Anne Justs have

Det var lige før det glippede, men trods mere eller mindre selvforskyldte forhindringer lykkedes det mig endelig at se Anne Justs Have i Hune og sikke en oplevelse.
Haven og huset som Anne Just og hendes mand arkitekten Claus Bonderup har skabt på de 7340m2 bag det meget høje hegn er helt unikt og da jeg går på de omkring liggende villaveje undres jeg over at inspirationen ikke er nået ud i nabolaget for det er jo bevist at det er muligt at skabe fantastisk frodighed i et område med sandjord.
På tegningen over haven som man får i hånden når man ankommer til haven står, at bakkerne er fremkommet ved maskinel afgravning og sammenskubning inden huset blev bygget og jeg har jo læst at Anne Just kørte læssevis af muldjord på grunden og på den måde fik skabt et frodigt terræn. Alligevel er det de høje bede der overrasker mig mest – at gå nede og kikke lige ind i eller op på blomsterne – det føles helt specielt!

Og hele tiden føres man ad smalle stier fra et niveau til et andet op og ned og op og ned. I hvert område er der siddepladser og flere af dem er også de specielt designede 3-etagers bænke, hvor det er muligt at komme op i højden og kikke ud over anlægget – heroppefra ser man planternes som et maleri og det er meget facinerende.
Jeg har ikke set engelske haver i virkeligheden, men mon ikke inspirationen til disse gangstier og disse point of views er hentet i england?
Lige præcis sådan en muret port med en låge er noget af det skønneste – hvem der bare havde plads til sådan et ”arrangement”, men i min have ville det se vulgært ud, hos Anne Just… jamen I kan selv se det er jo ikke en almindelig have!
Lige for tiden følger jeg de gamle tv udsendelser fra 2005 om Haven i Hune, jeg nåede aldrig at se dem dengang, men jeg nyder at se dem nu. I vinter viste DR.k en spændende udsendelsesrække der hed ”Arkitektens hjem” og i afsnit 3 fortæller Claus Bonderup om Huset og tankerne bag  den er absolut værd at se. I planen over haven som jeg nævnte  tidligere stod også at man var velkommen til at kikke ind af vinduerne i huset, det var for grænseoverskridende for mig, så jeg vælger at se udsendelsen endnu engang.
Det var en skøn oplevelse og jeg kan absolut anbefale at tage en tur til Anne Justs have, men jeg vil også råde jer til at tjekke åbningstiderne, for det er en tam fornemmelse at køre til den anden ende af landet og stå foran lågen til et haveparadis for at konstatere at der er lukket om mandagen heldigvis havde vi en ekstra overnatning og tirsdagsplanerne måtte justeres lidt og så lykkedes det!

33 Comments

 • Havehyrden

  Der er smuk i Annes have, man kan jo gå rundt derinde i timevis og stadig opdage nyt. Jeg har været der 2 gange og hver gang syntes anderledes. Men smukt er der og så var den en fornøjelse at se Anne i aktion. Hun virkede meget optaget af at tale med de besøgende i haven, en dejligt hjertelighed. Sikken et savn!

 • Frøken Solhat

  Åh hvor er jeg glad på dine vegne søde Lisbeth….. for at det lykkedes at besøge haven i Hune trods forhindringer ;0)

  Det lyder som en helt fantastisk havevandring og jeg glæder mig vildt til det bliver min tur, da jeg endnu aldrig har haft glæden.

  Faktisk kørte vi forbi i tirsdags da vi havde sat næsen mod stranden ved Blokhus…..men da jeg er den eneste i bilen der syntes et besøg i haven ville have været et godt indslag på turen blev den endnu en gang udskudt – så jeg har noget til gode og det er jo heller ikke så ringe….det er ikke sådan med børn i bilen der meget hellere vil noget andet – men deres alder taget i betragtning så er det nok forståeligt:0)

  Tak for at dele den skønne vandring med os…..nu glæder jeg mig blot endnu mere…

  Knus Dorthe

 • Fru. Krull

  Dejlige billeder du viser fra Haven i Hune. Besøgte selv haven for et par år siden og den er helt rigtig ganske unik!! Heldigt at du havde mulighed for en ekstra overnatning 😉 Tak for dine altid søde kommentarer på min blog.

 • Lene

  Kære Lisbeth,
  Godt det endelig lykkedes. Det er nogle skønne billeder. Jeg ønsker mig også en tur til Haven i Hune. Håber det lykkes snart 🙂

 • Høneballehaven

  Hej Lisbeth
  I aften har jeg set flere beskrivelser og billeder fra Haven i Hune. Du beskriver den på en anden måde, så jeg får et andet indtryk. Tak for det, jeg kan nemlig godt lide det du skriver med at kigge op i blomsterne, det lyder spændende.
  Jeg må nok se at komme derop og selv se det 🙂

 • Fru Friis

  Sig mig Lisbeth, det var vel ikke lige tirsdag i sidste uge du var der…?? For så har vi forladt haven som du er gået ind… :o)

  Jeg ville iøvrigt heller ikke være bekendt at kigge ind af vinduerne, det er jo heller ikke sikkert at hr. Bonderup stadig syntes at det er en god idé. Iøvrigt fik jeg sådan en gang skæld ud af de to hunde der bebor matriklen, da jeg nærmede mig deres havelågen lidt for tæt på :o)

  Jeg kunne også rigtig godt tænke mig at se den udsendelse om Arkitektens hjem, for der er ingen tvivl om at de to mennesker har været hinandens modsætninger og dermed suppleret hinanden på bedste vis. Meget spændende.

  Tak for kigget set med dine øjne.
  Stor hilsen fra fru friis :o)

 • Eva

  Tak for dejlige billeder. Jeg har desværre først nu opdaget, at de genudsender Haven i Hune, så jeg har ikke været med denne gang. I det hele taget er jeg gået glip af så mange gode ting på det sidste, fordi de er begyndt at sende på så mærkeligt et tidspunkt som kl. 18 på hverdage, eller andre mærkelige tidspunkter, hvor jeg ikke lige er klar.

 • Frk. Anemone

  Hej Lisbeth – dejligt for dig at det lykkedes med dit havebesøg. Der er virkelig dejligt og unikt i Annes have og du viser os nogle skønne billeder derfra. Tak for fortællingen og medkig 🙂

  Ulla

 • Staudefeen

  Tak for de dejlige billeder fra en enestående have 🙂

  Det er lidt en skam, at det ikke er de første udsendelser, de viser i TV – hvor Anne gik rundt med Henriette Lønstrup (hedder hun ikke det?). De var noget bedre, synes jeg, for da så man mere fra haven, og da var Anne i udsendelsen hele tiden, så vidt jeg husker.

  Skøn have!

  Kh. Marlene

 • Iben

  Hvor ser det bare dejligt ud Lisbeth, jeg har aldrig haft fornøjelsen af at se haven, men det må jeg få gjordt engang 🙂 Og ja..GISP, den haveindgang er ganske fantastisk, den fuldstændig rigtige måde at lave en indgang til et andet univers.

  Go´dag Lisbeth 🙂

  Iben

 • Landliggeren

  Du har virkelig formået at vise haven fra sin mest spændende side. Gennem dine øjne bliver jeg betydeligt mere nysgerrig end jeg hidtil har været. Mit indtryk har været et helt andet med mere vægt på mængden af blomster og det fantastiske i at anlægge en have på trods. Nu vil jeg da også skrive haven på ønskelisten.

  Ha´en god dag
  Birgitte

 • Madame

  Hvor er du heldig, at du har set Haven i Hune med egne øjne – det er et af mine store ønsker, efter at have set 'Arkitektens hjem' med Claus Bonderup, en skøn udsendelse! Siden har jeg lånt flere bøger om Anne Just og om hendes vidunderlige have. Trist at hun ikke selv er her mere. Det er nogle meget smukke billeder, du har taget!

 • LENE

  Hej Lisbeth
  Godt at du endelig fik se Anne's have. Tak for de dejlige billeder og for lidt opdatering.
  Jeg har taget flere hundrede billeder i den have, intentionen var at vise dem på min haveblog, men…ting tager tid.
  Ha' en fin dag!
  xx
  Lene

 • Trädgårdsmakare Hillevissan

  HEj Lisbeth!
  Jag gläds å dina vägnar! Såå härligt att få se en sådan praktfull och stor privatträdgård. Jag såg programmen Haven i Hune på svensk Tv för några år sedan. Jag var helt betagen av att den och av Anne som person! När Anne gick bort kändes det mycket sorgligt, hon var en sån otroligt stark person.

  Ha det fint, kram Hillevi

 • Nette

  Hvor ser det vidunderligt ud! Jeg MÅ snart se at få besøgt den have! Det er så vidunderligt, at der er sådanne skønhedspletter på jorden. Marlene skriver, at de første udsendelser var endnu bedre. De må så have været HELT FANTASTISKE, for jeg nyder, nyder, nyder, nyder de udsendelser, der ruller over skærmen nu. Jeg har optaget dem og i 2. gennemsyn, sidder jeg nogle gange med computeren og stopper op for at slå vækster op på nettet. Det lader afgjort til, at de mennesker som har kendt Anne godt er nogle meget heldige mennesker.

 • Annette

  Godt du kom ind og se haven, den ser fantastisk ud, Jeg må altså snart over se den, skal bare lige have overtalt min total haveUinteresseret mand.
  Annette

 • Hyacinth Bucket

  Kære navnesøster…:-)

  Hvor dejligt for dig at du fik besøgt Anne's dejlige have. Jeg bor jo ikke så langt væk derfra og har været der flere gange. Også med norgesgæster..:)
  Faktisk holdt jeg min 60 år fødseldag i haven sammen med mine døtre. Og spiste hjemmelavet lagkage i deres cafe.
  Fik en sludder med Anne som selv fyldte 60 år nogen dage efter mig. Da kunne jeg se hvor syg hun var, men stadig veldig aktiv.
  Sikken en pragtfuld kvinde og sikke en Edens Have hun og hendes mand har lavet.
  Lisbeth…ved du hvor jeg skal den 21. august?
  Da skal jeg til åben have hos Claus Dalby…:-o)
  Gæt om jeg glæder mig…:-o)

  Fortsat god uge til dig fra mig..

  Knuz fra Lisbeth

 • Eventyr Haver

  Dejlige billeder du har taget og godt at du kom til at opleve den trods alt 😉

  Ja, der er skønt i Anne's have og det er ikke det værste sted at nyde sin kaffe og den lækre lune kringle som de servere deroppe – uuuhhmm.

  kærlig hilsen Annette

 • Trines hus og hage

  Hei!
  Så godt at du fikk anledning til å oppleve Haven i Hune. Helt utrolig fint der, jeg har vært så heldig å besøke Anne Justs have to ganger. Utrolig inspirerende! Har også fulgt med på TV seriene, vært helt oppslukt faktisk. Veldig fine bilder og likte godt det du skrev om hagen hennes. Fikk meg til å lengte tilbake…

  Ha det fint!
  Klem Trine

 • Pondside

  It really is a beautiful garden. The English inspiration is there, certainly. I'd have liked a photo of the bench – I'm such a fan of places to sit in a garden!
  Beautiful photos – thank you for the tour.

 • Henrik

  Hej Lisbeth.
  Tak for oplysningen om den påkrævede højde, det tager jeg lige med.
  Har allerede set dine dejlige billeder fra Anna og Claus have, har dog ikke været der selv endnu, men det kommer. Kan huske jeg læste et sted at Anne altid sagde til folk når de spurgte hvad hun ville anbefale i en havde: Noget med vand. Det har jeg tænkt på siden.

  Henrik

 • Diana`s

  hej Lisbeth…dejlige billeder..jeg har desværre ikke været der endnu, det har egentlig været planen de sidste to år , men pludselig var sommeren gået , og jeg har det stadig til gode…hej fra Diana

 • TANTE GRØN

  Søde Lisbeth,

  tusind tusind tak for en dejlig fotoreportage fra Haven i Hune. Dejligt dejligt gensyn… og du har fanget så mange fine detaljer. For første gang i mange mange år, har vi ikke besøgt Annes have denne sæson, men det kan jo heldigvis nåes endnu. Den har jo noget at byde på hele tiden.

  Hvor er jeg glad på dine vegne over at den længe nærede drøm om at komme til Hune ENDELIG gik i opfyldelse.

  Jeg ville ønske ALLE havde mulighed for at aflægge dette mirakuløse og mageløse sted et besøg. Det er F-A-N-T-A-S-T-I-S-K. Det der fascinerer mig allermest, er også at gå rundt og kigge OP på blomsterne. Der hersker en gennemført og rendyrket æstetik, som tager pusten fuldstændig fra een, første gang man kommer til Annes jordiske Paradis.

  Herligt at komme på tur til Hune med dig, kære Lisbeth:o)

  Hav det godt og pas godt på digselv, søde du.

  Knus

 • Anonym

  When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a

  comment is added I get four emails with the same comment.

  Is there any way you can remove

  people from that service? Thank you!

  Look at my weblog … http://www.baypartyscene.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *