Stjerner i efteråret

Selv når det regner kan jeg finde smukt at se på derude. I landskabet gulner bladene mere og mere  og selvom jeg må indrømme, at løvet lyser ekstraordinært når solen skinner – synes jeg, at der er en charme over de våde visne blade som bliver fanget i den alt for langhårede græsplæne.

Som tiden går bliver farverne i Sct. Hansurt mørkere og mørkere og det er lige nu, før de rådner/visner, at jeg bedst kan lide den almindelige ‘Herbstfreude’. Sidste år fik jeg fingre i nogle mere pink Sct. Hansurt som jeg desværre ikke har navn på. Derudover har jeg den rødbladede ‘José Aubergine’ og yderligere en som er købt uden navn, men jeg tror det er ‘Matrona’.

I midten nederst er stenurt. Både Sct. Hansurt og Stenurt tilhører Stenurt-familien (Crassulaceae) og ud over at de begge er sukkulenter, ses familieskabet tydeligt i blomsterne – når man går tæt på ses alle de små stjerner som samlet set ligner en skærm.
For nylig har jeg fået flere Heuchera og de er virkelig efterårets stjerner. Jeg kan bedst lide de ensfarvede, klare farver og så synes jeg også at de næsten uanselige blomster er ret charmerende. Dem har jeg dog ikke billeder af her.
Heuchera ‘Lime Marmelade’, Heuchera ‘Malachite og Heuchera ‘Herbstzauber’
En stor afsavet egegren i skoven har bidraget til buketten i drivhuset. De står ikke i vand, da de tørrer så smukt på grenene.
Jeg har haft fire fridage og det ville have været skønt, hvis jeg havde fået forårsløgene i jorden, men altså – det har bare ikke været muligt i regnen. Derimod har jeg nydt det inde og bl.a. haft gang i noget kobberspray og nogle græskar. 

Hvis du er til lidt hyggelige DIY græskar i stof får du link til dem jeg syede for et par år siden HER

21 Comments

 • Madame

  Dejlige billeder fra din have, Lisbeth, og græskarrene er eventyrligt smukke – den idé tager jeg straks til mig lige som buketten med egekviste. Ja, sikke det dog har regnet i denne uge.

 • Susan Durup

  Hej Lisbeth.
  Hvor er det nogle smukke billeder. Der er så mange farver og former derude nu – og egentligt er det synd at mange slet ikke opdager dem.
  Vi har også købt løg… men jeg venter også på lidt bedre vejr. Jeg egner mig ikke til havearbejde i regn og fugtig vejr…. så "virker" jeg bare ikke.
  Men mon ikke der snart kommer lidt sol… det håber vi på ikke 🙂
  mange hilsner Susan

 • Jette

  Hej Lisbeth.Dejlige efterårsbilleder fra din have.
  Og Sct hansurt er bare eb dejlig plante her om efteråret…………har selv fire forskellige.Og alunrod ligeså………….kan bare bruges overalt.Og er også god i krukker.
  Men dine smukke kobbergræskar er jeg bare helt vild med…………….det må jeg også prøve.
  Tror du de kan stå udenfor?
  God søndag aften Knus Jette

  • Countryliv

   Tak, Lisbeth, jeg synes også at græskarrene blev fine og jeg har stået med sprayen og spejdet efter andre emner der kunne får et pust :o) Apropos at nyde forfaldet så ville det ikke være så nemt hvis man som haveglad, kun kunne nyde haven halvdelen af sæsonen;))

 • Mia Folkmann

  Det er en sød idé med en buket af egeblade… og du har ret; det er så kønt med mørkgyldne blade på en grøn græsplæne. Jeg tænkte netop det samme i dag, da jeg gik tur… 🙂

 • TANTE GRØN

  Kæreste Lisbeth.

  Du er i besiddelse af en stor mental gave. Nemlig evnen til at se det store i det små og få øje på skønheden i en detalje eller et forfald. Med din evne, så slipper skønheden og den æstetiske nydelse aldrig op. Se, DET er en gave. Og det er livskunst!

  Hvor er der blevet smukt i dit glashus. Dine kobbergræskar er også skønne at skue.

  Knus fra mig til dig

 • CuginaK

  Ja efterår er det jo, uanset hvor meget nogle af os forsøger at hive i sommeren. Jeg er faktisk normalt stor efterårs-elsker, f.eks. at når bladene 'knaser' under skoene, men det er ikke rigtigt faldet på plads i år. Men jeg er på vej 🙂 Skønne stjerner du viser, jeg holder meget af blomsterne på Heuchera, de er også fine i en buket synes jeg. Knus AM

 • Villrose

  'Herbstfreude' er fin, den! Har også en del andre sorter, blant annet en Sedum sieboldii variegata jeg liker godt. Heuchera er supre!
  Denne helgen er det endlig løkleggevær 🙂
  God helg!

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Jeg vil give Tante Grøn så evig ret, i det hun skriver her ovenfor. Du er et kreativt menneske med sans for nydelse. Græskar malet med kobbermaling! Se, det var jeg aldrig kommet på, og smukke ser de ud på dine billeder. Da jeg i eftermiddag tullede rundt i min have og var ved at få stress over alt det, som jeg skal nå, om jeg i tanker om, at jeg jo har haven for at slappe af og nyde den.

  Jeg tænkte i øvrigt på dig i dag, for da jeg stod og rodede i et bed, kiggede jeg ned mod rhododendronen, hvor jeg lige havde hængt mad op til fuglene. Og se dér sag en gråspurv allerede og guffede. Men HOV. Samme farve som en gråspurv. Men var det nu også det? Næ, det var den frække mus, som jeg fik viftet væk, altimens jeg råbte, kan du SÅ flytte, for Lisbeth vil ikke have dig her!

 • Countryliv

  🙂 🙂 Kære Nette. Tak for de søde ord. Vi har jo et hængeparti med den rhododendron, men – herrejemini, jeg dør af skræk, hvis den mus skal blive ved med at hænge dér 🙂

 • Gro

  Godmorgen Lisbeth
  Jeg har lige kigget på dine sidste indlæg. Din efterårs have ser bare skøn ud. Der er sket mange nye ting og sager 😀 og Jeg kan se hvordan I nyder jeres drivhus, det ser så hyggeligt ud med gyngesofa 😀 – Vejret i dag ser også ud til at blive godt!
  Knus Gro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *