Drivhuset og sommerligt vejr

Det skønne næsten sommerlige weekendvejr fik mig til at knokle i haven så jeg næsten glemte både tiden og kroppens formående. I går lørdag måtte jeg slæbe mig i seng kl. 22 med ondt i både arme og ben! Alligevel kunne jeg med fornyet energi springe ud af sengen og forsætte med havearbejdet i dag og hvor har det været vidunderligt!
Rengøring af drivhuset gik legende let med en højtryksrenser, men hold op hvor er det et slæb med alle de potter som jeg har for vane at sætte i drivhuset for vinteren – vel vidende at overvintring ikke er min stærkeste side……
Sæsonstart 2011

Jeg var midt i tyverne da jeg arvede mit drivhus efter en bekendt som boede i nabolaget. Han og jeg havde haft mange gode samtaler om gartneri, drivhus og have og da hans kone ikke var interesseret i at beholde det efter hans desværre tidlige død, blev jeg spurgt, om jeg var.
Sikke et tilbud til en forholdsvis nyudlært væksthusgartner;)) Selvfølgelig var jeg interesseret og de knap 4m2 har nu budt på utallige glæder i over 20 år..
Sådan så det ud dengang……
For at få plads til drivhuset op ad gavlvæggen måtte der lige skæres lidt af længden og en lille stump plankeværk bygges i forlængelse af husmuren. Alt det ordnede min mand og min far og det har de gjort så godt at drivhuset stadig står støt og urokkeligt på trods af vind og vejr.
Sådan har det set ud hver sommer…
Fordelen ved et drivhus der står op af husmuren er at muren suger varme og holder på den, så når tomatplanterne plantes i april kommer de ret hurtigt og godt fra start trods kølige aftner og nætter.
Jeg dyrker tomater, agurker og peberfrugt i mit drivhus og derudover bruges det til opbevaring af blomsterne i det tidlige forår og sent efterår.

Sådan ser der ud idag….

I år planter jeg igen tomaterne direkte i jorden, hvorimod jeg beholder kappilærkasser til agurkerne. Jeg har rigtig godt udbytte af mine agurkeplanter og smagen er i top for jeg høster dem mens de er meget slanke. Men de seneste år er tomatudbyttet og smagen blevet ringere og ringere og sidste år var bunden da jeg faktisk ikke fik én eneste tomat! De få der var blev ædt af sommerfuglelarver.
Sidste år købte jeg for første gang meget billige plantesække og det vil jeg ALDRIG gøre igen! Der opstod ret hurtigt klumper med svampesporer i sækkene.

I januar skrev Camilla Plum fra Fuglebjerggård bl.a. i et nyhedsbrev:
Selv vores skønne tomatsorter kan blive kedelige i en plantesæk, hvor der er for lidt variation i næringsstofferne, for lidt volumen til at de ekstremt mange rødder en tomatplante kan lave kan komme til udfoldelse, og dermed ikke al den smag det er meningen rødderne skal hive op fra mulden i din have. Plantesække skal vandes hele tiden, og meget vand giver kedelige tomater.

I år har jeg også sået tomater så alle sejl er sat til at jeg kan få lækre smagfulde tomater og jeg glæder mig!

Til sidst et stemningsbillede fra haven – på bagsiden af haveskuret har jeg ophængt et lille husløgs teater.
Jeg ønsker jer en rigtig god arbejdsuge!
Mange hilsner fra Lisbeth.

20 Comments

 • Vivik

  Du har rigtig haft travlt i drivhuset. Det ser ud til, at du har det rigtig hyggeligt i dit lille hus om sommeren 🙂

  – og tja……man kan nemt komme til at lave lidt rigeligt, når man først kommer i gang.
  Jeg glemmer ofte, at jeg har haft en hel arbejdsuge før weekenden, og at der venter en arbejdsuge mere efter weekenden igen. Kan så småt begynde og mærke, at jeg ikke er 25 år mere 😉

 • Susanne

  Jeg troede, at jeg fik for få tomater, fordi mit drivhus lå i skygge! Så jeg er da noget spændt på at følge dit 'tomat-projekt', for at finde ud af, om det giver større udbytte at dyrke i jorden i stedet for i en plantesæk!

 • Fru Friis

  Hmmm… jeg er ikke så glad for Camillas nyhedsbrev, for jeg hører jo til dem der bruger kapillærkasser, ganske enkelt fordi det er nemt!!

  Men du har haft en forrygende week-end ser det ud til, og jeg vil spændt følge tomatudviklingen :o)

 • Henrik

  Forventningens glæde, de billeder fra sommeren virker som vitamin indsprøjtning man kan leve længere ved. Det er helt genialt med stenmur i drivhuset, det udjævner temperaturen især i yder sæsonen og det er jo her vi skal høste til lagring.
  Henrik

 • Lone

  Hej Lisbeth.
  Ja det er de ømme musklers tid 🙂 … Hvor har det dag været skønt havevejr. Dejligt drivhus du har, med historie bag sig.
  Ha' det godt.
  Kh Lone

 • TANTE GRØN

  Kære Lisbeth:o)

  Jeg melder mig ind i klubben for dem med de ømme, over 25 år gamle muskler og knogler, efter weekendens havearbejde….av av! Men for dælan da, hvor var det dejligt at kunne bruge en hel weekend på havearbejde i det vidunderlige vejr.

  Skøøøønt husløgsteater, du har fået dig. Det er smukt. Jeg er også selv ved at få fremstillet et planteteater.

  Lisbeth, jeg kan se på dine sommerbilleder, at du lader en eller anden frodig, slyngende plante kravle op over dit drivhus. Må man være så nysgerrig at spørge, hvilken vækst der er tale om? Jeg forsøger selv, at skabe lidt hulestemning i mit ikke ret kønne drivhus, ved at lave hulestemning over det. I weekenden fik jeg plantet nogle slyngroser og kaprifolier, som skal kamouflere det lidt, dog ikke mere end at der kommer tilstrækkeligt med lys ind, til de indendørs drivhusbeboere.

  Kan se du har dækket dine frøbørn til med "kuvvøse-plastic": Det burde jeg vist også have gjort. Synes mine klokkeranker er ved at få en mærkelig bladfarve.

  Hav en dejlig dag og tak for et dejligt indlæg.

  Grønne solskinshilsner

 • Havehyrden

  Hvor lyder det som en dejlig dag, selvom du senere fik ondt. Jeg har det lige sådan. Går til den med stor iver og først senere melder smerterne sig. Men det er det hele værd. Haven er bare ens største fornøjelse:-)

 • Pondside

  Oh to have a greenhouse! The work you put in this weekend will reward you for the months to come.
  I looked at the before and after photos – your greenhouse is now such an integral part of your garden.

 • Landliggeren

  Ømme muskler skal arbejdes væk er der vist nogen der siger, men mon ikke du også er øm i dag :-). Jeg er det i hvert fald og har slet ikke haft lyst til at bevæge dem mere end højst nødvendigt!

  Jeg har det som Fru Friis. Det nyhedsbrev overser jeg. Vi kunne slet ikke have tomater, hvis jeg ikke brugte kapilærkasser. Der går jo ofte en uge imellem vi kommer i haven, men jeg har tit overvejet at teste teorien om at stoppe med vandingen på et tidspunkt. Måske i år.

  Ha´ også du en god uge.

  Bedste mandagshilsner
  Birgitte

 • Madame

  Det er meget spændende at følge dit arbejde med planter og drivhus! Og sjovt at læse, at du fik drivhuset på den måde – og det ser jo bare så lækkert ud på dine sommerbilleder! Jeg må altså anskaffe et lille drivhus – det ser jeg nu, og også når jeg tænker på min far, der fik et drivhus i en høj alder, og som han passede til punkt og prikke. Det giver så meget glæde at se noget gro! Dit lille husløgs-teater er også så fint 🙂

 • Countryliv

  Vivik: jeg er nu glad for at jeg har lidt pausedage mellem de store seje arbejdstræk kan godt mærke at knoglerne vil restituere…
  Susanne: jeg er også selv ret spændt på hvordan det går.
  Fru Friis: du har ret det er nemt – Fru Plum foreslår at man til tomater i kapillerkasser bruger 2 plantesække oven på hinanden i stedet for 1 .
  Lea: ja måske bliver man også strammet lidt op)
  Henrik: jeg glæder mig til der igen kan høstes i drivhuset.
  Lone: drivhuset er jo ikke særlig kønt, men det virker perfekt.
  Tante Grøn: Ja det har simpelthen været forrygende og man fyldes af glæde og energi Det er en Clematis og jeg tror det er en viticella, men det er sådan en som er røget i indkøbsvognen i et supermarked og så er den bare så frodig og blomstrer fra juni til oktober du kan se den her http://countryliv.blogspot.com/2010/08/clematistid.html og jeg tror du kan købe den på Rosenplanteskolen i Løve i deres netbutik. Det lyder godt med roser og kaprifolier – jeg har selv plantet et par ”arkitektens trøst” som også er god til hulestemning
  Susanne: det er lige før man kan se at det vokser i løbet af en dag, skøøønt!
  Havehyrden: det er nemlig det hele værd – så livsbekræftende
  Birgitte: jeg har altså også haft gode tomater tidligere, man skal bare ikke gå på kompromis med kvaliteten af sækkene og kapillærkasser er smarte..
  Madame: god ide at anskaffe et lille drivhus det giver nemlig stor glæde:)

 • Mette - Villa Landly

  Hvor er det et fint lille husløgsteater – skøn ide.

  Jeg har rigtig god erfaring med at forspire tomater selv, de giver virkelig en fantastisk smag…. også selvom de står i plantesække, men jeg vil give dig ret i, at billige plantesække faktisk ikke er en god investering. Drivhuset har en god størrelse – lige plads til lidt lækkerbiskner.

  Mette

 • Sussi / Sussinghurst

  hmmm, så er plantesække nok også grunden til at vores tomathøst var lidt sølle sidste år, det var nok de billigste sække vi valgte. Fint teater på væggen dér, jeg arbejder også på at overtale overgartneren til et lille væg-teater 🙂

 • Frøken Solhat

  Der var det jo dit fine nye teater :0) Skønt ser det ud.

  Hvilken frodighed du kan opbyde i det skønne lille drivhus Lisbeth……det er uvurderligt med gode naboer – dem må vi sætte pris på :0)

  Knus Dorthe

 • LENE

  Hej Lisbeth
  Hvor er det hyggeligt med dit drivhus… og med dit herlige husløgs-teater påvirkede du også min kreativitet. Tak for det!
  Knus fra Lene

 • Staudefeen

  Det ser vel nok dejligt ud 🙂

  Og ja, det er rigtigt med plantesækkene… Undrer mig lidt, hvorfor så mange bruger dem, men det skyldes måske, at mange har lagt fliser i deres drivhuse?

  Jeg har i flere år plantet dem direkte ud i jorden i drivhusene, men bruger nu KÆMPE potter, som har samme størrelse som sådan en sort murerspand, så er der ligesom mere styr på dem, og rødderne kan gå ned i jorden.

  God weekend 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *