Forårets arbejde
Jeg har ferie og nyder når det er muligt at komme i haven. Jeg har ikke gang i store projekter, men selvfølgelig altid gang i lidt af hvert.
Siden vi lavede endnu en sti i det hvid-gul-grønne bed har jeg ønsket at rette op på de gamle. Den nye sti blev lavet af pigsten, de gamle er af noget større marksten. Det ville være fedt hvis jeg fik pigstensbelægning i alle stierne, men det er blevet til en opretning i stedet.
Det pynter bestemt også at få rettet op på belægningen
Der hvor de tre stier mødes har jeg udvidet området med en lille plads
På pladsen kan man gøre ophold og dreje om sig selv og på det ene hjørne kan man netop se den at dobbelte blodurt blomstrer med seks blomster i år – fem flere end den nogensinde har haft.
Dobbelt blodurt (Sanguinaria canadensis Multiplex)
At rette stenstier er tungt arbejde med ubekvemme arbejdsstillinger og det er fjernelse af skvalderkål i hækken egentlig også.
Gennem årene er det lykkes mig at udrydde skvalderkål langs et par af mine hække og nu er jeg i gang med østhækken. Jeg kravler fremad med lugegaffelen i hånden og graver deres kæmpe underjordiske rodnet op.
Jeg tror ikke at der findes en genvej – det skal knokles væk og derefter skal det forhindres i at vokse.
Ovenover er et eksempel, hvor jeg har skuffet skvalderkål væk i nogle år. Væksten er ikke overvældende, faktisk ser de små skud uskyldige ud.
Men under jorden har de et kæmpestort ondskabsfuldt rodnet som bare venter på at udfolde deres grønne pragt i tilfælde af at jeg glemmer skuffejernet.
Det er umuligt at komme til helt ind i hækken, da vi har dyrehegn hele vejen, men da der ikke bliver fjernet noget som helst på modsatte side af hækken er jeg tilfreds med min indsats.
P.S – Inden nogle fristes til at komme med det geniale råd, at jeg skal spise mit skvalderkål, siger jeg nej – det gider jeg ganske enkelt ikke spise så længe der findes så meget andet og mere lækkert grønt at sætte tænderne i.
14 Comments
Høneballehaven
Skvalderkål er ikke det sjoveste, der findes. Jeg kæmper også med det, det gror ind ude fra diget, men jeg har også en gang fået en staude, der var fyldt med skvalderkål, det hævner sig, og jeg modtager aldrig stauder derfra igen.
Flot med stien der er blevet rettet op, det er hårdt arbejde. Vi har også marksten på nogle af vores stier, de er ikke flade nok, så de er ikke sjove at gå på med en dårlig fod.
God påske
Countryliv
Mine stier er heller ikke jævne, men det er lidt med vilje. Skvalderkål i stauder er dødssygt og ikke noget man har lyst til at få med hjem udefra:-)
Fruens Flora
Hei. Jeg har vært plaget med skvalderkål i mange år. Jo, til mer jeg prøvde å spa det vekk, til mer synes jeg det ble. Så fikk jeg det rådet å knipe av stengelen helt nede ved jorden. Man må passe på å knipe med en gang det kommer opp. Etterhvert vil røttene ikke få næring og dø ut fikk jeg vite. I dag har jeg ingen skvalderkål, så det rådet virket hos meg. Ønsker deg en god påske.
Hilsen Hanne-Lise.
Countryliv
Tak og god påske til dig:) Det må også have været et stort arbejde at knibe skvalderkålplanterne, men det har lønnet sig og det er dejligt.
Haveliv i nr. 16
Flot arbejde med stierne, det ser godt ud. Blodurten er så fin, virkelig en imponerende blomsterknop og så seks knopper i år – dejligt. Her er præcis det samme med skvalderkålen gældende, vi har også hegn i hækken og bagboerne (vi har to) fjerner det heller ikke. Så dit billede med skvalderkålen kunne lige så godt være taget i vores have. Men der er ikke andet at gøre end at luge sig ud af det. God dag til dig. Mange hilsner Mette
Countryliv
Jeg tror at blodurten kunne lide at få lys og det fik den efter mit magnoliatræ knækkede i toppen. Vi må bare acceptere at skvalderkålfjernelse er hårdt arbejde:-)
Esther - Ildkattens Scriptorium
Puha, ja det er hårdt at arbejde med sten…men dejligt når det er gjort og fint ser det ud.
Skvalderkål…! Argh. Det meste af mit Flammebed er totalt inficeret. Jeg lugede lidt derude igår, men mange steder var jorden helt sprukken og tør – og så ved man godt hvad der sker, når man hiver i skvalderkål; man får i hvert fald ikke rødderne med…
Det værst inficerede område skal graves helt igennem. Jeg skal under alle omstændigheder have fjernet en del planter fra bedet, og så kan jeg lige så godt rense bedet for skvalderkål (så godt som muligt – man får jeg aldrig det hele med, selvom man er omhyggelig.)
Jeg gider forøvrigt heller ikke spise skvalderkål.
Countryliv
Godt at høre at jeg ikke er alene om det med spisningen 🙂 Det er en større opgave at rense et helt bed – øv. Jeg har også et bed med hosta, storkonval og skvalderkål i skøn sammenblanding. Jeg har opgivet at rense det og nogle skvalderkål får lov at blomstre der. Skærmene er jo smukke nok, men det er en lumsk plante.
Nana
Hi-hi, nej, skvalderkål smager ikke særligt spændende! Du er så meget klogere på have end jeg er, så du kender garanteret godt bølgekronet storkenæb. Den plantede jeg i et bed der var skvalderkålsplaget i vores forrige have, og den lavede altså et godt bunddække – inden skvalderkålen kom frem – så skvalderkålen blev meget begrænset. Jeg synes i øvrigt det er ret hyggeligt at luge, men det kan selvfølgelig godt tage overhånd 🙂
God påske til jer!
Kh Nana
Countryliv
Haha næ det tror jeg heller ikke 🙂 Jo jeg kender bølgekronet storkenæb og har både nogle blå og mørk violette til at holde bagkanter af bedene fri for skvalderkål. Det er kun inde i hækkanten jeg luger det væk og jeg gør det for nemmere at kunne rive hækafklip sammen.
God påske til dig og dine!
Sussi.Sussinghurst
uha, det er op ad bakke med det skvalderkål når naboen ikke renser på sin side…kan du ikke krave en kant ned så den stopper inde i hækken? Det er så fint med den lille vendeplads… og er også praktisk hvis du får lyst til at danse lidt… og hvorfor ik? God Påske
Countryliv
Ja hvorfor ikke tage en dans på vendepladsen, der er nok at være glad over 🙂
Måske kunne en kant stoppe det, men jeg lægger noget sort folie i kanten og det har vist sig effektivt ved de ander hække.
God påske!
Fru Friis
Kan man ikke finde på andet i haven, kan man altid flytte nogle sten og fjerne lidt skvalderkål… ;o) Nå, spøg til side! Flot arbejde med dine stier, det ser rigtig godt ud, og helt sikkert dejligt at gå derinde, når det hele vokser til. Skvalderkålen har en imponerende grokraft og det er en herlig fornemmelse når det lykkedes at få fat i en ordentlig luns rødder. Men det er også her i det tidlige forår, at det er nemmest at komme til dem. Rigtig god påske til dig.
Countryliv
Næ du har ret – eller vende kompost eller … jow der er nok af slide med når nu man elsker frisk luft og ikke mindst slutproduktet – smukke omgivelser og blomstrende frodighed, og det gør vi jo ikke også Fru Friis 🙂
Rigtig god påske til dig også!