Det første år i et bed.

Engang besluttede jeg at lave et rhododendronbed langs baghavehækken. Tanken var at flere meter høje rhododendron skulle danne en høj grøn mur omkring en pavillon og at jeg skulle have skovstemning bagest i haven. Otte år efter, var der stadig langt til rhododendronerne ville være så store at man kunne se op på dem og min tålmodighed slap op.
August 2014: 
Beslutningen om at rydde bedet er taget og jeg sætter de tre rhododendron til salg i DBA. Salget går hurtigt og i mit hoved er det nye bed ved at blive formet. Jeg ønsker et bed med robuste stauder som ikke kræver opbinding og afpudsning. Der skal være farver over hele sæsonen og det skal holde med frøstande om vinteren. 

Jeg tilføjer to blodblommetræer, så der ialt står fire træer i en halvcirkel i baghaven ved spejlbassinet

September og oktober 2014
Samtidig med træerne planter jeg sommerfuglebuske og en fasanbusk. Lidt stauder kommer også på plads inden vinteren, men resten fyldes i til foråret. Derudover lægger jeg en del lilla prydløg.

Marts 2015
Der er ikke meget der rører på sig i marts, men jeg sår opium valmuer med rund hånd imens det er køligt og der er bar jord som de kan putte sig i.

April 2015
Prydløgene vokser hurtigt og de blågrønne blade er dekorative i sig selv, derudover er der anemoner og lærkesporer. 

Maj 2015
Heuchera, sct. hansurt og digitalis fylder efterhånden bunden sammen med prydløg, som nu har knopper på vej. Bedet ser dejlig frodigt ud.

Blodblommetræernes røde blade passer godt sammen med syrenen som blomstrer i maj og det ser også flot ud med “et rødt tag” over den grønne bund.

Juni 2015
De lilla prydløg svæver midt imellem blodblommernes røde kroner og den frodige staudebund.

I løbet af juni mister prydløgene farven, men frøstandene er stadig meget dekorative. Op stikker nu en del digitalis bagerst i bedet.

På denne tid er opiumvalmuerne også oppe i højden og inden længe begynder de at blomstre.

I forkanten vokser alunrod i røde, grønne og lime farver, sct. hansurt, lime katteurt, bergenia og bregner. Bedet er generelt vokset godt til og der er ikke plads til ukrudt.

Juli 2015
I begyndelsen af måneden kommer der farve i opiumvalmuerne og vinrøde blomster i blåhat stikker forsigtigt op  og svæver i mellemlaget.

I slutningen af juli blomstrer lyserøde astilbe og vinrøde prikker af blåhat fylder i hele bedet. Mørke blade af kvan ‘Vicars Mead’ stikker nu også op bagest i bedet.

August 2015
Sommerfuglebuskene og klematis viser sine farver og astilbe og digitalis falmer på vej op i højderne er den almindelige plettet hjortetrøst og hjortetrøst med mørke blade og til næste år vil blå tidselkugler også blande sig.

September 2015

Kvan og sct. hansurt blomstrer nu sammen med pileurt, plettet hjortetrøst og der er også fine blomster i alunrod. I bedet står også et par violette hortensia og de kommer også i blomst nu – om de skal blive i bedet er jeg ikke helt sikker på, men de fylder godt i et nyt bed.

Oktober 2015
Nu falmer den store hasse bag pavillonen, men der ser stadifg noget at se på i baghavebedet. Jeg har ikke gode billeder af den asters som hedder ‘Marina Wolkonsky’ – den skal have støtte og det fik jeg ikke givet den. Både fasanbusk og hortensia lyser nærmest forårsgrønt og sct. hansurt står fin og vinrød. Bladene på blodblommetræerne er smukke som modspil til efterårsfarverne i de ander træer.

November 2015
Ikke noget nyt, men stadig et bed som er forholdsvis lukket af staudernes blade.

December 2015
Nu er det knap så spændende mere – alunrod og selvsået merian ser nogenlunde ud, ellers er det påskeklokkernes blade der er de mest ranke og grønne. 

Januar 2016
Sne! Tusind tak for det – jeg kunne næsten ikke holde ud at se på det andet mere. Frost og sne pynter gevaldigt. Først lidt længere hen i det nye år klipper jeg stauderne ned og gør klar til den nye sæson. 
Jeg er godt tilfreds med det første år i det nye baghavebed. Det fungerede som jeg havde tænkt og i det kommende år kommer som sagt lidt mere til, men ikke meget.

25 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *