Drøm om sommer og middelhavsstemning

Det gennemgående emne på i haveverdenens scociale medier – på blogge, på instagram, på facebook  lige for tiden er “jeg glæder mig til ….” – denne sætning ledsaget af foregående års forårs- og sommerbilleder, fyldt med sol og blomster.
Jeg glæder mig også til den tid, hvor jeg igen kan komme ud og nyde haven og ikke mindst ud og sidde på terrasserne.
Jeg kan godt lide at rejse – at komme ud og blive inspireret, men jeg har ikke det store behov for at være væk hjemmefra i flere uger, tværtimod. Jeg elsker at være hjemme i min have og jeg elsker at opholde mig i den når jeg har fri og ferie.
I sommeren 2015 var Flemming og jeg 3-4 dage (fire nætter) i Rom  og hvor var det skønt! Middelhavsstemning så det basker også midt i en storby. Jeg er vild med de brændte farver, de eksotiske planter, de gamle bygningers flotte murværk, lyset, duften af oranger og krydderurter, smagen af solmodne frugter, de varme aftener udendørs o.s.v.
Den stemning forsøger jeg at genskabe og finde på mine terrasser om sommeren. Middelhavsstemning med nordisk islæt kalder jeg det, for jeg kan ikke fornægte at mit gen helst vil have lyse og lette farver og former. Jeg hælder mest til den middelhavsstemning som man finder i Italien og Frankrig – til dels også i Spanien. Jeg har aldrig været i Tunesien, Tyrkiet, eller Grækenland hvor der er anderledes knald på farverne og nogle af stederne er en tendens til at bruge de for hånden værende olivendåser og eller hvad man nu kan finde at plante i.
Stilen middelhavs-have spænder som nævnt vidt og hvis du ønsker en plet derhjemme, hvor du kan genkalde stemningen af dit sommerparadis ved middelhavet, så kast dig ud i det De planter som ikke tåler frost kan sagtens klare en vinter i et soveværelsesvindue. Mange planter falder fint ind i den stil og kan erstatte de frostfølsomme f.eks. prydpære, kvæde, fersken, blåregn og vin.
Her er glimt fra mine middelhavsterrasser  – glimt af stemningsgivere, siddepladserne og planter som jeg glæder mig så meget til at genopleve om få måneder. 
Helle Nørbys belægningssten i drivhusgulvet og en skøn “gakøgle” fontæne af Helle Bolgen, et gammelt slidt bord, selvsåede blomster imellem fliserne er blandt elementerne der giver middelhavsstemningen. Jeg kan godt lide figurer og opstillinger, men alting med måde.
Middelhavsterrasserne ligger dels lige ved huset og i drivhuset samt bagest i haven hvor pavillonen holdes i den franske stil med gamle skodder og -fuglebure som staffage. Alle steder er der krukkeplanter i forskellige niveauer.
Beplantningen på terrasserne står i krukker og er en blanding af eksotiske planter, krydderurter og sommerblomster som vi almindeligvis dyrker i krukker her i landet. Jeg har figentræer, citrus og oliventræer  samt opstammede prydpærer og liguster. Masser af krydderurter som rosmarin, solbærsalvie, basilikum, citronverbena, persille, salvie og timian. Pelargonier af forskellig slags og dahlia samt bakkestjerne er nogle af de blomster som bidrager med farve. Og så selvfølgelig min personlige favoritblanding Cosmos og Cleome.

For nogle uger siden skrev jeg om mine citrus som havde mistet alle bladene – nu skyder de begge fine nye blade og de blomstrer så det er en lyst. Det var altså en god disposition at tage dem ind i havestuen.
Drømmer du også om dit eget ferieparadis hjemme i haven?

8 Comments

 • Høneballehaven

  Ja vi drømmer om sol og sommer, men bare da foråret vil komme i det mindste.
  Jeg har det også bedst hjemme i min egne have, jeg kunne jo gå glip af noget, mens jeg var væk 🙂 Det ser flot ud på dine terrasser, sikken en stemning.

 • grethe pedersen

  Ja Lisbeth jeg har også set ret så meget udtrykket hvor jeg glæder mig …jo det da sandt men foråret kommer når det kommer.Og vi glæder os da…det da det vi gør…det hjælper når vi sidder at ser ferie billeder, og en storby tur lyder da så fint…du har en skøn have.Tak for kikket..flot væksthus.
  Hilsen Grethe

 • Jette

  Hej Lisbeth.Hvor er det et skønt indlæg du disker op med her i denne våde tid.
  Og dejlige billeder fra både Rom og din have.
  Elsker som dig storbyer………og tror jeg har været i de fleste her i Europa.
  Rom har en dejlig stemning og de smukkeste brændte farver.
  Er vild med stemningen i din have.Du forstår at skabe både haverum og skønne terrasser. med alle middelhavsplanterne.
  Har selv lige bestilt en tur til London til sommer og med besøg på Hamptom Court Flower show.Glæder mig til at gense stedet.
  Men først har jeg lige et par projekter i haven.Bla. et dråbeformet bed i græsset nede ved den lille pergola og drivhusbedet.
  Så jeg vil gentage som dig……….hvor jeg glæder mig til sol og dejlige timer i vores haver.
  Knus Jette

 • Ina

  Middelhavsstil emmer bare af sol og ikke mindst varme. Det er skønt. Jeg har et par gange set svenske Peter Englander gårdhave i Simrisham og set hans instalation på havemessen i Sverige. Det er middelhavsstil på en skøn nordiak måde http://www.peterenglander.se/.
  Jeg har også lånt et par af hans bøger på bilioteket. De kan anbefales

  Men du har jo rigtig godt fat i stilen allerede 😉

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Det var et dejligt indlæg, men masser af skønne billeder. Det ser godt og stemningsfyldt ud hos dig, og som skabt til ferie af det jeg vil kalde den bedste slags, for det er dejligt at kunne være hjemme og føle at det er ferie:-)
  Jeg forsøger også at skabe en form for sydenlansk-nordisk stemning på vores største terrasse, jeg gør det også med krydderurter og blomster, figen og druer oliven laurbær, mit ene citrustræ fik desværre frost da jeg havde glemt at lukke vinduet i "udestuen", så må have købt mig en ny, for det har ikke overlevet:(
  Ha en god mandag:-))
  Hilsner Anette

 • Marianne Binderup

  Hej . Sikke et dejligt indlæg . Kan sagtens følge dig både med at nyde varmen og stilen sydpå og glæden med at bruge den i egen have. Lad os håbe på en dejlig lang varm sommer, hvor vi kan nyde udendørslivet ligesom sydpå
  Kh Marianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *