Overvintring af mine frostfølsomme.
Hvor var det godt at jeg fik overvintringsteltet sat op i sidste weekend og at jeg ovenikøbet satte mine citrusplanter ind. For pludselig var der skyfrit og nattefrost natten til tirsdag.
Tirsdag morgen var det så smukt med sol og rim i græsset
På arbejdet havde vi om mandagen talt om at plukke hortensiablomster til kranse, som vi skal lave til kreaaften i den kommende uge, og om aftenen blev det højaktuelt at få blomsterne i hus, for dagen efter så de ud som på billedet nedenfor.
Nå, men idag søndag har jeg været ude og tømme terrasserne for krukker og en del krukker skulle bæres ind i overvintringsteltet, en anden del blev tømt og jorden blev smidt ud i haven.
Nana fra bloggen Mit landliv spurgte i mit forrige indlæg om jeg vander i overvintringsteltet og ja det gør jeg, men kun sparsomt og det afhænger meget af hvor koldt eller varmt der bliver i teltet og alt efter vejret udefra – om solen står på eller ej.
Jeg er så heldig, at have en mand som hygger sig med at lave elektronik og software. Og med hans teknik, har vi en temperaturmåler inde i teltet så vi fra vores computere kan følge dag- og natteudsving. I teltet har vi en varmeblæser som indstilles til at blæse og varme og hvis det er ekstra koldt kan vi sætte varmen op og på den måde sikre at der er omkring 5 grd. C i teltet.
Jeg plejer bare at vifte de værste visne blade af planterne og bære dem ind i teltet, hvor de så får lov til at blomstre som de nu vil. Men i takt med at solen får mere tid og magt i løbet af februar og marts dannes der en den del kondens inde i bobleteltet og der kan opstå mug og råd i halvvisne blade.
Derfor prøver jeg i år noget nyt som også vil hjælpe mig når hele molevitten igen skal ud til foråret.
Her ananassalvie som lige blev svitset af ugens frost. Den har været på vej ud af krukken med rødderne og jeg har allerede snuppet en del skud til småplanter. Nu blev den delt og fik frisk jord.
Krydderurter som ananassalvie, solbærsalvie, citronverbena, canna og pelargonier og chokoladeblomster blev klippet dem ned, nogle blev delt og fik frisk jord inden de blev sat ind. De kan alle tåle tørke og dvale i vintertiden og når solen varmer i januar/februar får de vand og kan begynde at skyde.
(Jeg skynder mig at tilføje at jeg ikke er pelargonieekspert, så måske er dette ikke det bedste råd man kan få – jeg orker bare ikke alle de visne blade og blomster i løbet af vinteren. For de bedste råd til overvintring af pelargonier kan Birgitte helt sikkert bidrage)
Mine duftpelargonier kommer ind i huset for overvintring, dem er jeg alt for glad for og de skal nydes indendøre.
Mine Dronning Ingrid pelargonier var blevet større end jeg synes de skal være og under delingen smed jeg rundhåndet ud. Sidste forår var de så store at de var svære at klippe helt rene og på billedet ovenover i venstre hjørne, kan I se hvordan jeg har klippet rent og fjernet stabben som nemt kan forårsage råd.
Jeg var ikke specielt glad for at klippe solbærsalvien ned, så flot grøn og blomstrende den var, men jeg tør ikke risikere at den fryser, så den skal også ind i teltet og der var ingen vej tilbage – den blev dog ikke delt
Alle mine krydderurter er købt som små planter for år tilbage, men overvintring har betydet at flere af dem er store buske nu.
Her står de så og hygger sig i skøn blanding. Der er en dejlig duft af rosmarin og citrus og så den der luft som kendetegner et varmt drivhus som jeg holder så meget af fordi det minder mig om min læretid for hundrede år siden.
Hvordan går det hos dig? Hvordan overvintrer du dine planter?
8 Comments
marie
Det med at fjerne blade for at undgå svamp m.m. kender jeg udmærket. I vores tilfælde var det to opstammede roser, der fik fjernet de sidste blade. Citronverbena overraskede mig ved at være nærmest træagtig, da jeg gravede den op. Måske har du haft samme oplevelse.
Høneballehaven
Jeg har ikke så meget og ikke krydderurter som dig, men foreløbig har jeg det meste inde i pavillionen, herovre hos os bliver det forhåbentlig ikke så koldt, men kommer der frostgrader bliver det flyttet ind i værkstedet, for pavillionen er bestemt ikke frostfri. Lige nu har jeg mine pelargonier derinde og de stauder, jeg har gravet op til vinteropbevaring.
Fruens Flora
Hei.Lisbeth.
Vi har ingen varme i drivhuset, så vi bruker hagestuen til vinterlagring. Der har vi varme på. 5-10 grader. Vi kan få ganske kalde vintre her. Fortsatt fin kveld til deg.
Hanne-Lise.
Lea
Fine forhold du tilbyder. Sikkert godt med alt det lys et drivhus har. Jeg tager ind i hus og udhus.
Birgitte fra det lille sorte hus
Vores forhold er meget små, så det eneste der overvintrer er nogle enkelte pelargonier. Fordelt på 5-10 grader i sommerhuset og et køligt soveværelse i lejligheden. Det er et stort arbejde med al den overvintring, så det må være dejligt med en bonus i form af minder fra en dejlig tid ��
Sussi.Sussinghurst
Det ser godt ud hos dig. Mine frostfølsomme kommer ind i drivhuset (som ikke er frostsikret) og hvis der trues med særlig kulde så får de lidt bobleplast lagt over sig…. det er jo gået godt i de senere år, men hvis det bliver en rigtig hård vinter så er det nok slut med min Rosmarin og et par af de andre sartheder. Skaden er ikke så stor for jeg har ikke kostbarheder som citron og lignende (Selvom jeg ville elske at ha et citrontræ)
Malene, Lad Romantikken Blomstre
Hej Lisbeth.
Vi har et pillefyr, der holder vores fyrrum/redskabrum frostfrit, så der overvintrer jeg Agapanthus, Georginer og Fuchsia. Georginerne potter jeg op i tør sand og spagnum. Når de begynder at skyde til foråret, begynder jeg at vande på dem som tak.
Alle andre krukker stiller jeg ned i drivhuset, hvor de står beskyttet imod regn, hvilket er nok til, at de ikke frostsprænger. Jeg har fx en krukke med Pletter i luften. Den gør jeg ingenting ved, ud over at vande til foråret. Det samme gælder for en krukke med brogetbladet skvalderkål.
Venlig hilsen
Malene
Anonym
Jeg er næsten færdig med at fordele sarte planter dels i Havestuen dels i Tehuset, som et lille murstenshus noget pretentiøst hedder her på matriklen. Der er ikke optimale forhold i Tehuset, men foreløbigt går det udmærket. Når det bliver rigtig koldt skal bl.a. Nerietræet flyttes til Havestuen, hvor det egentlig heller ikke rigtigt kan lide at være. Det får let jeg ved ikke, hvad det er, som hærger planten med noget fedtet stads. For år tilbage havde jeg tre smukke, lyserøde Nerier, som var næsten to meter høje hver, men til sidst gik de til pga de ugunstige vinterforhold. Imidlertid har jeg savnet dem, så nu er jeg altså begyndt igen med et enkelt eksemplar.
Happy November Gardening,
Jytte