Jern, beton, fisk og slut med røde rhododendron

Det er tæt på at være slut med røde rhododendron i min have. Jeg har virkelig forsøgt at forlige mig med dem, men det er ikke lykkedes. Den ene busk var så slemt medtaget efter vinteren at jeg skar den helt i bund i april måned og selvom den skyder på ny, så får den aldrig en chance. Den anden er lovet væk til en kollega og den eneste grund til at jeg ikke har presset ham er at jeg ventede havegæster i den weekend som vi lige har haft. Og jeg kunne ikke nå at etablere et helt nyt bed.

Det nye bed bliver indrettet med fokus på løvets former og farver inspireret af Keramikeren Anne Rolsted. Der bliver dog helt sikkert også blomster i bedet.

Jeg er så småt begyndt – her er en blå Hosta i krukke sammen med gul blærespirea og hjertetræ.
På grund af niveauforskellen mellem vores og naboens grund, har vi en meget høj ligusterhæk i det hjørne og jeg har savnet noget der kunne pynte på den grønne væg. Det blev nogle fisk som jeg allerede for et år siden så hos Stouby Stauder, og for nylig købte på plantemarkedet ved Rønnebæksholm. Stouby Stauder laver selv disse stativer med både fisk, fugle og sommerfugle.
En lille stime….
Som så mange andre er jeg også fascineret af betonting til haven og jeg har allerede mit smukke rustikke kar som Flemming lavede for 3 år siden. 
På Trädgårdsmessen i Malmö faldt jeg pladask for de forme som Cattis Steffensen stod og præsenterede og ikke mindst for, hvor smukt det færdige produkt bliver når det er støbt i sådan en form når samtlige luftbobler er banket ud af overfladerne. 
 Her ser I mit første forsøg et lille fuglebad 40×40 cm. og selvom jeg selv synes, at det er super smukt, skal I vide at det ikke er perfekt, men øvelse gør mester og jeg er kun lige begyndt.

Den lille keramik fisk ligger løst i hulningen, jeg nænnede ikke at støbe den fast. Det er en som jeg købte i Portugal for mange år siden.

17 Comments

 • Madame

  Det er så smukt, som du forener planter og kunst i din have! Jeg er vild med din fiskestime og dit fuglebadekar! Her er storkenæbbene lige sprunget ud, og jeg har lige nydt en vandretur i haven i det dejligste solskin.

 • CuginaK

  Det bliver så smukt, Lisbeth, det kan man allerede se. Og at hente inspiration hos Anne Rolsted, det er jo virkeligt et skønt udgangspunkt, skøn, skøn have, hvor man kan snuse længe. jeg vil også gerne have en af hendes krukker med stenlåg, jeg elsker alt, der er rakubrændt, måske en dag jeg finder den rigtige. Og fiskene, jamen altså, de er så fine, ligesom det smukke fuglebad, virkelig flot, synes jeg. Knus Anne Mette – det ps er noget misundeligt over den kreative Tilda søster. Men du kan jo også selv, feks de lyserøde julegrise 😉

 • Nette

  Lisbeth, hvor ER der fint i din have. Dine 3 fisk som svømmer i den grønne hæk er lige til at få smil på læben af. Jeg må vist ind og se, om jeg kan finde nogle sommerfugle. Imponerende så god du er blevet til at støbe i beton på nul komma dut. Det ser da proff ud! Skøn idé med den blå svømmefisk.

  Kan godt forstå at du gerne vil lave et "løv-bed" i stedet for en rød rododendron. Det lyder som en super idé. Min eneste kæmpestore lilla rododendron lever et farligt liv hos mig, men så længe jeg ikke aner, hvad jeg skal sætte i stedet, da der bliver et stort hul bag ved i hækken, får den lov at blive. Tror kun det er pipfuglene og havemusen (jeg bad den gemme sig, da du var på besøg i søndags), som sætter pris på den.

 • Høneballehaven

  Det bliver uden tvivl flot, jeg kan godt forstå, at du vil af med den røde rhododendron. Men det der med løvets form og farve, det kan man også med rhododendron, endda så det bliver helt fantastisk flot, men jeg forstår selvfølgelig godt, at du hellere vil noget andet. Jeg ville bare lige nævne det, man er vel ikke rhodofreak for ingen ting 🙂

 • Jette

  Hej Lisbeth.Kan også godt forstå at du vil af med den røde rhodo.Passer heller ikke ind i min have.Og sjove fisk ved hækken.
  Den "blå"hosta har jeg også……den er så smuk.
  Jeg er også meget varm på at prøve at støbe nogle ting i beton.Min søster har også købt en form…….måske kan vi nå at støbe når jeg skal derover i næste uge.Rigtig god solskinsdag til dig knus Jette

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Det ser da fuldstændig ud som om fisken er født til fuglebadet, hvor er det fint ! Super ide med jernfiskene op af hækken, dem har jeg ikke set før.
  Jeg skal selv til betonstøbningskursus hos Munkhus Blomster og binderi, men det er blade vi skal prøve kræfter med, så det bliver også spændende.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

 • Hyacinth Bucket

  Ser dejligt ud i din have Lisbeth..:-)
  Jeg synes det ser flot ud med den høje grønne hæk og fiskene ser så perfekte ud der..:-)
  Støbeforme var en god ide, den må jeg vise min datter Pernille som jo har gået på støbekursus.
  Dit fuglebad er bare så kønt med den blå fisk i..:-)
  Jeg har jo når pigerne har spurgt hvad jeg ønsker mig til morsdag sagt Rhododendron bare ikke røde..hihi og jeg har nu 5 stks. i rosalilla toner og 2 hvide. Dem er jeg meget glad for.

  Tror også at det er en blå Hosta jeg har i en krukke..:-)

  Fortsat dejlig uge fra navnesøsteren idet nordjyske..Lisbeth

 • Madam Bæk

  Nu kan jeg ikke dy mig for, at spørger jer. Hvad er der galt med røde rhododendron? Jeg synes, at det er dejlig med lidt farve i foråret….

  Ha' en skøn aften 🙂

 • Bente

  Fuldt forståeligt med de røde rhodoer! Det bliver da også fint, det der kommer istedet for. Jeg er vild med din fiskehæk. Et grøn hav med brune fisk! Dit lille bassin med fisken i, er også fint. Det var måske noget? Jeg vil så gerne have sådan et bassin af beton.

 • Pondside

  Red Rhodos are my least favourite! Give me pink, white, mauve and purple any day!
  Like you, I enjoy iron and concrete in the garden. I like your little fish birdbath!

 • Landliggeren

  Sikken masse inspiration på en gang :-). Linket til betonstøbeformene kom som kaldet. Jeg har nemlig også pønset på at arbejde lidt med beton i sommer. Vi er muligvis ude i en trend :-). Fiskene er fantastiske og det bliver helt sikkert sjovt at arbejde med former. Det glæder jeg mig til at se. Hvis der bliver plads til en blå iris – den jeg har fra min veninde – så har jeg en der står Lisbeth på. Jeg kan huske, at du sidste år overvejede at få den ind i din have.

  /Birgitte

  • Countryliv

   Birgitte, jeg er meget gerne arvtager af den blå Iris og er glad for at der står mit navn på en:-)
   Det kunne være fedt hvis vi kunne lave et blogtræf som det i LIFE for et par år siden, synes jeg.

  • Landliggeren

   Jamen, så sørger jeg for at grave "Lisbeth" op i sensommeren så du kan få den ;-). Og, ja du har ret. Vi må snart have et blogtræf her på Sjælland. Lige nu har jeg bare lidt for meget om ørerne til at være med til at arrangere det.

 • Havehyrden

  Smukke fisk, den hjemmeside skal jeg lige ind og kigge på. Fandt også et beton bassin i sverige, men det er desværre flækket for nogle år tilbage da jeg ikke fik tømt det for vand før vinteren….
  Dejligt inspiration 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *