Årskavalkade og tanker om 2016

De sidste dage i december er gode til at reflektere over året der gik. Ikke nødvendigvis kun i haveøjemed og selvom det er mest interesant for jer der følger med på bloggen her, så I får det lige ud af posen og mit tilbageblik hænger ikke specielt sammen med collagerne.
Hvis du bare ønsker at nyde collagerne kan du trykke på dem og se dem isoleret fra teksten.

Januar

Slutningen af 2015 og begyndelsen af 2016 var hård på det personlige plan. En af mine søstre var alvorlig syg og døde først i februar. At sidde sammen med sine kære søstre velvidende at livet for den enes vedkommende var ved at være forbi – mindes vores fælles barndom, grine lidt af hinandens dumheder og tale om salmer og begravelse, var følelsesmæssigt intenst og det stærke bånd af omsorg for hinanden, sorg og indbyrdes kærlighed har jeg efterfølgende tænkt meget over.
Februar – buketten i nederste th, var fra mine betænksomme kolleger
I samme periode færdiggjorde jeg min uddannelse i Havedesign ved trädgårdsacademin. Et år med studier som jeg virkelig havde nydt og som jeg stadig glæder mig til at bruge mere aktivt.  I tiden umiddelbart derefter havde jeg dog mere brug for at komme i haven og bruge kroppen fysisk med saks og spade.
Marts
I løbet af året er det dog blevet til tre mindre opgaver i havedesign, eller nærmere bed design. De som jeg har haft kontakt med har ikke haft decideret ønske om en total haveomlægning, men om tips og planteforslag til nogle bede. Mere om disse forslag i løbet af det nye år.
April
Maj
En sommertur med haveveninderne Nette, Lene og Jytte blev det heldigvis til. Vi så flere spændende haver og især Bernd og Eges have i Aalborg satte gang i inspirationen. Jeg er fuldstændig målløs over den planterigdom der er hos dem og alt sammen er så smukt og æstetisk. Jeg vender stadigvæk tilbage til mine fotografier derfra.

Oplevelserne sammen med mine dejlige blogveninder nyder jeg i den grad og jeg håber at vi skal på flere eventyr sammen i det kommende år.

Juni
Årets allerbedste oplevelse var rejsen til USA sammen med Flemming og vores sønner. Det rører mig at de to drenge unge mænd ville tage den tur sammen med os og vel vidende at dette nok var sidste gang vi holdt ferie sammen på den måde gjorde oplevelsen unik. At vi samtidig derhjemme havde verdens bedste hundepassere betød, at jeg kunne nyde oplevelsen 100%.
Juli

August
Jeg har ikke haft gang i store haveprojekter i år. En ny pigstenssti igennem det hvid-gul-grønne bed gav en dejlig opdeling af det store bed og mulighed for at se bedet og haven fra en ny vinkel.  Det viste sig at være en rigtig god ide også i forhold til sneglebestanden fordi en massiv klump af Hostarødder blev ryddet til fordel for stien.

September

Et lille pindsvin (måske flere?) flyttede ind i haven og hjalp også med til sneglerydningen og vi synes at vi i år havde væsentlig færre dræbersnegle end de foregående år.

Oktober
Jeg er stort set glad og tilfreds med haven som den er anlagt, men engang imellem får jeg en enorm lyst til at grave alt op og skabe et helt nyt design. DET KOMMER IKKE TIL AT SKE – men lidt omrokering af planterne kan også gøre det. 
Jeg elsker mine planter og ønskelisterne er ikke så lange som de var engang, men de findes. Jeg er god til at holde mig fra impulskøb, hvis jeg ikke i øjeblikket kan se hvor planten skal stå. Og pladsen bliver mere og mere trang i bedene og jeg kan ikke forestille mig at skulle hugge meget mere af græsplænen. 
November
I årets slutning mistede vi i familien endnu et medlem efter hård sygdom. Igen blev jeg mindet om at nyde livet imens jeg har det. Ikke hele tiden tænke på hvad der sker i næste uge eller måned, ikke være irriteret over om det regner eller ikke sner, men være i nuet, glæde mig over livet og vise nærvær. 

December
Tusind tak til jer alle som kikker ind her, tak for jeres kommentarer og mails, 
de glæder mig utrolig meget. 
RIGTIG GODT NYTÅR!
fra
Lisbeth

13 Comments

 • Høneballehaven

  Super opdatering på året, jeg koncentrede mig helt og fuldt om teksten. Efterhånden er vi jo nogle, der har lært hinanden at kende gennem årene, så det personlige må godt komme med.
  Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at grave op og lave nyt design, men jeg kan også godt forstå, at det ikke kommer til at ske. Det ville bestemt også være synd, for det du har lavet er godt.
  Dine refleksioner om den sidste tur med sønnerne kender jeg godt, en gang bliver det sidste gang, selvom vi mødre synes, at det er trist. Dejligt at I havde gode hundepassere, så I kunne nyde turen.
  Godt nytår til jer

 • Frk. Anemone

  Jeg synes at det er fint at bruge bloggen til at reflektere over personlige ting også, vi "kender" jo hinanden på bloggene. Det gør mig ondt for jer med tabet af nære familiemedlemmer.
  Kan godt forstå dine tanker om udvidelse, men din have ser bare så perfekt ud, så småjusteringerne er sikkert helt fint. Ja, man savner jo egentlig at kunne tage de voksne børn med på ferie…
  Rigtigt godt nytår og haveår til dig.

 • Gittho

  Hej Lisbeth

  Et dejligt indlæg, der bestemt også giver mening selv om man ikke "kender" dig.

  Tak for i år og med ønsket om at det nye år behandler jer mere nænsomt.

  Mvh. Gitte

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Jeg er så glad for at følge dig her på bloggen, og det at være nærværende skinner så meget gennem i dine skriv, at det er ren nydelse at læse.
  Hvor gjorde det ondt at læse om tabet af din søster, og samtidig skinnede den store kærlighed igennem, jeg sidder med tåre i øjnene, og lidt gysen i kroppen.
  Jeg bliver samtidig også så mild når jeg læser om dine "ture/ferier" og nye uddannelse, så dejligt.
  Jeg holder meget af at læse om de personlige ting, også, altså de ting der ikke nødvendigvis handler om have-og du er god til at formidle.
  Rigtig godt nytår
  Knus Anette

 • marie

  Hej, Lisbeth
  Rigtig godt nytår. Som jeg husker det, har du overvejet at opgive bloggen for at koncentrere dig om hurtigere medier. Hvor er det godt, at du ikke har gjort alvor af det, for så var dette nytårsindlæg, som det var en berigende oplevelse at se og læse, jo aldrig blevet lavet.
  Jeg siger modsat dig selv og andre, der kommenterer,at vel skal du da udleve din drøm om at ændre haven, naturligvis ikke hele baduljen; men du kan uden tvivl finde ud af at begrænse dig til et område, hvor dine drømme kan blive til virkelighed, uden at helheden bliver uharmonisk ved det.

 • Fruens Flora

  Hei. Sorger og gleder går hånd i hånd. Når vi mister noen av våre kjære, stopper vi litt opp. Heldigvis har vi minnene, og det å huske å leve livet er viktig. Ingen kjenner morgendagen. Jeg har fulgt med bloggen din lenge. Ønsker deg og dine et Godt Nyttår. Hilsen Hanne-Lise i Kristiandsand Norge.

 • Birgitte

  Hej. Det er spændende at kigge indenfor hos dig og det er en flot opdatering på 2016. Jeg ønsker dig et godt 2017 med mange glæder. Det er hårdt at miste nogen så tæt på. Mange hilsner herfra.

 • Vivi

  Rigtig godt nytår 🙂
  Forstår godt du kunne have lyst til at endevende haven oven på en uddannelse i havedesign, men tror det er klogt at mærke efter, hvad der er overskud og kræfter til, som du jo også gør 😉

 • Anne-Kristin Sander Naurstad

  Kjære Lisbeth! Så trist med de familiemedlemmene du mistet i fjor! Det å leve i nuet er så lett å glemme, og du har rett i at vo ofte ergrer oss over unødvendige saker. Det høres spennende ut med utdannelsen du har tstt, jeg gleder meg til å følge med på det nye du får til! Ha et riktig godt nytt år, både i hagen og ellers. Klem fra Anne-Kristin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *