Floriaden – Vertikal dyrkning

En af de ting der optager mig meget er anvendelsen af planter som materiale på tag og i vægge. Jeg synes at det er en spændende måde at tilføre byens rum noget grønt og der er god grund til at vi lægger grønt på tagfladerne til at optage en del af regnvandet og dermed aflaste kloakkerne. 
På Floriaden var der naturligvis en del eksempler på vertikal dyrkning og det var meget spændende at se de forskellige løsninger. Det der var mest nyt for mig at se, var de eksempler med forskellige planter plantet ind i væggen, almindeligvis har jeg tidligere kun set Sedum anvendt.
Dette eksempel på en grøn bolig er ganske fornøjeligt, men ihvertfald én af ideerne kan bruges direkte.  Den smukke grønne bordplade består af forskellige slags Stenurt (Sedum) og selvom det ikke er en nyhed, så er der måske flere der får øjnene op for hvor smukt sådan et tag er, når de får det serveret som i dette eksempel. Klik på billedet for at forstørre.
Jeg har i nogle år drømt om at lægge Sedum på taget af min dobbelte carport og jeg håber at det bliver en realitet i løbet af et par år, men der skal selvfølgelig regnes på om konstruktionen kan holde.
Nedenunder er en grøn mur bestående af rensdyrlav (Islandsk mos) som er farvet blågrønt. Det er en fantastisk flot mur, men jeg har svært ved at se hvordan man kan bevare denne farve, men det gør måske ikke noget. Materialet vil være stift og tørt i tørke og blødt og fugtigt i regn. Rensdyrlav er det materiale som man almindeligvis bruger til puder og kranse til at lægge på gravsteder til jul og dets naturlige farve er vissen gulgrøn.

Umiddelbart er den ret smuk, synes jeg.
Som regel planter vi for neden af et plankeværk eller en mur og leder planterne opad. Her er lavet en kraftig jernkonstruktion, med plantekasser foroven og slyngende planter som vildvin og efeu ledes nedad ved hjælp af snore der hænger ned fra kasserne.
Snorene var ikke fastgjort forneden så jeg forestiller mig en svajende væg mellem jernsøjlerne.
Jeg tror at de næste vægge er bygget efter samme princip. Imellem nogle kraftige rammer af træ er bygget et skelet hvorpå der er nogle pakker som indeholder voksemediet. I pakkerne er skåret huller og planterne stukket ind. Siveslanger i systemet tilfører vand og næring. 
I sådan et system kan alle planter anvendes og det er op til ejeren om det er dufte, bladformer, farver eller blomster der skal dominere.

Vertikale haver kan være fritstående vægge 
 eller en del af et byggeri
Væggen ligner et maleri når man står på afstand
Et af områderne i Floriaden var tildelt forskellige lande som her havde muligheden for at vise deres havekultur. Jeg synes at det for de flestes vedkommende var rimelig uinteressant, da udstillerene var mere interesserede i at sælge turistvarer fra deres land. 
Belgisk havekultur er nok ikke så anderledes fra Hollandsk, men deres stand var et utroligt flot tag som man kunne gå op ad. Jeg undskylder meget billedkvaliteten, men det er sin sag at fotografere fra en gyngende gondol svævende et stykke oppe i luften.
Tag med ensidig hældning. Turen startede nede i niveau og så gik man opad en bakke det var ikke til at afgøre hvornår tagets konstruktion begyndte da bakken forsatte over i den. Stierne gik i zigzag på tværs af hældningen.
Til sidst igen lidt sjov i grønt, denne gang til trafikken:

Cyklisterne er skabt af cotoneaster på stativ

Og denne grønne bil var dækket af græs i PLASTIC.

11 Comments

 • Bente

  Sjove eksempler du viser! Sedum er jo også meget brugt til netop tage.
  Ja tag ud på frilandsmuseet og se på huse, der er også flere tage med beplantning, som man jo brugte før i tiden.
  Rendyrlav har jeg oplevet i Sverige, hvor når man gik ud i måneskin, blev hele jorden oplyst pga det lysende lav. Fantastisk flot. Det lyser virkelig op det lyse lav.

  • Countryliv

   Ja Sedum (og græs) er vel mest egnet til tage da de skal tåle meget sol og meget vand, så kan man eksperimentere mere på væggene. Det lyder imponerende med det lysende lav i måneskinnet.

 • Fru Friis

  Skønne vægbilleder du viser, der er megen inspiration at hente. Sjovt med malerivæggen, jeg havde ikke selv opdaget at der stod en tekst på taget, måske fordi vi gik for tæt på :o)

 • Frøken Solhat

  Hej Lisbeth :0) Tak for turen til Holland…… og lækker inspiration. Jeg har nu bestemt mig for at grave nogle solhatte op og plante dem sammen med den perovskia jeg købte i Kolding……det er da et fantastisk smukt match ;0) Tak for det søde :0)

  knus Dorthe

 • Pondside

  What fun it must have been to see all those amazing plantings. I had to smile at the car, though. Over here, a car will be completely covered in moss if it is left outside for too many winters under the trees!

 • Monica fra Koseleg

  Så mye spennende! Mye kreativitet her!
  I kjøkkenhagen min har det i år dukket opp en plante jeg ikke kjenner- jeg har lagt ut bilder av denne på bloggen. Kan du vere så snill å titte innom for å se om du kansje kan hjelpe?
  Mvh Monica

 • Landliggeren

  Vældig spændende! – og jeg kan godt forstå at det kribler i fingrene efter at komme i gang.

  /Birgitte – som også sidder uroligt på stolen med en stor trang til at lave en vertikal have. Bare en enkelt lille bitte mur……..Tak for inspirationen.

 • Havehyrden

  det var virkelig spændende læsning. Jeg er også meget optaget af disse verkitale haver og man ser dem efterhånden mange steder. For ikke at tage om taghaver. Vi var på rundtur på Islands brygge hvor flere nybyggerier bruger sedum mv til cykelskure osv. Det så virkelig flot ud. Og så er det jo også rigtig praktiskt ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *