Eftertænksomhed

Så gik oktober og lige inden den løb ud kom efteråret med regn, rusk og mørke. Jeg har været i haven hver weekend. Når det drejer sig om havearbejde siger Flemming at jeg har uanede kræfter,  – det er ikke helt rigtigt, men jeg kan virkelig arbejde igennem og samtidig bruger jeg tiden til eftertænksomhed. 
Jeg har tænkt en del over livsglæde og haveglæde de seneste uger. To dødsfald i oktober har virkelig fyldt en del i mine tanker, det ene var en yngre kvindelig kollega som døde på grund af alvorlig sygdom, kun 43 år gammel, det andet var Hanne fra havebloggen Hanne i haven.
Det ligger mig meget på sinde at havearbejdet skal være en glæde og i forhold til min hverdag hvor jeg som underviser er på, opmærksom og tålmodig fra 9-16 er det ovenikøbet også sundt – siger de kloge. I haven er jeg i mit eget selskab og når jeg går og snakker med mig selv får jeg bearbejdet lidt af hvert.

Så røg der endnu en bid af græsplænen, men der er også nok at tage af.

Mine drenge griner af mig at jeg har sat stolen for enden af stien….. men de bærer over med mig, for de har jo lært alt om fokuspunkter.

Det er på tide at samle materialer til juledekorationerne – bladene i beton støbte jeg i sommers
 Før stormen var der blade på blåregnen

11 Comments

 • Høneballehaven

  Der er god plads til eftertænksomhed i vores haver, det har vi brug for, når vi mister nogen, der var i vores nærhed. For mig var det også to i oktober, en tidligere kollega på 58 og Hanne, det er så trist.
  Godt vi har vores haver og blogvennerne.
  Det ser godt ud, at du har taget mere af plænen, fine bede.

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Jeg er imponeret af din energi og haveorden. Det ser godt ud. Så godt at jeg nærmest kan mærke den tilfredshed det må være, at være helt vinterklar. Den følelse man har, når man kan sige "nu kan vinteren bare komme". (Der er langt til at jeg selv kan sige det).

  Jeg kan ikke lige få øje på, hvor der er fjernet græs, men det komme nok i et senere indlæg.
  Og for at det ikke skal være lyv skriver du, at det er på tide at samle materialer til juledekorationerne. Suk. Det bruger jeg ikke. Men måske i år hvis Claus Dalby går amok på tv, kan jeg blive inspireret. Jeg har 2 kæmpe lærketræer lige uden for mine vinduer, og går og sparker til kviste med små kogler på. Måske jeg i stedet skulle bukke mig ned og samle dem op?

 • Madame

  Det er helt vidunderlige billeder fra din have, Lisbeth! Dejligt at du kan bruge haven og arbejdet i den til eftertænksomhed. Hvor er det dog trist, når folk falder fra i en alt for tidlig alder. Ved vores klassefest fandt vi ud af, at fem af vores klassekammerater er døde allerede.

 • Katinka Raabymagle

  Haven giver sved på panden, kroppen noget at arbejde med og hjernen plads til at sætte tankerne i rigtig rækkefølge.

  På en eller anden måde tror jeg haven hjælper os til at forstå livets gang med op- og nedture, udfordringer, overlevelse, fødsel, kampe og livets afslutning…

  Så dejligt du kan finde ro og fokus i haven nu – og sikke du har knoklet…husk også pauserne for ikke blot hovedet skal have frikvarterer i haven – kroppen skal også have det i en blød stol:0)

  Skøn dag fra Katinka

 • Landliggeren

  Når mennesker går bort i en alt for tidlig alder er der al mulig grund til eftertænksomhed. Jeg lover ofte mig selv at være meget mere nærværende og have mine prioriteringer i orden. Men det er bare ikke altid det lykkes.

  Kombinationen af bevægelse og æstetik er rent guf for velværet. Nogle forskere påviste for nogle år siden, at mennesker som nyder kunst ganske enkelt er lykkeligere end så mange andre. Og da havekunst også hører til de æstetiske fag er vi allerede der godt dækket ind. Bevægelse gør os også lykkeligere. Som du selv skriver flyder tankerne helt af sig selv under havearbejdet. Bagefter er der gjort rent bord. Det er der alting går op i en højere enhed i haven. Vi er faktisk ret heldige, at vi har kastet os over lige den hobby og prioriterer den så ofte vi overhovedet kan :-).

  /Birgitte

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Jeg ved at os havefolk bruger vores haver til at meditere og vende vores problemer .Vi kan jo gå der ude i rigtig mange timer og "snakke" med vores planter……og det synes jeg er dejligt afslappende.
  Dejlige billeder fra din have…….er især vil med din smukke pergola med havestolen.
  Jeg er også så småt begyndt at tænke på materialer til juledekorationer…….har en juledag med en veninde hvoe vi laver dekorationer i mange timer……super hyggeligt.God aften knus Jette

 • Bente

  Også jeg bruger haven til at meditere i og til at fordybe mig. Jeg føler, at jeg tømmer hjernen for alle de tanker der normalt hvirvler rundt oppe i knolden på mig.
  Jeg har også mistet min Gudfar, som dog blev 86 år og var mæt af dage. Hanne har virkelig også fyldt meget hos mig. Jeg var helt overbevist om, at hun vandt sin kamp over canceren.
  Jeg troede din drenge grinede over stolen, måske fordi den ikke bliver brugt så meget?
  For år tilbage købte vi en hængekøje, og da grinede min veninde og spurgte til hvem vi havde købt den. Jeg må indrømme, at det mest er børnebørnene der bruger den!
  Så kloge ord og eftertænksomhed fra dig!

 • Frøken Solhat

  Eftertænksomhed og refleksion er en vigtig ingrediens i et godt liv – og i dit lille refugium må det være fantastisk at lade op. Din have er helt fantastisk efterårsskøn og du giver mig lyst til at samle kogler :0)

  Knus Dorthe

 • TANTE GRØN

  Søde Lisbeth.

  Hvor ser din have smuk ud i efterårsdragt, Det er nogle dejlige stemningsmættede billeder, du viser. Jeg er vild med dine betonblade og her hvor juledeko-tiden sig nærmer, leder formen på dem jo tankerne hen på julehjerter.

  Ja, haven er verdens bedste psykolog og og livsfilosof. Hvor kan der siges meget godt om havedyrkning. For mit eget vedkommende er haven et MUST for mit velbefindende. De store tanker tænkes nu engang bedst under åben himmel.

  Jaja, lad bare ungerne drille! Men det ser altså hammergodt ud med den smukke gamle stol som fokuspunkt.

  Ønsker rigtig dejlig weekend til dig og dine.

  Knus og tanker fra rainy Flade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *