Nye planter i det hvid-, gul-, grønne bed

Det er lige med at finde ud af hvor jeg skal begynde og hvor jeg skal ende, når der går så lang til imellem blogindlæggene.  Denne weekend har vi haft gang i hækklipperne, både den elektriske (Flemmings område nu om dage) og håndklipperen (mit område når nu mine arme ikke kan løfte den anden mere). Jeg vil dog ikke trætte dig med hækklipning!
Idag skal det handle om det hvid-gul-grønne bed, hvor den nye sti af pigsten er lagt. Her er kommet nye planter til på højre side af stien. Jeg har været på planteskolen og købe vildt ind for et flot gavekort som jeg fik i anledning af mit 10 års jubilæum på arbejdet og nogle af de planter har fået plads her.
Til venstre for indgangen har jeg plantet en hvid høstanemone og jeg håber og krydser fingre for at den vil bide sig fast. Gad vide hvorfor det er så svært for mig at have hvide høstanemoner?  

Da jeg lagde an til denne sti flyttede jeg den lysegule gyvel som jeg har haft en del år. Gyvel bryder sig ikke om at blive flyttet og denne klarede det heller ikke. 

En ny busk skulle der til og en med gult løv. Jeg lurede lidt på en Philadelphus med gult løv, men på planteskolen spurgte jeg en af gartnerne og han foreslog en stedsegrøn liguster med gulbrogede blade, da der godt kan blive tørt her op ad den store taks og rynkeblad. Dette var den eneste plante som ikke i forvejen stod på ønskesedlen, men det valg har jeg ikke fortrudt, den er virkelig flot med sine blanke ovale blade. 
Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’
Lidt inde ad stien i svinget har jeg plantet en Rodgersia. Den har jeg ønsket i mange år, men aldrig haft held med at få den igang. Jeg tror at denne plads er optimal.
Rodgersia  aesculifolia

Ikke underligt at den  på dansk kaldes Kastanjebladet bronzeblad.

Endnu en ny plante som stod på ønskesedlen er Lirope muscari (Druelilje). Den er jeg meget spændt på. Jeg tror at den vil passe godt her i halvskyggen.

Det er en stor glæde at kunne gå ind bag magnoliatræet, så helt skidt var det alligevel ikke at der knækkede så meget af kronen. Det giver nye oplevelser  at se planterne og for den sags skyld også resten af haven fra denne nye vinkel. Samtidig er der kommet mere luft og lys til sneglene så de trives ikke helt så godt som tidligere.

Et kik hen imod hvor den nye sti støder op til den gamle af marksten.

Lægebaldrian er på retur og hvide høstphlox på vej.

Alchemilla mollis (Lodden løvefod ) breder sine limefarvede blomsterstande ud over hele haven og det er så charmerende. Den plante passer til alle andre og jeg synes at den hører til i top ti over musthave stauder, den hæver simpelthen skønheden af de omkringstående planter.
Alchemilla mollis (lodden løvefod) og Verbascum nigrum var. ‘Album’ (hvid kongelys)

Phlomis russeliana (gul løvehale) og Anthemis tinctoria ‘Sauce Hollandaise’ (gåseurt)
Her ser I en del af herligheden udefra
Tilbage ved indgangen af den nye sti står to dejlige roser   Ghisliane de félogonde som dominerer på dette billede og The Pilgrim som står foran, men ikke blomstrer på dette billede.

20 Comments

 • Sussi.Sussinghurst

  Sikke en dejlig tur af havestien – og hvor har du mange smukke gule planter, jeg synes de giver sådan en friskhed til haven. Når man ser sådan et bed så får man den skækkeligste lyst til at lave lidt om i sin have, igen igen :-)…. og hold da op for en smuk Ghisliane

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Hvor er det spændende med den sti, som giver en lyst til at udforske. Dit bed er simpelthen så SMUKT, har jo set det på insta, men der bruger jeg udelukkende tlf, så det er godt at kunne se det i stor format her. Yderligere virker det som om din have er ekstra fortættet i år, på de billeder du viser.
  Hilsner Anette

 • Ulla J.

  Pyt med at der er længe mellem indlæggene, for det var virkelig en fornøjelse at følge med på den virtuelle havetur.
  Det ser utrolig flot og frodigt ud.

 • marie

  Bedet er blevet supergodt både set fra stien og fra plænen. Lader du Ghislaine udvikle sig til en busk? Jeg spørger, fordi vores er forholdsvis lille endnu, og vi kunne godt nå at placere et stativ omkring den.

  • Countryliv

   Ghislaine er omgivet af et tårn af tyndt rionet. Jeg har ikke tænkt om den kunne holde sig selv som busk. Her bliver den i hvertfald to m høj.
   Den vokser forresten sammen med Clematis tangutica som er ret vild.

 • Høneballehaven

  Skøn tur i din have, det ser så fint ud. Bronzeblad har jeg mange af, de vil gerne være her, men blomstre vil de bestemt ikke.
  Jeg har mange lodden løvefod, men de er nu ikke mine favoritter, det er nok min fejl, men jeg bryder mig ikke om, at de selvsår sig så meget.

 • Jette

  Hej Lisbeth.Hvor ser din have bare dejlig ud.Så pyt med at der går lidt tid mellem dine indlæg.
  Er vild med din lille sti ind i bedet.Godt når bedet er så bredt.
  Er også vild med kikket til dit dejlige drivhus……….det ligger bare så smukt der på hjørnet af huset.
  Ikke så værst med et gavekort til planter.Og nogle fine nogle du har valgt.Kender ikke dem alle.Men lodden løvefod vil jeg bestem heller ikke undvære i min have………..alene farven.
  Tak for dejlige billeder,og god aften Knus Jette

 • Anette Krogh Pedersen

  Meget smukt og dejligt at se på. Sikke en ro der er over bedene og alligevel meget for øjnene at gå på opdagelse i. Skønt med sådan et gavekort.
  Glæder mig så meget til at få besøg af jer sjællandske bloggere på fredag 🙂
  Kærlig hilsen Anette

 • Vivi

  Hvor er det et lækkert bed du har der, og så mange fine planter du har valgt at købe for dit gavekort 🙂
  Det kan vist anlægges meget smukkere end du har gjort, sidder her og suger billederne til mig igen og igen 🙂

 • Fru Friis

  Hvor er det nogle skønne planter du har fået op under neglene og bedet er rigtig flot. Den gulbrogede liguster har jeg også og er meget glad for. Så taknemmelig at klippe og forme, hvis det er det man vil. Hvid høstanemone er det desværre ikke lykkedes for mig at få til at blive, håber du har bedre held. :o)

 • Birgitte

  Hej. Hvor ser det godt ud og det er nogle spændende nye planter, du har fået. Druelilje kendte jeg ikke. Den virker interessant:) Det ser meget harmonisk ud dit bed og planterne klæder hinanden godt.

 • Henrik Havehjerne

  God inspiration ud i det gul grønne! Køøøøøønt!
  Kan du anbefale noget: hvad har du sat din pigstenbelægnng i? Alm fugesand eller sådna noget der hærder op?
  Hilsen Henrik Havehjerne

  • Countryliv

   Hej Henrik, du må undskylde det senen svar. Pigstene er lagt i almindelig afretningsgrus, og de lå og vippede noget lige efter de blev lagt, men regnen har hjulpet med at stampe det. Det er ok fordi det ikke skal være så fint inde i bedene og planterne vælter ud over så man kan ikke gå særlig hurtigt hen over stien, så man brækker ikke anklerne:-)

 • Kirsten Boutrup

  Kære Lisbeth
  1000 tak for turen op af den fine lille sti i bedet. Dejligt med nye planter som giver bedet et nyt indtryk
  Ja nogen gange kan en stor knækket gren, et top af et træ eller noget mere drastisk give nye positive oplevelser af ens have.
  Jeg synes det ser utrolig fint og hyggeligt ud i bedet og den vekselvirkning imellem lys og delvis skygge, kan jeg godt lide
  Knus
  Kirsten

 • Frk. Anemone

  Hvor er det blevet flot med den nye sti og de nye planter, bronzebladet er bare så fint men også nye planter jeg ikke kendte. Min hvide høstanemone er også lidt sparsom i forhold til den lyserøde udgave. Du er simpelthen så god til at sætte nye bede sammen, meget inspirerende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *