Efterårets staude – asters

Sikke en  september! Jeg har ingen tal på, hvor mange septembermorgener jeg har startet med at gå ud i haven i sol og i en fantastisk morgenluft som har været frisk og lun. Det er så livgivende en start på dagen, jeg bliver så glad.

Men, det er ikke til at komme uden om at blomsterne begynder at takke af og heldigvis har jeg asters i haven som alle blomstrer nu.  De fleste andre stauder og roserne har sparsom blomstring så det er mine asters som farver bedene og jeg vil aldrig undvære dem. 
Jeg er vild med de gode gamle robuste stauder, uden dem ville haven ikke være så farve- og blomsterrig. Det er sjovt at prøve nye og forædlede planter, men det er langt fra alle som kan klare at stå så tæt som jeg gerne vil have det.
Året går jo rundt og rundt og jeg har skrevet om asters hvert efterår i de seks år jeg har blogget, men mon ikke det er ok?

Japansk asters – Aster ageratiodes ‘Asran’ breder sig voldsomt og skal virkelig holdes i ave, men det er bestemt ikke noget problem, synes jeg. Jeg trækker bare udløbere op over hele sæsonen og når de ander stauder begynder at falme får ‘Asran’ lov til at brede sig helt indtil bedet gøres klar til løglægning.
Høstasters – i min gamle bog om blomsterhaven kaldes Aster amellus høstasters på dansk, men nogle kalder den Virgilasters… 

Høstasters – jeg må indrømme, at jeg ikke aner hvad de to ovenfor viste asters er for nogle – jeg har købt dem i planteskolen for mange mange år siden, uden at tænke over at gemme skiltene. Der er ingen af disse der breder sig synderligt.

Strandasters – Aster novae-angliae ‘Marina Wolkonsky’. Farven er virkelig lækker.
Skovasters – Aster divaricatus. 
Mørke ben og små fine hvide stjerne, er en virkelig skøn staude som tåler tørke og skygge. Jeg har netop flyttet den og derfor er den afblomstret. 
Hvis du vil se flere Aster – eller Symphyotrichum som nogle af arterne nu hedder, kan du f.eks læse Maries indlæg fra sidste år på bloggen Hortofilia. Marie kan sikker hjælpe mig med at korrigere hvis jeg har navngivet forkert, hvis hun læser med.

Og jo her er også andet der blomstrer:

Marmelukærmebusk og kæmpeverbena
Purpursolhat og rosen ‘Ghislaine de Feligonde’
P.S. mine linklister er pist forsvundet fra sidebaren. Jeg har møjsommeligt delt listerne op i danske og udenlandske og vedligeholdt dem og nu er jeg på den, for der var mange som jeg havde tilføjet manuelt. 
OPDATERING: 
Se ude i sidebaren om du er i listen som jeg er ved at opdatere – hvis du ikke findes der og gerne vil du i listen, må du meget gerne give mig besked. 
Havde lidt håbet at den gamle ville dukke op automatisk igen, men det ser ikke ud til at ske…

12 Comments

 • Høneballehaven

  Ja det er træls med den linkliste, jeg vil selvfølgelig gerne med på listen.
  https://hneballehaven.blogspot.dk
  Jeg er glad for, at du skriver, at nogle asters breder sig voldsomt, det er også min opfattelse. Men det gør græsserne godt nok også, mine græsser skal graves op og deles, jeg tænker på at sætte asters i mellem dem, så kan de slås lidt om pladsen. Jeg kan især godt lide din rødlige asters, den er flot.

 • Fru Friis

  Det er skønne asters du viser og de giver rigtig god mening her på det sidste af sæsonen. Af en eller anden grund, har jeg aldrig rigtig haft asters i min have. Gad vide hvorfor…
  Træls med din blogliste, den er da svær at undvære. Og da jeg rigtig gerne vil ha' at du kigger forbi min blog, engang imellem, får du lige et link her:
  http://frufriisfroebo.blogspot.dk/

 • Nana

  Jeg elsker asters! Og jeg skal have sat nogle meget snart, men har ventet på at der skulle komme regn. Her er det georginer der giver farve lige nu, og de er også fine 🙂

  Hvis jeg må, vil jeg meget gerne på din blogliste! (http://mitlandliv.dk/)

  Kh Nana

 • grethe pedersen

  Hej Lisbeth. Skønne skønne september måned det har du ret i. Må sige asters siger jo også farvel til sommeren i min barndom hed de sommers farvel…og det er de jo.
  Håber hønsene kom godt frem…god weekend
  Fra HAVELIV

 • Sussi.Sussinghurst

  hej – sikke mange Asters du har…. jeg har kun en, og den er ikke engang plantet endnu… jeg har været lidt tilbageholdende med Asters, husker jo dem fra min barndom som ærligtalt var lidt grimme i understellet, hvis man må sige det på den måde, men alle de skønne billeder man støder på har gjort at jeg alligevel måtte overgive mig…. nu håber jeg det bedste…. og hvis jeg havde plads, så ville jeg nok gå amok… for sikke farver waaauuuwww

 • Jeannett Fruergaard

  Et indlæg om Asters kan vi ikke få for mange af, og sikke mange fine du har. Min blogliste forsvandt også, det er vildt træls for det er jo ikke til at huske alle. Men nu er jeg ved at lave en ny, og du er lige blevet tilføjet igen. Hvis du har lyst til at tilføje min er du meget velkommen, jeg syntes nemmelig også det kunne være hyggeligt hvis du kiggede forbi. https://avlebavle.blogspot.dk/

 • Anette Nielsen

  Hej Lisbeth!
  Det er godt at høre dig fortælle om asters, og hvordan du gør for at holde dem der trænger i arve. Jeg har egentlig selv gjort det på samme måde i år, men har ikke følt mig helt sikker i min sag. Jeg får af dit indlæg også lyst til at vise det der blomstre her hos os nu, for der er jo meget når man kigger.
  Kigget ud over din have er fantastisk!
  Og hvis det er muligt vil jeg også gerne på din blogliste:-) http://www.anettesflora.blogspot.dk
  God søndag med meget regnfulde hilsner Anette

 • marie

  Der kan siges masser af godt om asters og kun lidt skidt. Som dig finder jeg dem uundværlige. I de sidste par år har jeg haft det problem, at nogle af dem bliver ranglede og vælter, hvilket ærgrer mig, for jeg havde ellers planer om at lave et lille bed kun med asters og deres smukke farver. Det handler nok om, at vores lerjord er for næringsrig.

 • Jette

  Godaften Lisbeth.Hvor har du mange smukke asters.Er især vild med den smukke røde høstasters.
  Købte jo en på plantemarkedet sidste søndag.Den ligner din den blå.
  Kan se at jeg er kommet med igen på din blogliste.Det er jeg rigtig glad for.Surt at de lister forsvinder lige pludselig.
  Godaften Knus Jette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *