Der var engang

2014 er et mærkeår for mig på flere områder og d. 1. august var det 40 år siden jeg begyndte i lære som gartner.
 
Jeg skulle stå i lære i tre og et halvt år og for at sikre alsidighed skulle en gartnerlærling have mindst to lærepladser og et ophold på havebrugsskole. Lærepladserne var godkendt til at have lærlinge i henholdsvis et eller to år.
 
Min første læreplads var en planteskole selvom hovedkulturen var pottechrysantemum i drivhus. Der var dog også andre kulturer, som forskellige sommerblomster og udenfor klematis, vin, fyrtræer og Omorika gran. 
 
I planteskolen arbejdede min mester og jeg. Hans kone som var uddannet landskabsarkitekt arbejdede på kontor tre dage om ugen og hjalp til i travle perioder. Ofte arbejdede jeg alene i drivhusene, jeg lærte forholdsvis hurtigt rutinerne – fylde jord i potter og gøre klar til stiklingerne ankom fra Afrika, stikke, knibe toppe, vande, sætte på afstand o.s.v.
Dette er et luftfoto fra Krak – her ses gartneriet på 3000m2 og arealerne uden om, hvor der engang var skyggehal med klematis samt marken med fyr- og grantræer.
 
 
Fra en tid hvor man ikke fotograferede i tide og utide, har jeg disse billeder fra min første læreplads. På billedet nederst i venstre hjørne ses marken med små fyrtræer begravet i højt græs.
 
Min første læremester arrangerede, at jeg kom videre og fik kontrakt for de næste to år i et stort handelsgartneri hos Simon Andersen i Sandbjerg. Det var en helt anden verden – 7000 m2 under glas og 3000 m2 under plastik (koldhuse). Kulturene var mange forskellige spændende stueplanter – Dracena, Figus, Bromeliaceae, Citrus, Bougainvillea, Passiflora for blot at nævne nogle.
 
Så vidt jeg husker var der 7-8 gartnere og 9-10 lærlinge og derudover var der som regel også ansat studerende. Som lærling turnerede man rundt mellem afdelingerne, en måned  ad gangen og vi lærte alt om om de forskellige kulturer fra formering til den salgsklare plante. Der var virkelig styr på alsidigheden i vores uddannelse.
 
I bogen Grønttorvet – 50 år i Valby – en vision der holdt, har Robert Dumong skrevet et afsnit om producenterne og der kan man bl.a. læse om Simon Andersen, om hvordan han rejste i mange lande og hentede inspiration og stiklinger til nye spændende produktioner.  Der fortælles om succeen med export til Sverige og om hvordan lukninger hos eksportørene firserne gjorde det svært for dansk gartneri at fastholde afsætningen.
 
Min tid som gartner holdt 10 år efter jeg blev udlært, men interessen og glæden over alt det grønne stopper aldrig.
 
 
Luftfoto fra Krak – I bogen om grønttorvet står der om hvordan det gik gartneriet i Sandbjerg – alle de gamle drivhuse af træ blev revet ned og tilbage står husene af alluminium tilsyneladende stadig.
 
De fleste planter blev formeret ved stiklinger og den færdighed har jeg skrevet om flere gange her på bloggen. Jeg synes at det er en nem måde at få flere planter på.
 
For nylig fik jeg nogle vinranker af en veninde og de blev stukket i jord og sat under plastikhætter i drivhuset. Efter en måned har de dannet kallus (forløber for rødder) og viser tegn på at ville bryde i knopperne. Så jeg ser frem til at få nogle vinstokke i fremtiden.
 
Stiklinger af vin og sommerfuglebusk.
 
En hortensia lavet sidste år.
 
En kejserbusk, også fra sidste år.
 
Som regel laver jeg stiklinger når jeg beskærer eller former en busk i foråret, men det kan altså også gøres i sensommeren.

OPDATERING MAJ 2021:

For et år siden blev jeg af en kollega gjort opmærksom på Simons Plantesalg i Vedbæk og det gik op for mig at min læremesters søn havde overtaget stedet og han, hans kone og deres børn afholdt plantesalg i nogle forårsweekender hvert år. Jeg og min yngste søn var afsted og for mig blev det til en tur ad Memory Lane. Jeg blev taget virkelig godt imod og fik fortalt om gartneriets historie i tiden efter jeg var udlært.  Det var en stor oplevelse for mig at gense min læreplads og ikke mindst at fortælle min søn om en tid som formede mig, da jeg var ganske ung og som jeg faktisk aldrig har fortalt mine børn om.

11 Comments

 • Eva

  Sikke en spændende beretning om din læretid.
  Jeg synes selv, at det er sjovere selv at lave planter end at købe. Men jeg er jo amatør, så jeg gør det mest med de "nemme", – pelargonier og den slags.

 • Gro

  Godmorgen Lisbeth
  Det må være spændende for dig, at se virksomhederne i dag længe efter. Jeg har kun forsøgt mig med buxus, levendel og phlox, men det kunne være sjovt at prøve med klematis og Hotensia:-D –
  Knus Gro

 • Høneballehaven

  Det var da en spændende historie, 10 år men du har alligevel ikke helt sluppet det, det kan jeg godt forstå. Hvis du vil have stiklinger fra noget af mit, siger du bare til. Jeg kan ikke huske, om du fik nogen, da du var her.

 • Madame

  Tillykke med de 40 år, selv om du ikke blev i gartnerfaget – det var meget spændende at læse. En bedre baggrund for at holde din smukke have findes ikke. Jeg synes selv, det er sjovt, når det lykkes at lave nye planter selv.

 • marie

  Hvor interessant at læse om din karriere som gartner, og hvor har du i grunden ret i, når du påpeger den enorme forskel i antal billeder, der tages dengang og nu. Stiklinger forsøger jeg mig også med i ny og næ – det betyder jo ingenting, hvis det ikke lykkes.

 • Sussi.Sussinghurst

  Det var sjovt at læse om din lærertid – som ung havde jeg også en overgang planer om at blive gartner (min mor arbejdede på et gartneri med et stort fornøjelsesdrivhus, hvis det hedder sådan), jeg kan huske at jeg interviewede gartneren til skolebladet, og han forærede mig en banan fra en af palmerne hi hi. Men så var der jo bagsiden, med kold jord og vejr om vinteren – og kompostbunken hvor der boede 100 kæmpe snoge (adwr) så det blev kontor i stedet for 🙂

 • CuginaK

  Spændende at læse om din læretid. Jeg synes også det sjovt at stiklingeformere, i år er det desværre blevet til alt for lidt. Men om lidt er det jo 2015, så må jeg på den igen. Vi ses i morgen, knus Anne Mette

 • Jette

  Hej Lisbeth.Dejlig historie om din tid i gartnerfaget………………….og selv om der er gået 40 år JA !!! så har du jo en god basis viden .
  Har lige været inde og læse dit indlæg om stiklingeformering igen.
  Må se at prøve det igen.
  Håber vi ses i morgen i Lyngby? Knus Jette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *