Haveåret 2017

På en grå januardag er det godt at se tilbage på mine billeder og blogindlæg fra haveåret som gik og selvom jeg husker vejret 2017 som meget regnfuldt, er det bemærkelsesværdigt at der er sol og blå himmel på mange af mine billeder.
Som altid i januar var mine forventninger til det nye haveår store. “Det bliver meget bedre næste år” er havemenneskets ordsprog, og heldigvis for hvis man ikke havde den holdning, så havde vi vidst alle givet op overfor for koldt, varmt, vådt, tørt -vejr, for snegle, lus og svampesporer, for dårlig spirings- eller gro-evne o.s.v. o.s.v.

Januar 2017 med frost i græsset og på spejlbassinet. 
I februar kom  et lille lag sne og jeg nød at få mulighed for at se og mærke vintervejr. Jeg kan bedst lide når haven er iklædt sne og frost om vinteren og sol og varme om sommeren. Det synes som om at vi får mindre og mindre af begge dele og haven og naturen er mere eller mindre grøn året rundt.

Februar 2017  – med et lidt tykkere lag sne.
Når nu det ikke er en rigtig vinter som strækker sig hen over marts måned, så kan det for min skyld lige så godt blive forårsvejr – og det blev det. Jeg bestilte to tons champignonmuld og fordelte det i næsten alle havens bede. Det var så skønt at bruge kroppen på at skovle og fordele muld og det så lækkert ud med den sorte fede muld og alle de grønne spirer fra forårsløg og stauder som piblede op igennem.

Marts 2017 – en dejlig forårsdag.
April og mere gang i foråret – alting grønnedes og flere forårsløg sprang ud. Vejret var fint og jeg rettede lidt op på stierne i mit hvid-gul-grønne bed og ventede med længsel på at komme igang i drivhuset. Men jeg måtte vente hele april, for vi havde murere igang med at fuge huset og det involverede også den del af facaden som drivhuset læner sig op ad.
April 2017 – Gudeblomst købt på plantemarkedet i Søborg.
Planterne i drivhuset og overvintringsteltet blev båret ud og pottet op i krukker i maj – endelig igang med sommerblomster i krukker, men det føltes på et tidspunkt som en arbejdsopgave  uden ende. Jeg slæbte rundt på krukker og jord, for jeg har efterhånden skrabet mange planter sammen til krukker og de skal jo alle lige have en vitaminindsprøjtning af langtidsvirkende gødning og lidt frisk jord.
Maj 2017 – alting så så fint ud ude i haven, kun på terrasserne og i drivhus herskede kaos.
En stor havebegivenhed fandt sted i juni og jeg havde set meget frem til den. Haveselskabet arrangerede CPH-Garden haveshowet. Det første af sin art i Danmark og forhåbentlig ikke det sidste. Mange Havekredse havde arrangeret tur til København i den anledning og jeg havde sagt ja til at få besøg af Bornholms havekreds, som nu hvor de var i København, gerne ville se nogle haver i Københavnsområdet.
Det var en stor oplevelse for mig at få besøg af en busfuld havemennesker og det var en fornøjelse at mærke den stemning der var imellem dem og alle var så søde og positive. Det kunne være sjovt at være med på sådan nogle ture, men det skal vi jo være to om at bestemme.
Juni 2017 – det hvide bed er en publikumsmagnet.
På havetur kom jeg i juli. Sammen med turtøserne Nette og Lene var jeg i Sverige og vi besøgte nogle fantastisk smukke haver. Især de to hvide haver gjorde stort indtryk, for jeg har ikke set lignende før. Men jeg har heller aldrig set så mange roser samlet i én parcelhushave som hos Krister og Carina.
Hjemme efter sverigesturen holdt jeg åben have og det var endnu en fantastisk haveoplevelse. Jeg havde på forhånd sat forventningerne lavt da Havefestivalen lå i ferietiden, men holddaop, hvor blev jeg overrasket. Folk kom fra nær og fjern og jeg nød besøget. Det eneste minus ved min åben havedag, hvor det vrimlede ind af havelågen var, at jeg ikke nåede at tale så meget med jer som jeg kender fra blogverdenen, IG og Facebook.

Juli 2017 – nogle af de dejlige lyserøde.
Og den regnfulde sommer forsatte ind i august, hvilket var lidt ærgerligt, da vi skulle være hjemme hele ferien. Jeg prøver altid at holde fanen højt – “det skal nok vende”, “det plejer ALTID at blive godt vejr i august” …………. puha – det holdt altså ikke i 2017. Der var ikke mange aftener på terrassen, men til gengæld mange aftener i drivhuset, hvor regn og sommetider blæst hærgede udenfor. Og grille kan man jo heldigvis på alle tider af året nu.
Det viste sig at være en succes at have Dahlia i højbede, hvor jeg kunne styre sneglene og jeg fik i år gode Dahliabuketter og et flor bag haveskuret som jeg var virkelig glad for.

August 2017 – Dahlia i flok
September kom, dog uden den “Indian summer” som vi nogle år har oplevet, men på min 60-årsdag skinnede solen fra en skyfri himmel og vi legede at det var sommer hele dagen. At blive 60 var lige så fint for mig som alle andre fødselsdage. Jeg elsker at have fødselsdag, men jeg vil helst holde den sammen med mine allernærmeste og ikke noget med store fester. En tur i Tivoli er noget af det bedste sådan en sensommerdag.
Selvfølgelig funderer jeg over det at blive 60. Det er ikke mange år siden at de fleste stoppede deres arbejdsliv når de blev 60, nogle gør det stadigvæk. Det kan jeg ikke, men jeg gik faktisk ned i arbejdstid fra juli måned. Efter et forår med fuld knald på på arbejdet, bad jeg om at gå ned på 30 timer om ugen og det er vild luksus, synes jeg. En tredages weekend giver mulighed for en ekstra dag i haven eller en tur i byen – det er skønt!
 20 September 2017 – min 60 års fødselsdag og brunch for to i drivhuset.
I oktober var det så småt ved at være tiden, hvor nogle af krukkerne igen skulle ind i drivhuset. Og der kunne de stå og blomstre videre. Pasningsniveauet i haven var for nedadgående, jeg kunne nøjes med at hugge græskanter og klippe græsplænen og så så det egentlig ret pænt ud. 

Oktober 2017 – det runde staudebed blomstrer også videre med høstasters, storkenæb og roser.
Og så var november nået og med varsling om nattefrost gik det retur til overvintringsteltet for de frostfølsomme planter. Med tankerne på hvor meget jeg knoklede med de krukker i foråret, gjorde jeg kort proces medpelargonierne og nogle af de andre planter. Jeg foretog beskæring, deling og ompotningen  og håber at deres rødder bare går igang med at skyde nye, når jeg begynder at vande samtidig med at solen begynder at varme teltet op til februar.
Hvis og såfremt en fimbulvinter skulle sætte ind, vil jeg bære pelargonierne ind i huset, så de kan starte væksten. Jeg er spændt på om denne procedure bliver en succes – i hvert fald slipper jeg for plantedelinger til foråret og alle planter står i ny jord nu.

November 2017 – frostfølsomme planter bæres ind til overvintring.
Vi fik frost og snedrys først i december, faktisk var det rigtig koldt i en periode. Her fik vi ikke særlig meget sne, men det var velkomment. Jeg var mere til indendørssysler end til de store armbevægelser ude i haven – lad den hvile, tænker jeg og nøjes med en runde på fridagene hvor det er  muligtat se noget derude.
I juleferien gik jeg dog ud på en solskinsdag og strammede en smule op i bedene, hvor staudetoppe væltede rundt og jeg trak visne hortensiatoppe af buskene og klippede nogle toppe af juleroseplanterne. På det tidspunkt trængte jeg gevaldigt til at gøre noget, julemad ligger tungt og det var dejligt at gå derude og gøre noget.
December 2017 – et lille drys sne på alt det grønne.
Og nu er det januar igen og spændende haveoplevelser venter mig i 2018 – det må der skrives om i mit næste indlæg.
Der skete jo meget mere i mit haveår 2017 end jeg har nævnt her og hvis du har lyst til at læse lidt mere om f.eks. sverigesturen så klik på linket under den aktuelle måned.

17 Comments

  • Høneballehaven

    Ja trods meget regn blev det alligevel til mange fine billeder og et ok år, når det ikke kunne være andet. Jeg vil også hellere have sne i januar februar, men vi er ikke altid så heldige.
    Du har sikkert husket forkert, billede nr. 4 er en Gudeblomst/Dodecatheon somme tider kan navnene ligge meget langt væk, det kender jeg godt.

    • Countryliv

      Ja og tak, du har da fuldstændig ret med navnet gudeblomst – jeg har hverken tænkt eller husket på noget da jeg skrev det ;))
      Vi kan stadig håbe at der kommer lidt sne i de kommende måneder 🙂

  • Esther - Min lille store have

    Måske der er så meget sol på mange af dine billeder – fordi du mest fotograferede i godt vejr? 🙂 Bare en tanke 🙂

    Jeg har heller ikke været på havetur, men nu arrangerer Roskilde-Køge (min afdeling) en tur til Nordjylland til juni – jeg håber der er nok, der melder sig til, for den tur vil jeg meget gerne på. Turen går bl.a. til Haven i Hune, som jeg aldrig har set. Ja, de andre haver har jeg heller ikke set.

    Jeg tror snart, jeg laver et opslag om turen på min blog.

    • Countryliv

      Jo jeg tror at du har ret mht solskinsbillederne 🙂
      Din havetur til Nordjylland lyder spændende,jeg har selv været deroppe sammen med Nette og Lene flere gange. Glæddig til Haven i Hune 🙂

  • Susanne Irming

    Tak for en dejlig års-rapport 🙂
    Det med de 60 år: jeg forestiller mig at indrette haven så jeg kan gå rundt med en rolator i mellem bedene. Endnu ved jeg ikke hvem der skal grave og luge, men det skal jeg nok finde ud af inden den tid 😀

    • Countryliv

      Det er i hvertfald for tidligt for både du og jeg at omlægge haven til seniorhave, det er vidst ikke vores temperament, men lad os håbe at vi kan holde os fri af rollatoren en del år endnu? Nu går det pludselig op for mig at det jo er smart med mine stier inde i bedene, så kan jeg også komme rundt til den tid ;o)

  • Lisbeths Haveblog

    Dejlige vinterbilleder, du starter med. Forhåbentlig får vi snart et hvidt drys i år.
    Tillykke med at du er gået på deltid 😉 Jeg kan godt forstå, du nyder det. Jeg synes det er skønt at være på efterløn og savner bestemt ikke at gå på arbejde. Det er bl.a. dejligt at jeg kan gå ud i haven, lige når solen og varmen er der, uanset om det her hverdag eller weekend. Så du kan godt glæde dig 🙂
    Jeg er helt enig med dig i at det er skønt at besøge andres haver – og selv have besøg i sin egen have. Det er meget givende. Jeg er i bestyrelsen i Haveselskabet, Syddjurs, og vi har netop lavet program med mange havebesøg. Både aftenture i nærheden og en bustur. Er der mon ikke ture i dit lokalområde – jeg kan se, at du er medlem af Haveselskabet? Jeg har ikke selv noget imod at komme alene på den slags ture, hvis manden ikke kan/vil. Havemennesker er så venlige, at det er let at finde nogen at tale med. Og er er jo altid meget at tale om 🙂
    Jeg vil kigge nærmere på din Sverigestur. Bent og jeg har flere gange talt om at se haver hinsidan.
    Mange hilsener, Lisbeth

    • Countryliv

      Jeg kan godt forstå at du nyder din efterlønstid og den frihed det giver. Jeg nyder mine fredage og er stadig glad for at arbejde de andre fire dage.
      Jeg kunne sagtens tage afsted på haveture uden manden, jeg synes ikke at Københavnsafdelingen gør det i haveture, men jeg blev også inviteret til at deltage i Bornholmernes ture.
      Der er mange flotte haver i Sverige, så der kan I godt glæde jer til en tur dertil 🙂

    • Countryliv

      Det lyder som at du som jeg og mange andre er del af en tid, hvor vi skal blive på arbejdsmarkedet til langt op i tresserne og det er i og for sig også ok. Du kan glæde dig til at runde 60 år, det er slet ikke slemt 🙂

    • Countryliv

      Kære Linda, det var dejligt at møde dig både i min og i din have og jeg gentager mit besøg hos dig igen i år, jeg har kryds i kalenderen til blogtræffet 🙂
      Knus til dig og Alma

  • Frk. Anemone

    Det er så dejligt ved nytårstide at tænke det forgangne haveår igennem og på den måde genopleve nogle af de dejlige ting. Du har haft mange besøg i 2017 og været på spændende ture og altsammen har været så dejligt at læse om og følge med i.
    Dejligt at være gået ned i tid – det er jeg nok ikke helt gammel nok til (snart 56), men kunne såmænd godt trænge …. i hvert fald til mere tid i haven.
    Måske ses vi i 2018 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *