blive lyserød, hvis man ikke beskærer den korrekt. Det har jeg aldrig hørt før. Selv har jeg ikke haft den endnu, men den står på top 10 over nyanskaffelser til haven på ønskelisten, sammen med Annabelle og en babylyserød hortensia, som jeg har skrevet navnet op på, men som jeg ikke kan huske hvad hedder lige nu. Det er en god idé at bruge hortensiablomster i dekorationer. Jeg plejer at lade dem sidde ude i haven, så der er lidt at se på i løbet af vinteren, men i år har jeg haft mange hortensiablomster, så det kan være jeg skal prøve det i år.
  Jeg har også tegnet en haveplan over mine havedrømme. Den første tegning blev tegnet den vinter vi havde overtaget huset (for 3 år siden), og den er blevet korrigeret lidt siden, men har indtil nu vist sig, at leve ret godt op til mine drømme, og den fungerer i hverdagen. Jeg har dog en sidste del af haven, som ikke er tegnet op endnu, fordi vores grund er ret lille og har en underlig trekantet facon. Samtidig vil jeg gerne ha' plads til mange forskellige ting, selvom jeg har været vandt til en meget større have hidtil. Men der er stof til eftertanke her i vinterens løb, og jeg skal på haveplanskursus to aftener her i november, så det kan være jeg kan sparre lidt med havearkitekten, som skal undervise:-)

 • Bente

  Ja også for mig, var dette indlæg en stor overraskelse! Tænk at man skal klippe Limelight så langt ned! Ikke at det havde hjulpet stort i år, for den visnede på grund af manglende vand i juli. (Ja jeg har altså ikke fået så meget vand!) Men ihvertfald Pinky Winky har jeg kun lige fjernet knopperne om efteråret, og det har virket fint.
  Nå men jeg prøver dit gode råd, og siger TAK for info'en!
  Haveplanen er også en by i Rusland for mig. Godt nok har jeg i sin tid fået lavet en, men den rykker hele tiden, efterhånden som livet forandrer sig og mine piger bliver store, som i voksne og selv får børn!

  • Countryliv

   Hej Bente
   Hvor er det ærgeligt med din Limelight at den gik ud, den kan næsten ikke undværes i en have, synes jeg;)
   Jeg skynder mig at sige at man kan klippe hortensia ned – man kan også sagtens lade være.

 • Madame

  Hvor er det spændende med din plan for haven! Jeg ville ønske jeg var lige så struktureret som dig. Og så var det nyt for mig, at man kan klippe hortensiaer ned – min har kun fået klippet visne blomster af (jeg kender desværre ikke sorten, men den har både lyserøde g lyseblå blomster). Den vil helt sikkert have godt af at blive holdt lidt i ave til foråret, for den kan dårligt bære alle sine blomster.

  • Countryliv

   Kære Madame.
   Det lyder som om at din hortensia er af den "gamle" type som blomstrer på de gamle skud. Udtynd kun nogle få af de allerældste grene, hvis den er blevet for stor.
   Det må være et skønt syn med alle de blomster:)

 • Signe

  Hej Lisbeth
  Det lyder ret tjekket med den haveplan, du har gang i. Du må jo sørge for at vise os et par smagsprøver på dine planer, når du kommer så langt – det er så inspirerende at få et lille kig ind i andres havedrømme 🙂
  Knus
  Signe

 • Sussi.Sussinghurst

  oh ja, der kan blive til fine kranse af de hortensiaer. Min store hvide krukke-hortensia bliver åbenbart aldrig læderagtige og anvendelige til kranse – vi har sat krukken ind i drivhuset her til aften, de lover en smule frost, og der er mange nye blomster på den, så jeg håber at drivhuset kan beskytte den lidt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *