Ude og inde

På en solskinsdag i februar (i mandags) var jeg  nogle timer i haven. På programmet stod fjernelse af visne frøstande på mine hortensia samt bortklipning af grønne blade i Helleborus.
Den voldsomme frost som vejrudsigterne har truet med lader åbenbart vente på sig og måske bliver den slet ikke til noget – men jeg tænkte alligevel på om det var uforsigtigt at blotte påskeklokker og juleroser og de fine bladknopper som sidder på spring i mine hortensia…

Det pyntede på helhedsindtrykket at de gråskimlede blomsterstande blev fjernet.
I overvintringsteltet svinger temperaturerne op og ned dag og nat på denne årstid. Solen har mere magt nu og når den dukker frem bliver her hurtigt 25-30 grader og så snart solen forsvinder daler temperaturen.
Men planterne holder hinanden varme tænker jeg, for selvom der et par gange har været under nul grader inde i teltet, er stemningen grøn og frodig og både rosmarin, laurbær og citroner kan høstes.

Egne citroner
Blåkryb (Pratia fluviatilis) vokser på livet løs og inden længe vil jeg dele den i 2-3 stykker, for den er jeg godt nok begejstret for. Jeg så den første gang i de to hvide haver jeg besøgte sidste år. 

Og se nu her – et forsøg som jeg fik lyst til at lave i efteråret.
Da jeg tømte krukkerne på terrassen, kom jeg på at ville prøve at overvintre Cosmos. Jeg ved at man med fordel kan så dem om efteråret og dermed få tidligere blomst, men jeg tror ikke at småspirer ville overleve den høje luftfugtighed der er i teltet, eller det mørke der trods alt er inde i mine vindueskarme i december og januar.
Så jeg klippede planterne ned og satte hele krukken ind i teltet – og nu står de så spirer! Jeg ved stadig ikke hvordan planterne vil blive, men sjovt er det.

Måske husker du at jeg også dengang delte og pottede mine Dronning Ingrid Pelargonier, fordi jeg ville gøre det kommende forårsarbejde lettere for mig selv?
Sidst i januar hentede jeg pelargonierne ind i havestuen og nu står de med fine nye blade og blomster.
I mit værelse, som er noget køligere end havestuen, står Stuelind (Sparmannia africana) som også kom ind fra kulden og ikke mindst fugtigheden i overvintringsteltet. 

Den var i en frygtelig forfatning, men jeg fjernede de halvrådne blade af, gav den gødning og lys fra min dagslyspære og nu har den igen smukke grønne blade.
Under dagslyspæren står bl.a. også Prins Nikolaj Pelargonier, Blyrod og min første og nylig indkøbte Kamelia, men jeg har faktisk læst at kunstlys kan skade Kameliabladene…. Gode råd om hvordan jeg skal gebærde mig med denne modtages med kyshånd. Jeg formoder at det er for koldt i drivhuset, for vådt i overvintringsteltet og for varmt i min havestue???
Jo, jeg er vågnet af havedvalen, har købt frø og et nyt instrument – en soil blocker, som jeg næsten ikke kan vente med at afprøve – mere om den i næste indlæg.

GemGem

17 Comments

 • marie

  Hortensiaer er de allersidste planter, jeg beskærer, selvom de visne blomster efterhånden er lidt irriterende at se på. Selvom temperaturen bliver høj inde i bobleplastdrivhuset, når solen skinner, er det alligevel der, vi opbevarer kameliaer i potte, når der varsles hård frost. Ved nogle få minusgrader lader vi dem stå ude i selve drivhuset dækket af et lag fleece.

  • Countryliv

   Jeg beskærer heller ikke hortensia før april-maj, de klip der er i minebuske er fra sidste år. Jeg trækker bare blomsterstandene af inden de begynder at blæse af og flyde rundt omkring.
   Jeg er ikke så god til det med at flytte planterne ud og ind efter vejret, for det kniber med tiden om morgenen inden jeg skal på arbejde. Jeg må seom jeg kan blive bedre til det. Tak for rådet 🙂

 • Casa Rosen- en Kolonihaveblog

  Hej Lisbeth
  I hvor det pibler og gror ved dig :o) sjovt med dine Cosmos, jeg troede man skulle så dem i foråret ? men nu kan jeg jo se at det kan man sagtens om efteråret.
  Jeg var lidt i tvivl med min Magnolie, så jeg spurgte fru Høneballe til råds og hun anbefalede mig at sætte den i Lysthuset, der står den tæt på vinduet og (næsten) frostfrit og den ser ud til at have det godt :o)
  Knus fra Alma Og Mig

  • Countryliv

   Cosmos så normalt om foråret, men jeg læste engang i Garden Illustrated at de kan sås om efteråret. Som sagt tror jeg at de små spirer har svært ved at klare sig vinteren over her og mit generelle råd er at så om foråret, som der også står på frøposerne. Lidt eksperimenter er sjovt synes jeg.
   Det ser ud til at Kamelia kan tåle let frost og måske rykker jeg også min ud i drivhuset.
   Knus fra mig 🙂

 • Høneballehaven

  Jeg venter også lidt endnu med hortensiaerne. Mine camelia står udenfor i et bed, endnu er de svært tilfredse med det. Oprindelig købte jeg dem for at de skulle stå i pavillionen, men jeg læste, at de ikke kunne lide de vekslende temperaturer, derfor plantede jeg dem ud.

  • Countryliv

   Det er flot at dine kamelia klarer sig ude, jeg vil helst have min i krukke, så jeg må finde en rytme med de vekslende temperaturer. Tak for info 🙂
   Jeg klipper ikke mine hortensia før senere, men gad ikke at se på de grimme blomsterstande, men de beskytter jo noget alligevel.

 • Fruens Flora

  Hei Lisbeth.
  Som det gror hos deg. Sitrusfrukter er jeg allergisk mot, så sitrontre har jeg ikke. Her ligger snøen, og kulde er på vei. Det blir nok en stund før det blomstrer i bedene her. God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  • Countryliv

   Øv at være allergisk er ikke morsomt! Jeg ville ønske, at vi også havde sne, den beskytter lidt mod kulden, men der går mange år imellem.
   Her hos mig blomstrer både erantis, vintergækker, dorothealiljer og helleborus.
   God søndag til dig.
   Lisbeth

 • Elna Slot

  Blåkryb kender jeg ikke, så jeg måtte google den. Jeg tror, det er en rigtig spændende plante, så den må jeg vist prøve at have fat i.
  Det ser så spændende ud, alt det, du har gang i. Tænk at kunne høste egne citroner på denne årstid.

  Hilsen Elna

  • Countryliv

   Blåkryb fås både i blå og hvid og den er virkelig fin. Den er vidst ikke helt hårdfør, så jeg har den i krukke. Dog har jeg set den dække et helt bed så måske hvis der er drænet godt.
   Ja, det er vildt med de citroner, selvom de er mere sure end dem man køber;)
   Hilsen Lisbeth

 • Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd

  Åhhhhh netop derfor er jeg ved at udgå for Hortensia. Jeg fjerner dem ganske simpelt fra haven. Hvert forår står de med masser af knopper og så kommer kong frost. De sidste tre år har jeg kun haft få blomster. Det gider jeg ikke mere…..
  Men er noget interesseret i dit telt. Det ligner boble plast. Det er da genialt.

  God søndag
  Charlotte

  • Countryliv

   Kære Charlotte
   Du skal købe nogle hortensia som blomstrer på samme års skud, de kan tåle at blive klippet. Det kan de hortensia som man køber som store blomstrende potteplanter ikke.
   Du kunne have glæde af den der hedder Hydrangea arborescens 'Anabelle', den kan klippes ned hver år i april-maj.
   Mit telt er i bobleplast, som isolerer – ja det er smart. Jeg har købt det hos Willab garden sammen med en varmeblæser som holder temperaturen lige over nul grader.
   God søndag
   Lisbeth

 • Sussi.Sussinghurst

  Nøøøj, bare jeg turde prøve sådan et citrontræ, men jeg er bange for at det ikke kan leve i mit kolde drivhus, og slet ikke inde – for jeg har varme i alle rum – og sætte en varmeblæser om i drivhuset, det har jeg ikke mod til. Jeg er spændt på dine forsøg med din soil blocker, jeg kiggede efter dem på planteskolerne i England sidste år, men fandt ikke nogen – det virker ellers som en god ide.

  • Countryliv

   Sidste vinter overvintrede jeg citrontræet inde i et rum 15-18 grader og tilskudslys, men desværre blev det fuld af spindemider og alle bladene blev spættede af den sugen. Jeg endte med at pille alle blade af og heldigvis fik træet nye blade igen. Skadedyr er en udfordring når man overvintrer inde, men jeg har læst at hvis man bruger bladglans kan det forebygge angreb.
   Jeg har købt min soil blocker hos fuglebaekgaard.com, jeg skal øve mig lidt med at lave faste blokke – indtil nu har jeg bare pjattet lidt med det, men jeg skal jo ikke så endnu:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *