Skærmplanter

Både jeg og insekterne elsker skærmplanter og især de vilde af slagsen. I nogle år havde jeg glæde af at stikke gulerødder i jorden og lade dem blomstre, men dem er sneglene desværre også blevet så glade for at det ikke lykkes mere.
I år har jeg haft held med at så en lyserød fra gulerodsslægten Daucus Carota ‘Dara’. Sidste år såede jeg direkte på voksestedet uden held, men i år forspirede jeg den rest frø jeg havde og det er gået over al forventning. 100% spirede og nu står de så smukt og blomstrer.

Daucus Carota ‘Dara’ 

Jeg er blevet stærkt i tvivl om hvilken plante nedenstående egentlig er og tips er meget velkomne. Frøene er høstet på engen ved Smør- og Fedtmosen, tæt på hvor jeg bor og her vokser massevis af disse planter. Jeg har indtil nu troet at det var almindelig vild grøn kvan, men er kommet i tvivl om det kan være pastinak eller noget tredje, for skærmene buer jo ikke som på de kvan der dukker op når jeg googler – for at finde det latinske navn.

Kvan, pastinak eller noget helt tredje?
OPDATERING
Jeg tilføjer et foto af planten inden den sprang ud – jeg synes selv at bladene ligner kvan
Den næste er jeg derimod ikke i tvivl om – det er en helt fantastisk rødbladet kvan Angelica gigas ‘Vicars Mead’. Jeg har ventet på blomst i denne og til næste år bliver der endnu flere i haven for jeg har været så heldig at få en klynge nye småplanter.
Angelica gigas ‘Vicars Mead’

Sidste år købte jeg nedenstående skærmplante hos Stouby stauder og jeg synes at det er en virkelig skøn staude som blomstrer i ret lang tid.

Cenolophium denudatum

En anden staude fra sidste år er en lyserød Seseli som jeg købte på en planteskole i Holland. Løvet sidder som en roset helt nede i bunden, er fint og skrøbeligt og minder i udseende lidt om dild.

Seseli montana, staude
Ammi majus også kaldet kongekommen er ikke så “konge” her – måske skyldes det den trange plads? 

Da jeg var på plantemarked i Geografisk have hørte jeg følgende “Den dér kommer ALDRIG ind i min have igen”. “Den” det drejede sig om var en Sporebaldrian og sådan er vi heldigvis så forskellige, for den er højt elsket i min have. Men her er også plantet så meget og så tæt at der ikke er plads til selvsåning. Og jeg ved godt at den er villig til at så sig, men som sagt det er ikke noget problem hos mig. Sporebaldrian har jeg i både hvid og skarlagenrød – og jo jeg synes at det er en slags skærmplante.


 Her den hvide Cetranthus ruber ‘alba’
Lægebaldrian er bestemt også en flittig selvsåer og indtil videre er den velkommen til det her, for jeg har endnu ikke fået nok af dem – de må gerne være andre steder i haven end i det hvide bed.
Den sidste lægebaldrian i blomst Valeriana officinalis
Jeg har forsøgt at indføre en lysegul røllike Achillea Credo i nogle år, men den har svært ved at få fat i mit lysegule bed. Jeg tror at det skyldes at det bed ligger i skygge og røllike er glad for sol og ikke våd og klæg jord. Den lyserøde som jeg har haft i “100” år vandrer rundt i mit runde staudebed og det lader jeg den gøre. Hvis den dukker op et sted hvor jeg ikke vil have det, trækker jeg den op ved roden. Den har haft succes med at så sig bagerst i haven dengang jeg havde urtehave og jeg har stadig stort besvær med at fjerne den fra græsplænen i den del af haven (omkring mit spejlbassin) Alligevel elsker jeg den plante, eneste ulempe er at de skal bindes op.

Denne lyserøde røllike fik jeg for mange år siden og navnet er ukendt. 

Denne spinkle lyserøde sag er dukket op sammen med min rødbladede kvan, jeg ved ikke hvad det er for en, men sød er den – løvet ligner lidt henad bjerghulsvøb
Til slut et lidt længere kik i haven – over det runde staudebed svæver bl.a. de skønne og uundværlige lilla skærme på Verbena bonariensis
Forsat god sommer til jer alle.

27 Comments

 • Vivi

  Dejligt indlæg med fine ideer til skærmplanter 🙂
  Jeg synes også, de er skønne, for de har en lethed over sig, som er god både ude i haven men også i buketter.

 • Madame

  Hvor er det smukt at se dine mange skærmplanter – dem holder jeg også meget af, selv om jeg er elendig til at huske plantenavne. Og de er jo også smukke, når de står med frø og har fået et grafisk udtryk.

 • Gitte H

  Uhm, hvor har du mange smukke skærmplanter 🙂

  Den gule kunne også være en fennikel.

  Jeg har også sået Dara i år, men der er endnu ikke blomster. De ligner bare almindelige gulerodsblade 10-20 cm høje. Så dine også sådan ud før de blomstrede?

  Mine kvan magen til dine gik alle ud, efter de blomstrede sidste år. De planter der ikke blomstrede i sidste år, blomstrer heldigvis i år.

  • Countryliv

   Hej Gitte
   Det er ikke fennikel som jeg har et andet sted i haven, men glemte til indlægget. Fennikel er jeg forøvrigt rigtig glad for som krydderi på fisk:))

 • Vilmantas

  Det sikkert er ikke en kvan. Lidt svært at sige, hvad er den for en, fordi jeg kan ikke rigtigt se blade.
  Jeg også elsket skærmplanter og har mange af dem i min have.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Jeg er også blevet glad for skærmplanter.Og endnu mere efter at jeg har været Hampton.Og nu fik jeg da opklaret hvad det var for en smuk plante…….nemlig en kvan som jeg lige har vist.
  Har rosa røllike som jer er meget glad for.Men skal også have en svag gul.
  Fortsat rigtig god ferie knus Jette

 • marie

  Utroligt så mange forskellige skærmplanter du har; men så må du også have en masse anderledes naboplanter, for selvom skærmplanter er skønne, så fungerer et bed udelukkende med dem nok ikke alt for godt.

  • Countryliv

   Du har fuldstændig ret, Marie det vil ikke være særlig smukt med et bed med udelukkende skærmplanter. Jeg har mine fordelt imellem stauder og roser i de forskellige bede og hvis to forskellige står ved siden af hinanden har de blomstring på forskellig tid

 • Anonym

  Smukke billeder.
  Ved du om man kan købe frø til Angelica Gigas 'Vicars mead' på nettet? Jeg har ikke haft held til at finde dem.

 • Høneballehaven

  Jeg har også en del skærmplanter, men vild gulerod kan jeg desværre ikke få til at gro, jeg vil ellers gerne have dem. Du har ret i, at det ligner en kvan på bladene. Jeg har også masser af planter af Vicars mead, det bliver næste år, jeg kan glæde mig over dem :)så kan den anonyme få frø af mig.

  • Countryliv

   Du må prøve at forspire vild gulerod, som jeg gjorde – der var ingen besvær:)
   Glæd dig til Vicars Mead, den er så flot, men er også kæmpestor i omfanget. Den anonyme må også gerne få frø af mig.

 • Bente

  Jeg har ingen skærmplanter, for jeg kan ikke få dem til at gro hos mig! Jeg har prøvet med vild gulerod, vild dild – ammi majus jamen you name it…… det starter fint og så forsvinder de fra jordens overflade. Jeg tror ikke skærmplanter kan lide min jord. Jeg har nu ikke prøvet med kvan, men det kunne jeg jo så forsøge mig med til efteråret, måske! Så jeg er dybt misundelig på dine mange skærmplanter, som jeg synes er eventyrlige i buketter bl.a. Dejligt indlæg.

  • Countryliv

   jamen dog, Bente – du kan begynde med at få nogle rød kvan altså ikke Vicars Mead, men den med grønne blade og røde skærme af mig. Dem har jeg sået med stor succes sidste efterår, de er toårige og vil blomstre til næste år.

  • Bente

   Ja tak Lisbeth så får vi se om de bliver boende i min have… Altså jeg har faktisk overvejet om jeg ikke skal vende et stykke jord med sand evt. så de får bedre betingelser her??

 • Gro

  Hej Lisbeth
  Skærmplanterne du viser er bare lige i øjet :-)Jeg er vild med dem og ønsker mig endnu flere. Jeg har også den hvide Baldrian, men har nu ikke tænkt på den som en skærm plante;-)Men den må rigtig gerne så sig sammen med læge-B,og endnu flere Rølliker, kæmpe verbena og til næste år venter vild gulerod. Desværre har jeg læst flere steder, at de har svært ved, at få den til at gro.
  Knus Gro

 • Achillea

  Dejligt indlæg om de skønne skærmplanter 🙂

  Jeg er ret sikker på, at din gul-grønne skærmplante er vild pastinak, Pastinaca sativa, som vokser mange steder i den danske natur. Pas på med at få saften på dig i solskin, da den kan svitse a la bjørneklosaft.

  Jeg har også kongekommen. De er fine, men noget pistne og slatne. Når jeg ser andres billeder, plejer de dog at se ud til at være kraftige planter. Jeg ved ikke, hvordan de andre gør …

 • Sussi.Sussinghurst

  Hvor har du dog mange skønne skærmplanter. Jeg har også sat gulerødder i år, men de er ikke begyndt at blomstre endnu, spændende. Navnet Daucus Carota 'Dara' er noteret – den ser formidabel ud.

 • Nette

  Orv, hvor har du mange fine skærme! Det har jeg desværre ikke. Bortset fra den helt eventyrlige røllike Pretty Belinda, som du nok husker. Den måtte gerne så sig over hele min have, men gad vidst om den gør det? Sår alle rølliker sig? Den lyserøde gulerod gad jeg godt få mine små fedtede fingre i. Den dersens pimpinella rosea. Men hvis ikke det lykkes, må jeg bare have nogle flere rølliker, for dem jeg har stående har været så venlige at blomstre i langt over en måned nu.

  Synes for resten at jeg kan huske noget om, at Claus Dalby i en tv udsendelse sagde noget om, at han klippede rølliker halvt ned, inden de blomstrede, hvilket betød, at de ikke blev så høje. Men jeg kan sagtens huske forkert. Mine rølliker dejser ikke om, men sagen må undersøges. Jeg skal lade dig det vide, hvis jeg finder ud af det.

 • CuginaK

  Først, for jeg er lidt, hm, meget, bagud, åh, hvor er din sten fin. Og den passer få fint til din anden guldsmed.

  Jeg tror nu også godt det kan være en kvan. Vi har haft en lokal Lejre kvan i haven, den blev kæmpe og meget grovere end f.eks Vicars Mead, som vi havde samtidigt. Den mindede meget om det billede, du har sat ind. Måske har I også en lokal i området. Jeg skal forsøge at finde et billede.

  Jeg forsøger også at få flere skærme ind blandt spir og alt det andet. I år lykkedes frøene, men lige nu er det hårde betingelser, synes jeg. Det meste af vores have ligger direkte i syd og ikke skærmet af mod vest solen. Men så må jeg prøve igen næste år..

 • Anonym

  Jeg er temmelig sikker på at den gule skærmplante er vild pastinak – jeg har den til overflod. Saften skal man passe på, da den er ligesom saften fra bjørneklo. Heste (og sikkert også andre dyr) får brandsår på deres muler, hvis de spiser/rører vild pastinak.

  Helle caspersen

 • Marianne

  Hej Lisbeth, skønt indlæg, selvom det efterhånden er bedaget.
  Se, hvis du hiver flere lyserøde rølliker op af dine bede, så frys i bevægelsen på vej hen mod kompostspanden og send mig en SMS i stedet. 🙂 så kommer jeg fluks og henter, for jeg kan mærke, jeg savner sådan en vandrende en.

  Og så et spørgsmål: trives dine skærmplanter på gødet eller næringsfattig jord? Måske lidt sandet? For så kan det være derfor jeg hidtil ikke har haft held med dem.
  Knus fra den anden ende af Bagsværd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *