Det talte vi om, da jeg havde åben have.

Som I ved har vi i i foråret og indtil nu knoklet for at gøre haven klar til weekendens Havefestival. Vi har virkelig givet den gas – Flemming har haft gang i en hulens masse træ og maling og jeg har rodet med planter, jord, spade, saks i bedene, terrasserne og drivhuset. Vi blev klar og nu forventer vi at resten af sæsonen bliver nem og med fokus på nydelse. 
Lørdagens åben have blev en stor succes. Fra kl. 10:30 ankom gæsterne i en lind strøm og jeg var travlt optaget af at hilse, småsnakke og ikke mindst svare på spørgsmål. Jeg og haven fik stor ros, men jeg glemte selvfølgelig ikke at fortælle hvem der udfører de store projekter her i vores have og engang imellem dukkede Flemming også op og fyldte kaffe på kanden i drivhuset.
At vejret ikke var med os denne weekend ødelagde ikke stemningen og gæsterne kunne alligevel godt se det smukke og spændende i plantesammensætningerne i bedene. Jeg fik at vide at det hele var meget længere fremme end andre steder og blev spurgt til hvilken jord og gødning jeg bruger. Man tænker jo ikke så meget over de ting når man går i haven, så det var sjovt og interessant at høre.
Lige inden for havelågen har jeg en hylde og i år også hængende jordbær.
Ikke så langt derfra står lidt krukker og en kasse palmekål
Drivhuset er en showstopper – og det første man ser når man kommer ind ad lågen. Det er smukt, gedigent og rummeligt. Der var flere der bemærkede drivhusets placering sådan forskudt op ad huset. At det giver en super god effekt, når man kan kikke ud forbi huset og hvor dejligt det må være at det ligger tæt ved huset i forbindelse med de to terrasser.
Gode samtaler vedr. tomaterne plantet direkte i jorden kontra i kapillærkasser, havde vi også. Folk blev overraskede da jeg fortalte, hvordan jeg hakker tomatplanterne i stykker om efteråret og graver dem ned i den jord som de nye tomatplanter sættes i det næste år. (Denne procedure har jeg beskrevet på bloggen et par gange tidligere.) Som en af gæsterne sagde – “det er jo imod al god haveskik at genanvende tomatplanterne” – ja men husk det er kun tomater der bliver plantet i den jord og tomatplanterester kommer IKKE på komposten.
Tilbage til “hardwaren” så fik jeg mange komplimenter til hylderne ved drivhusets gavle. Ideen fik jeg, da jeg skulle til at arrangere krukkerne for et par uger siden og Flemming gik i nærheden med brædder og maling.
Krukkeopstillingen og især sølvsalvie i spanden yderst til venstre blev også beundret.
Syrenen ‘Beauty of Moscow’ har solet sig i beundrende blikke og tilnærmelser, den er uden tvivl en Darling som alle ønsker sig.
Camassia og især den lyseblå vakte også beundring
– og det blå hjørne med den gule blærespirea 
Selvom kæmpe skælhovede ikke har lagt an til blomstring var der også en del interesse for de store frodige planter som jeg efterhånden har en del af. Den sår sig selv i rigelige mængder, men det tager jeg med og luger dem væk, for jeg synes at de høje blomsterstande er så flotte op mod hækken og også når de er afblomstret.
Lægebaldrian, Valeriana officinalis som også sår sig selv flittigt, spurgte rigtig mange til.  De er fantastiske i et bed fordi de kommer op i højden og danner overstandere, de er særdeles yndige først med en svag rosa tone som senere går over i hvid og så dufter de helt fantastisk!
Og så er der den lille sølvknap med mørke stængler, den er bare så yndig. Den står (th.) sammen med Baltisk persille, Cenolophium denudatum som er en høj flot hvid skærmplante som vi også talte en del om.
Der var mange der komplimenterede buerne foran hegnet og i al beskedenhed synes jeg også selv at det ser knaldgodt ud:-) Historien er, at der stod en garage og at jeg ikke ville plante op ad den og derfor fik fremstillet de tre buer så de i forlængelse af hinanden passede ind.
Buxbomhækken som med sin slangeform deler haven, er også en attraktion. Den er plantet i 1998, så den har været nogle år om at vokse sig stor. Den dækker for udsyn fra forhaven og for de gæster der ikke kender bloggen var det en stor overraskelse at se spejlbassinet når de kom rundt om hækken.
En del spurgte om det var svært at holde spejlbassinet og om der var mange myg i. Til det kan jeg svare klart nej. Det er ikke svært at vedligeholde spejlbassinet. Det er begrænset hvor mange blade og grene der falder i i løbet af sommeren og de er nemme at fiske op. Engang imellem fejer vi vandet ud over siderne eller skovler det over i bedene med en fejebakke. Når vi fejer fjernes alger på bunden.
Hvert forår bliver bunden slebet og malet.
Der kommer ikke myg i spejlbassinet fordi der er forholdsvis stor udskiftning af vandet. I varme perioder fordamper en del og vi fylder efter og i regnperioder tilføres vand.

I år har jeg fire krukker med dagliljer ved kanten, jeg synes at bladformen passer godt til vandet. 
I pavillonen er der aftensol og udsigt til spejlbassinet. I år kom der faste vægge på de tre sider.
Jeg har vand mange steder i haven. Dette kar støbte Flemming i 2009 og mange spurgte til hvordan det var lavet. Det er støbt over en grusbunke. Om efteråret tømmer vi det og vender det om, så det ikke risikerer at sprænge. Hvis der kommer for meget skidt i fejer vi og fylder rent vand i.
Jeg synes at det er opløftende og fantastisk dejligt, at så mange mennesker gør Havefestivalen til en fest ved at lægge ruter og køre rundt i de to dage den varer.  
Tusind tak til alle jer der kom og gav mig en skøn dag 🙂

43 Comments

 • Frk. Anemone

  Tak for et dejligt indlæg, så har jeg næsten også været med til havefestival i din have. Ingen tvivl om at folk bliver begejstrede når de ser din have og de mange fine elementer. Jeg bemærkede straks de smarte "taburetter" ved drivhus gavlen i et indlæg fra en af dine gæster – det ser så fint og smart ud. Spejlbassinet er virkeligt også fint og dejligt at høre hvordan I "vedligeholder" det. Man ved straks at man er i din have, hvis man ser et billede af spejlbassinet med krukkerne ved kanten.
  Godt at jeres hårde indsats blev belønnet med mange gæster og rosende ord.

 • Madame

  Kære Lisbeth, det er rigtig dejligt med denne opfølgning på i lørdags! At få navne på planter og en skøn historie om, at Flemming har støbt karret over en grusbunke. Skønt påfund!

 • Høneballehaven

  Spændende at læse dine betragtninger omkring åben have, ja og vi må huske at drage vores mænd ind over også, for uden dem klarede vi ikke at lave så flot en have.
  Det er også sjovt at læse, hvad folk spørger til og hvad de roser. Jeg har ikke set dit indlæg, om tomatresterne som kommer i næste års tomatjord, det lyder spændende.
  Det ser hammergodt ud, jeg kan godt forstå, at du fik ros for mange af tingene. Også hos mig tiltrak kæmpeskælhoved opmærksomheden, jeg har dog en blomst på vej, men det er en plante, der lægges mærke til.
  Nu må I så se, om resten af sommeren bliver ren afslapning i haven 😉

 • Nette

  Kære Lisbeth

  Jeg sagde det til dig i lørdags flere gange, og jeg siger det gerne igen: Jeres have har taget et tigerspring opad de sidste 2-3 år. Personligt synes jeg, at en have meget gerne må have små overraskelser. Og dét har jeres. Der er kommet mange store og små detaljer til, som er med til at udgøre et skønt hele. Du har et fint pyntegen, som aldrig bliver for meget, og Flemmings kunnen med div. materialer og værktøj er i top.

  Ovenstående indlæg beskriver jeres have ganske fint, men der er mange flere detaljer og skønne indslag end beskrevet her, og jeg kan kun opfordre læserne til at skrive sig denne have bag øret, hvis Lisbeth igen skulle finde på at holde åben have.

 • Gitte

  Du har en meget skøn have, og min søster Jette var da også begejstret for den. Dit drivhus ligger så flot op ad huset og dit spejlbassin ligger så flot ved buksbom buen. Det er dejligt når folk er interesseret i ens have.

 • Susanne Jensen

  Tak for rundturen. Jeres have er meget dejlig. Maler I virkelig bassinet hvert forår? Thorben lavede et spejlbassin sidste efterår, som ikke er malet, hvilket dog er meningen, men er det virkelig nødvendigt at male det hvert år?

 • TANTE GRØN

  Kæreste Lisbeth.

  Tusind tak for den smukke havevandring. En fryd for øjet. Hvor er jeg glad for, at høre om det flotte fremmøde og alle de rosende ord og skulderkap, der blev jer tildelt, da I holdt Åben Have.

  Jeg har fulgt din blog altid, og jeg siger som Nette, at der virkelig er blevet gået all in de sidste år, og haven stråler som aldrig før. Nu er det endelig blevet tid at nyde det smukke resultat af alle jeres fælles anstrengelser. Eet er sikkert….man kommer ikke sovende til så elegant og harmonisk et haveunivers.

  Du har også en fin og nænsom sans for stemnings-opstillinger rundt omkring, som er helt i havens ånd. Jeg er sikker på, at alle de positive tilbagemeldinger giver fornyet energi og motivation. From nothing comes nothing.

  Flot gået. Hvis du får skælhoveder i overskud, vil jeg hjertens gerne adoptere et par stykker. Mine er blevet til noget pyllerværk.

  Knus og tanker fra et…suk….regnfuldt og blæsende Flade

  • Countryliv

   Sødeste Tante Grøn. Du er altid velkommen til havevandring – det er så rart at vide at du er med her i cyberspace:-) Ja her er sket meget i de fem år og især det sidste år har vi fået styr på al finish – mange små ting som man ikke lægger mærke til når det er lavet, men som bemærkes når det ikke er.
   Tusind mange tak for den pyrenæiske adoptivplante som Nette havde med fra dig – jeg håber at jeg kan passe den optimalt og modtager gerne instruktionen – lys/skygge??
   Jeg skal nok finde nogle pæne skælhoveder med kraftige knogler som kan modstå blæsten i Flade til dig :o)
   Knus fra Lisbeth

  • TANTE GRØN

   Kæreste Lisbeth.

   Har du skælhoveder med indbygget 50 mm rundjern? Blæsten har været en hel del mere end blot frisk over Limfjordens vande her på det sidste. Og alt er surret godt fast til jernstativer for ikke at knække. Det gælder også de pyrenæiske baldrian, som blomstrer smukt lige nu.

   Jeg er glad over at jeg kunne berige din smukke have med den længe attråede plante. Og dejligt at Nette ville agere jydestafet.

   Jeg har en baldrian i hhv tør og lettere fugtighedsbevarende jord. Og den der står i den fugtighedsbevarende jord er dobbelt så stor som den anden. Den er nærmest monstrøst stor.

   Sødt af dig at jeg må adoptere en skælhovede. Tusind tak.

   Kys og kram fra et solbeskinnet og VINDSTILLE Flade

 • Jette

  Hej Lisbeth.Hvor er det dejligt at høre at der kom så mange mennesker for at se din skønne have.Jeg nød den også i fulde drag.
  Men der er jo også sket SÅ meget siden jeg besøgte den for to år siden.
  Du har jo nævnt alt det vi andre blev benovet over.
  Var vild med alle din opstillinger med krukker både foran og på siden af dit dejlige drivhus,
  hvor vi jo krøb i læ for regnbygerne.
  En rigtig dejlig oplevelse………………….og 1000 tak for det
  God dag knus Jette

 • Fru Friis

  Hvor lyder det til at ha' været en pragtfuld dag I har haft. Det hele ser virkelig også så flot og frodigt ud og drivhuset er et helt kapitel for sig. Tak for turen rundt i haven og for at få lov til at lytte med ved havelågen. :o)

  • Countryliv

   Kære Jette. Du skal være så velkommen ved havelågen, kom igen en anden dag:-) Ja drivhuset er et kapitel helt for sig selv og det var en pragtfuld dag.

 • Susanne

  Kære Lisbeth, tusind tak for endnu en rundvisning i jeres skønne have, som jeg virkelig nød at gå rundt i og hvor jeg fik suget en masse indtryk til mig. Du nævner mange af de "ting", som jeg også hæftede mig ved. Men jeg synes også, at helhedsindtrykket i dine bede er rigtig flot – det er helt tydeligt, at du har arbejdet med farveholdning og bladformer, men også at der både er noget ved jorden, i midten og overstandere. Tusind tak for en dejlig oplevelse 🙂

  Jeg har vist heller ikkelæst om tomatplanterne, som du graver ned i jorden om efteråret – jeg må vist have gang i dit arkiv 🙂

  • Countryliv

   Kære Susanne – og selv tak for dit besøg og tusind tak for dine rosende ord om haven. Det var dejligt at få en snak med dig. Jeg laver et nyt indlæg om tomaterne:-)

 • Boldreels kreative hjørne

  Sikke en skøn have..

  Jeg er ny læser af din blog.. og er meget nysgerrig i forhold til det som du skriver om tomatplanterne.. Jeg kan desværre ikke umiddelbart finde de indlæg du tidligere har lavet om det.. kan du give et hint til et søgeord eller en etikette som jeg skal under.. jeg prøvede at kigge under Tomater. :o)

 • Henrik

  Hej Lisbeth.
  Tag du bare imod rosen, fra de mange besøgende, jeg kan se din have bliver beundret mange steder i Blogland. Er det den storbladet buksbom du har brugt til hæk, jeg har nemlig en 60-70 planter stående (20 cm høje) som jeg havde tænkt til et hæk formål, siden 1998, puha lang tid.
  Henrik

 • Merete

  Dejligt med stort fremmøde til åben have – men det ser også så fint ud ;0)
  De små guldsmede i vandet på det sidste billeder – er uberskønne. Hvor har du fundet dem?

 • Karina Kobæk

  Hej !
  Jeg er helt vild med dit vandspejl. Vi havde snakket en del om myg i den forbindelse og det glæder mig at høre det ikke er et problem. Hvor stor er dit vandspejl ?

  Mvh Karina Kobæk, tusindfryden.net

  • TANTE GRØN

   Kære Med-morsingbo.

   Hvor hyggeligt at du har startet egen blog. Tusind tak for det fine indlæg fra vort åben have arrangement.
   Så har stormvejret endelig sluppet sit kvælertag på Mors.
   Haven kalder…….

   Kærligste hilsner fra æ bakke

  • karina kobæk

   Jeg er rigtig glad for du kan lide indlægget om din smukke have. Dejligt vi endelig får lidt godt vejr på disse kanter, jeg har næsten også været udenfor hele af tiden.
   mvh Karina Kobæk

 • Min Grønne Verden

  Hej Lisbeth
  Tusinde tak for nogle dejlige timer i din dejlige og inspirerende have, det gik bare alt for hurtigt og jeg kunne uden problemer havde brugt mange flere timer hos dig, for du har bare så meget forskelligt og så mange fine detaljer i din have. Jeg havde desværre glemt mit kamera som stod pakket og klar til tur i vores bryggers, men det hjalp jo som bekendt ikke meget, så jeg er derfor rigtig ked af, at jeg ikke fik taget nogle billeder hos dig.
  Super du selv viser billede af hylden med de hængende jordbær og også hylderne for enden af jeres dejlige drivhus, åh ja og så din hyggelige pavillion hvor jeg sad og nød synet over dit spejlbassin og over til de svømmende fisk på den modsatte side af haven – du kan godt regne med at jeg kommer igen hvis du åbner havelågen.
  God weekend – måske du er taget til Kolding ?
  Mange hilsner
  Anita

  • Countryliv

   Kære Anita
   Det var en fornøjelse at have dig på besøg og tusind tak for den smukke Ipomea som jeg glæder mig til at vise her på bloggen:) Jeg kunne tænke mig at åbne haven engang igen hvor stauderne er længere fremme og da håber jeg at du igen kommer forbi.
   Jeg har været i Haveselskabets have til Mit hjem er mit slot idag, der er desværre lidt langt til Kolding:-)

 • Min Kolonihave- Casa Asti

  Hej Lisbeth, tak for et super lækkert resume af din åben havedag. Jeg er så ærgerlig over jeg ikke kunne komme. Jette var så sød at underholde mig om hvor flot din have er, på vej mod Kolding i går :o) især de flotte gardiner du har sat op i drivhuset prøvede hun at forklare mig om.
  Og spejlbassinet, som jeg havde håbet på at kunne stå og spejle mig i. Jeg håber virkelig, du har mod på at holde åben have igen. Kan jeg få dig til at tage et pat billeder af hvordan du har fået gardinstængerne til at sidde fast inde i drivhuset ? og evt sende mig dem på mail.
  Kh Linda
  Ps. du var savnet i Kolding :o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *