Lidt om beskæring

Der er ikke noget krav om at planter skal beskæres, tværtimod sker der det at man sætter planten tilbage når man skærer i den, men jeg synes at især buske forbliver smukkest, hvis de forynges ved beskæring med jævne mellemrum.

I mine aktive år som gartner brugte vi vintermånederne til at beskære hække, buske og visse træer. Det gør man muligvis stadig de steder hvor man arbejder udendørs om vinteren, nok mest fordi det er praktiskt. Hvis det fryser eller sneer kan man ikke foretage sig så meget andet og desuden er det nemmere at komme til, med saks og sav når planterne ikke har blade. Men det har vist sig at planterne heler hurtigere efter beskæring om sommeren og der findes en del planter som IKKE kan tåle at blive beskåret om vinteren, se hvilke HER
Uanset hvilken årstid du vil beskære på er det en god ide at bruge en en mild dag i januar til at gå en tur ud og inspicere havens buske og træer for at se om de kunne optimeres ved beskæring.

Bunddækkeplanten Stefanandra kan klippes helt i bund, men i år vil jeg begynde at formklippe dem i stedet. De er nemme at formere ved deling eller nedbøjning.

Forårsblomstrende buske kan beskæres enten ved at udtynde – klippe nogle af de ældste grene helt i bund lige efter blomstring eller total foryngelse ved at klippe alle grene helt i bund.

Min hvide Spirea klipper jeg i bund med 3-4 års mellemrum, jeg klipper den om vinteren og får en ny lille busk den følgende sommer

Den store grønne busk øverste .th. er Philadelphus som igen trænger til at blive klippet ned. Nederste tv kan man se at busken har været klippet i bund for år tilbage. Nederste th. min “varmemesterbeskæring” – busken er bare klippet ind i hist og her, hvor grene har været i vejen i løbet af sommeren.

Kejserbusken er efterhånden helt deform, men masser af nye skud er allerede skudt frem og snart ryger de sidste gamle grene og næste år blomstrer en “ny” og flottere busk.
Gyvel bliver ikke så ranglet hvis hele busken klippes i højden. Klip den lige efter blomstring
Det er nødvendigt at beskære blåregn for at tæmme den nogenlunde og ved at beskære både sommer og vinter, kan det forbedre blomstringen. N.th. ses knopper på min lyserøde blåregn, som vil blomstre til sommer.
Ud over ovennævnte skal jeg også beskære mine gruppe 3 Klematis, mit ene æbletræ, de to nye Blodblommetræer og en Prydpære. Hvis du har lyst til at læse mere om beskæring kan du kikke HER hos Haveselskabet

18 Comments

 • Nana, Drømmehaven

  Tak for et meget lærerigt indlæg! Jeg er ikke god til at beskære. Jeg har noget med at jeg ikke kan lide at skære i planterne. I år har jeg beskåret vores blåregn som de tidligere ejere ikke har beskåret i mange år hvorfor den heller ikke har blomstret. Nu håber jeg at jeg har gjort det rigtigt. Og med dit indlæg kan jeg gå i gang med mere beskæring 🙂

 • Høneballehaven

  Tak for et informativt indlæg, netop her er jeg ofte på Herrens mark. Varmemesterbeskæring er vist mit speciale. For leden klippede jeg lidt i mine surbær, de er blevet lidt for brede. Jeg har både philadephus og spirea, som ville have godt af at blive klippet helt i bund, men når de er færdig med at blomstre, synes jeg ikke jeg har tid. Det er også hårdt arbejde med de store buske.
  Hvornår klipper du din 3 er clematis? Er det ikke lige tidligt nok endnu?
  Håber det er ok at stille spørgsmål, du ramte et ømt punkt 🙂
  Hilsen Lisbeth

  • Countryliv

   Det er helt ok med spørgsmål:-) gr 3 kan klippes januar til marts så der er god tid. 15 – 20 cm over jorden. Og det er også den højde jeg klipper Spirea og Philadelphus. Jeg klipper dem helst om vinteren og risikerer måske lidt blomstringstid, men de bliver mere harmoniske når de klippes helt ned, frem for udtynding.

 • Ina

  Tusind tak for det fine indlæg. Jeg er tit i tvivl om, hvornår jeg skal beskære og klippe, og må slå det op gang på gang. Det har af en eller anden grund svært ved at sætte sig fast i hukommelsen. Det her var en rigtig god vejledning.

  Jeg nåede ikke at klippe min takshæk i efteråret, men jeg kan godt se, at det nok ikke er det helt rigtige tidspunkt nu 😉

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Super spændende indlæg – jeg er tit på en' – pt går jeg rundt om mit duetræ som jeg godt kunne tænke mig bliver holdt lidt inde, så kronen ikke bliver alt for bred, men jeg har endnu ikke sat saven i det. Dejligt at blive klogere, en dag tør man vel, uden at være bange for at man skæmmer mere end man gavner.
  Mange hilsner
  Anita

 • Bente

  Jeg må indrømme, at jeg også har lavet en del varmemester-beskæringer, når jeg blev irriteret over en forkert voksende gren, og om vinteren ser man så resultatet, som jo ikke er særligt kønt!
  Nu har jeg købt mig en lille lækker beskærersaks og en grensav, som kan komme ind næsten allevegne. Så jeg har lovet mig selv ikke flere hasarderede klipninger i min have. Kun pæne nydelige, rene snit!
  Håber jeg husker, hvad jeg har lovet mig selv!
  Gode råd i en kold tid, Lisbeth!

 • Madame

  Tak for et lærerigt blogindlæg, Lisbeth – det er jeg meget glad for, da jeg har haft svært ved at beskære og været bange for, at det skader buskene/træerne. Jeg vil gå en tur i haven i dag og lægge en plan. Hvis man klipper hækken om vinteren, bliver den vel ikke grøn den følgende sommer?

  • Countryliv

   Jeg vil ikke anbefale at klippe en hæk (som bøg liguster o.l) helt ned, men ind i siderne og Jo den bliver grøn, med mindre du klipper den helt ind til hovedstammen eller klipper meget voldsomt. Almindelig opretning af faconen på en hæk kan den sagtens klare og nå at blive fin til sommeren

 • Jette

  Hej Lisbeth.Tak! for et godt indlæg,som vi kan lære noget om.Jeg er efterhånden blevet god til at klippe træer og buske når de trænger.
  Men mangler at klippe mine clematis.God dag Jette

 • Påfuglens hemmelighed

  Kære Lisbeth. Tak for et godt indlæg. Det er vist en af de ting mange af os har lidt svært ved. Hos mig er det især Blåregn. Den er mig en stadig gåde. Min er 2 år gammel og meget spinkel. Mener ikke jeg skal klippe i den endnu. Eller skal jeg allerede begynde nu ?

  Kh
  Lise Lotte

 • Fru Friis

  Rigtig fint indlæg og et emne jeg døjer noget med. Det handler dog mest om et gammelt æbletræ…. Hmmmm … Næste gang du kommer forbi Jydeland ( og omegn) bliver du tvangsindlagt til en beskæringssnak!! Nå du vil aldrig mere til Jydeland, der kan man bare se… 😉

  Gyvel har jeg ivrigt aldrig tænkt på som en busk man beskar. Jeg har pludselig fået en del gyvel som dukkede op på vores markskråning, efte vi fjernede hvidtjørnen. Nu ved jeg så at den også kan tæmmes! 😉

 • Frøken Solhat

  Tusind tak for lektionen du skønne gartner :0)

  Af en eller anden grund så har jeg altid haft det lidt svært ved buske…..jeg syntes ofte at deres højsæson er alt for kort og at de ret hurtigt kommer til at tage magten i bedet med deres uredelighed……jeg tror jeg har noget jeg skal til at arbejde med for kejserbusken sniger sig ind på mig gør den…..den lister ikke, nej den nærmere tramper rundt i min bevidsthed ;0)

  Knus og tak for dit tilbud – og tro mig…..hvis det bliver aktuelt at jeg kommer på de kanter så kigger jeg ind i haven for at spejle mig i dit bassin ;0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *